Europska komisija odlučila da trudnice nisu prioritet EU

Dok se žene u Europi još uvijek bore za rodnu ravnopravnost u poslovnom i privatnom životu, Europska komisija odlučila je tu borbu otežati i to odbacivanjem predložene Direktive o roditeljskom dopustu, piše Libera.org.

Novi udar na trudnice

Spomenuta Direktiva o roditeljskom dopustu predložena je još 2010. godine, a radi se o skupu prijedloga kojima bi se ojačala prava trudnica i žena koje se vraćaju na posao nakon rodiljnog ili roditeljskog dopusta. Direktiva je uključivala prijedloge poput potpune isplate plaće za vrijeme roditeljskog dopusta tijekom 20 tjedana, šest tjedana odmora prije ili poslije porođaja po odluci žene, proširenje prava vezanih za rad u kućanstvu, zaštitu od otkaza i prekovremenog rada, fleksibilnost radnog vremena i druge mjere.

Prijedlog Direktive je uključivao i dva tjedna roditeljskog dopusta za očeve koji bi bili plaćeni punom plaćom, uključujući i istospolne parove. Pitanje roditeljskog dopusta za očeve do prijedloga Direktive nije bilo regulirano u dosadašnjim europskim direktivama.

Direktiva je prihvaćena na prvom čitanju (ali nikada provedena) i to demokratskom većinom Europskog parlamenta, zatim ju je blokiralo Vijeće EU. Budući da Vijeće i Parlament nisu mogli postići kompromis, Europska komisija odlučila je povući prijedlog Direktive iz zakonske procedure.

“To šalje vrlo lošu poruku ženama i muškarcima u Europi o tome koliko EU može učiniti kako bi podržala zaposlene žene i njihove obitelji u svakodnevnoj borbi za poštenu ravnotežu u njihovom radnom životu”, rekla je Joanna Maycock, glavna tajnica Europskog ženskog lobija (EWL).

Direktiva će biti zamijenjena općom Strategijom, koja za razliku od spomenute Direktive, nema obavezujuću snagu za zemlje članice EU, već će služiti više kao smjernica za donošenje zakona.

Europa je daleko od rodne ravnopravnosti

Odluku o povlačenju Direktive objavio je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u službenom priopćenju 1. srpnja, tjedan dana nakon objave drugog Indeksa rodne ravnopravnosti, koji istražuje rodnu ravnopravnost u EU.

Indeks je pokazao da u posljednjih 10 godina nema gotovo nikakvog napretka u postizanju rodne ravnopravnosti u zemljama članicama EU, a u nekima se situacija samo pogoršala. Žene i dalje zarađuju manje od muškaraca i to u prosjeku 16%, a s najvećim problemima se suočavaju upravo za vrijeme trudnoće i nakon povratka na posao.

Bez obzira na postojeće zakone koje štite prava žena tijekom i nakon trudnoće, mladim se majkama smanjuje mogućnost napredovanja, a diskriminacija trudnica na radnom mjestu još je uvijek uobičajena. Indeks je pokazao i da se razlika u plaćama najviše vidi u trenutku rođenja djeteta i produbljuje se kroz cijelu karijeru, što rezultira i manjim mirovinama i to do 39%.

Direktiva je trebala poboljšati to stanje, no Europska komisija je odlučila da diskriminacija s kojom se buduće majke suočavaju ipak nije na vrhu liste prioriteta poslova Europske Unije.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...