Europska komisija jučer u Briselu predstavila novu strategiju ravnopravnosti spolova

Europska komisija nastavlja svoju borbu za ravnopravnost spolova u Europi. Iako je Europska unija svjetski lider u tom podrčju te je napravila značajni progres, situacija je daleko od idealne. Upravo kako bi se to promjenilo, jučer je u Bruxellesu prezentirana nova strategija “Striving for a Union of equality” (Težnja za Unijom jednakosti). Financijska neovisnost žena je jedan je postulata nove strategije.

Povezano:

Strategija ravnopravnosti spolova “Striving for a Union of equality”

Najnoviji podaci ističu da je svaka treća žena u Europskoj uniji fizički i/ili seksualno zlostavljana, a od toga je 22% žena nasilje doživjelo od strane partnera. Vera Jourova, potpredsjednica Europske komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost, je i sama doživjela nasilje od strane partnera. “Pogledajte žene oko sebe, vjerojatno je jedna od vas doživjela to. Ja jesam, ne skrivam ono što mi se dogodilo, a smatram da ni druge žene ne trebaju. Posebno političarke!”

Ono što statistike ne pokazuju su neprijavljeni broj nasilja, što bi ovaj postatak učinio još i većim. Vera Jourova i Helena Dalli, povjerenica za jednakost, naglasile su važnost financijske neovisnosti kao važnog faktora u borbi protiv nasilja. “Finacijska neovisnost žena je temelj jednakosti! Neophodna je jer novac daje određenu dozu slobode”, rekla je Dalli.

Jourova je istaknula da financijska ovisnost nerijetko znači i ostanak s partnerom koji je nasilnik jer nedostatak novčanih sredstava spriječava odlazak žena od nasilnih partnera.

Financijska neovisnost žena
Helena DALLI – Financijska neovisnost žena

Žene imaju 15% manje plaće nego muškarci

Idealno stanje nije ni u financijskom položaju žena, naime posljednji podaci donose razlike u plaćama između žena i muškaraca. Iako su su žene obrazovanije, zarađuju u prosjeku 15% manje nego muškarci. Napredak je ostvaren u posljednjih 5 godina, ali samo za 1%. Isto tako, u samo 8% najvećih kompanija u Europskoj uniji žena je CEO, a 22% žena je u upravama. “Ja 21. stoljeće vidim kao ‘stoljeće žena’. To ne znači da želimo zamijeniti muškarce nego želimo surađivati”, naglasila je Jurova.

Povezano:

Uz to su postoje i druge statistike koje ne idu u prilog ravnopravnosti žena. Samo 67% žena u Europskoj uniji je zaposleno, dok je ta brojka kod muškaraca 78%. U prosjeku mirovine žena su 30.1% manje u odnosu na muškarce. “Zašto? Zato što su bile na godišnjem odmoru? Ne, nego zato što su brinule o djeci. Uvijek sam ljuta kad pričam o ovom moram priznati”, ispričala je Jurova. Uz to, 75% neplaćene brige i kućanskih poslova rade žene.

Zašto je potrebna ravnoteža privatnog i poslovnog života za žene?

Ravnopravnost na poslu ide ruku pod ruku s ravnopravnosti kod kuće, a upravo statistika koja govori da žene i dalje obavljaju većinu kućanskih poslova utječe i na ravnopravnost izvan privatnog života. “Želimo imati djecu, trebamo imati djecu, želimo raditi, trebamo raditi, ali kako ćemo pomiriti naše privatne i poslovne obveze?”

Povezano:

Kako bi se potaknula ravnoteža privatnog i poslovnog života, Europska komisija nastoji riješiti i druge potrebe zaposlenih roditelja osim financiranja. Različitim legislativama dopušteno je korištenje rodiljnog i roditeljskog dopusta, roditeljski dopust mora koristiti i drugi roditelj u razdobolju od minimalno dva mjeseca. “Potičemo i tražimo brojne sporazume za fleksbilno radno vrijeme, no ne želimo poticati rad na pola radnog vremena. Zašto? Jer je to zamka koja vodi u razliku među plaćama. Osim toga, mi želimo potaknuti države na promjenu poreza kako zaposlene majke ne bi bile u lošijoj poziciji samo zato što su odlučile roditi.”

Povezano:

Strategija ravnopravnosti od 2020. do 2025.

Europska komisija narednih pet godina posebnu će pozornost usmjeriti na ravnopravnost spolova, a s tim planira i određene akcije koje su usmjerene na:

  1. Rješavanje problema nasilja nad ženama i djevojčicama
  2. Ravnopravnost plaća muškaraca i žena za isti posao
  3. Poboljšavanje ravnoteže žena i muškaraca na vodećim pozicijama, uključujući one u upravama i u politici.

Foto: Europska komisija, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -