Može li se razlika u plaćama jednostavno ukloniti?

Razlika u plaćama problem je koji postoji godinama. Bez obzira koji posao radile, žene su u prosjeku manje plaćene od muškaraca, koji rade isti takav posao. Razlika varira od zemlje do zemlje, ali i od poslova do poslova.

Prema podacima Eurostata, na području EU-a, najmanja je razlika u plaći u našem susjedstvu, Sloveniji i iznosi samo 2,5 posto. S druge strane, u Estoniji ta razlika iznosi nevjerojatnih 30 posto.

Hrvatska se po ovom pitanju smjestila negdje uz prosjek EU-a. Naime, kod nas razlika u plaći iznosi oko 18 posto, dok je prosjek EU 16,4 posto. Upitate li bilo koju ženu i to je prevelika razlika.

Može li se razlika u plaćama jednostavno ukloniti?

Iako sve vlade deklarativno rade na tome da se razlika u plaćama što više smanji, pa čak i ukloni, podaci govore kako je to izuzetno težak i dugotrajan posao.

Stoga veseli najava njemačke ministrice za ženska pitanja, Manuele Schwesig, o donošenju zakona o izjednačavanju plaća muškaraca i žena. Osim što bi novim zakonom povećali transparentnost u strukturi plaća, planirano je i povećanje satnice na poslovima koje tradicionalno više obnašaju žene.

Naime, u Njemačkoj su žene 22,4 posto manje plaćene od muškaraca koji obavljaju isti posao. A kako se mi u Hrvatskoj volimo pozivati na njemačke primjere, možda će donošenje ovog zakona potaknuti i naše zakonodavce na akciju.

Mlađe žene zarađuju više, ali…

Zanimljivo je, u tom kontekstu, pogledati istraživanje koje je proveo američki Institute for Women’s Policy Research koji je otkrio kako mlade žene zapravo smanjuju razlike u plaći i približavaju se, pa čak i prestižu mlade muškarce. Ali, samo do trenutka kad rode.

Čim postanu majke, žene postaju manje plaćene. Bez obzira na to što su prije rođenja djeteta bile jednako ili bolje plaćene za taj posao. Zanimljivo, muškarci kad postanu očevi, dobivaju veću plaću jer “oni moraju sad hraniti obitelj”. A žene ne moraju?

Istraživanje koje je 2012. proveo OEDC još je zornije pokazala tu nejednakost. Naime, prema njihovim podacima žene u Irskoj zarađuju i do 17 posto više od svojih muških kolega, ali samo dok su bez djece. Onog trenutka kad postanu zaposlene majke, ti se podaci dramatično mijenjaju i u prosjeku žene tada zarađuju 10 posto manje od muškaraca.

Žene imaju bolje rezultate, ali…

Američka platforma za kompenzaciju prodavača, Xactly prikuplja podatke i izračunava kompenzaciju za više od 200 tisuća pojedinaca kod više od 700 različitih poslodavaca. Oni su također primijetili nejednakost među spolovima.

“Ne samo da su žene slabije plaćene, kad gledamo njihove osnovne plaće i provizije, već ostvaruju bolje rezultate od svojih muških kolega i to u prosjeku za tri do četiri posto”, ističe za Inc.com direktor Xactlya Chris Cabrera.

On upozorava i kako razlika u plaćama počinje već nakon fakultete, na prvim poslovima te se nastavlja tijekom cijele karijere. Slabije plaćeni posao za žene znači i ograničen pristup bolje plaćenim poslovima tijekom karijere. Na kraju se događa da žene nemaju priliku dokazati se jer im se od samog početka ograničavaju mogućnosti.

Žene su manje plaćene

Razlozi razlika u plaćama su kompleksni i predstavljaju kombinaciju predrasuda prema ženama u poslovnom svijetu, što se reflektira u procesu ocjenjivanja zaposlenika, tako da da, žene manje pregovaraju za sebe nego muškarci, čekaju povišicu umjesto da ju traže, ali i kad se zauzmu za sebe i pregovaraju, to im se često obije o glavu.

No, da to nije slučaj samo u poslovnom svijetu pokazali su i e-mailovi koji su “procurili iz Sonya” nakon hakerskog upada, a u kojima se otvoreno govori kako glumice ne treba platiti jednako kao glumce.

I dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu, Patricia Arquette, iskoristila je priliku i pred milijardama gledatelja podsjetila na nejednakost između muškaraca i žena.

“Svakoj ženi koja je ikad rodila, svakom poreznom obvezniku i građaninu ove nacije – borili smo se jednaka prava svih drugih. Vrijeme je da jednom i zauvijek izborimo i pravo na jednaku plaću i jednaka prava za sve žene u Sjedinjenim američkim državama”, rekla je u svom govoru Patricia Arquette.

Hvalevrijedan poziv, no pitanje je da li je moguće razlike u plaćama baš tako jednostavno ukloniti ili je za to potrebna promjena stava prema ženama i njihovoj ulozi u društvu.

Foto: Youtube screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -