WTO će po prvi put u povijesti voditi žena, a bira se između ovih svjetskih liderica

Izbor nove direktorice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) ulazi u završnu fazu, a međunarodna organizacija sa sjedištem u Ženevi traži novu glavnu direktoricu u najdubljoj krizi svoje bogate 25-godišnje povijesti.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) prvi će put u povijesti izabrati ženu na čelnoj poziciji. Naime, u najužem izboru našle su se dvije ekonomistice – južnokorejska ministrica trgovine Yoo Myung Hee i nigerijska ekonomistica Ngozi Okonjo-Iweala. One su se našle u najužem izboru nakon što je 164 zemalja članica prošlog tjedna smanjilo broj odabranih kandidata s pet na dva, prenosi BBC.

Iz utrke za vodstvo WTO-a tako su otpali bivši britanski ministar trgovine Liam Fox, bivši saudijski ministar gospodarstva Mohammad Maziad al-Tuwaijri i bivša kenijska izaslanica Amina Mohamed.

Obje imaju bogato političko iskustvo

I Yoo Myung Hee i Ngozi Okonjo-Iweala imaju političko i međunarodno iskustvo te su obje studirale na prestižnim američkim sveučilištima.

Yoo Myung Hee bavi se pitanjima multilateralne trgovine od 1995. godine, godine osnutka WTO-a, kada je u južnokorejskom ministarstvu preuzela sve važne poslove sa spomenutom Svjetskom trgovinskom organizacijom. Zahvaljujući mnogobrojnim pregovorima s liderima globalne trgovine, stekla je bogato iskustvo u suradnji sa SAD-om, Kinom i zemljama članicama Europske unije.


Pročitajte više: Jane Fraser postala je prva izvršna direktorica Citi grupe, a time i prva žena na čelu velike banke na Wall Streetu


Nigerijska ekonomistica za razvoj Ngozi Okonjo-Iweala već je duže vrijeme poznata kao jedna od najizglednijih kandidatkinja za čelnu poziciju u WTO-u. Obnašala je dužnost nigerijske ministrice financija, a ima i nevjerojatno 25-godišnje iskustvo s radom u Svjetskoj banci. Trenutno je predsjednica Saveza za cjepiva Gavi, hvalevrijedne inicijative koja je pomogla u cijepljenju milijuna djece u cijelom svijetu.

Iako u svojoj karijeri nije imala toliko iskustva s trgovinskom politikom kao ostali kandidati, njezin rad ekonomistice za razvoj i ministrice financija potvrđuje da se često morala baviti međunarodnom trgovinom. I ne samo to, u istoj je bila itekako uspješna i učinkovita.


Pročitajte više: Roula Khalaf je prva žena urednica Financial Timesa


Sadašnji glavni direktor WTO-a, Brazilac Roberto Azavedo najavio je da napušta dužnost nakon sedam godina zbog obiteljskih razloga, a ostavkom mu je tako drugi mandat skraćen za godinu dana. Konačna odluka o imenovanju nove (i prve) glavne direktorice WTO-a trebala bi biti poznata početkom studenoga.

Foto: Flickr/World Trade Organization

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zagreb seo summit

Zagreb SEO Summit 2024.: Najveći SEO događaj godine po prvi put...

Zagreb će 20. i 21. lipnja postati svjetsko središte za sve digitalne profesionalce i zaljubljenike u digitalni marketing, a najviše za...
- Advertisment -