Aromatični kutak poduzetnice Gordane Gorinšek jedinstven je na tržištu prirodne kozmetike

Gordana Gorinšek, mag.ing. fitomedicine, vlasnica je brenda Aromatični kutak, proizvoda za njegu lica i tijela baziranih na prirodnim sastojcima te voditeljica programa za ekološku proizvodnju aromatičnog i ljekovitog bilja, a s nama je podijelila kako se počela baviti tim poslom i na koje je prepreke naišla prilikom pokretanja vlastitog biznisa.

Iz vlastite kuhinje protiv nezaposlenosti

Nakon završetka Agronomskog fakulteta, smjer fitomedicina, Gordana nikako nije mogla pronaći posao, a kako je tijekom studija učila o ljekovitom i aromatičnom bilju, odlučila je nadopuniti svoje znanje te krenuti na jednogodišnju edukaciju o aromaterapiji u školu Aromara.

“O aromatičnom i ljekovitom bilju učila sam i na studiju, tako da je ovo bila odlična nadogradnja stečenog znanja, a i u to vrijeme aromaterapija je bila novo područje kod nas”, objašnjava Gordana.

Nakon završene edukacije Gordana se zaposlila u Aromari kao promotorica, a kasnije je radila u odjelu komercijale te držala predavanja vezana uz botaniku i mikrobiologiju. S vremenom se zainteresirala i za aromakozmetiku s kojom prije nije imala prevelikih doticaja.

“Nisam tip osobe koja se puno šminka, niti me kozmetika privlačila zbog osobnog interesa, ali igrom slučaja, zainteresirala sam se za to područje te se odlučila baviti time. Sve je počelo kada je par osoba iz moje okoline iskazalo potrebu za prirodnom kozmetikom pa sam im u kuhinji napravila kremu. Koliko god bila napravljena od jednostavnih sastojaka i primitivne strukture, krema se pokazala djelotvornom. Kod nas je malo domaćih firmi koje su istinski prirodne jer je naš zakon nedovoljno definiran pa se svašta može staviti u proizvode, a problem je i to što se danas svatko bavi ovim poslom te se ne poštuju pravila struke. Sastav moje aromakozmetike drugačiji je te zadovoljava sve standarde kozmetičke industrije, a povratne informacije govore kako je visoko djelotvoran. ”

Kako se dobar glas daleko čuje, za Gordaninu kremu se pročulo te je ubrzo nastala potražnja za proizvodom. Gordana je nastavila miješati kreme u svojoj kuhinji i samostalno se educirati kroz stručnu literaturu i istraživanje kozmetičkih sastojaka.

“Iako sam imala dobru bazu znanja, shvatila sam da koliko god da znaš, još uvijek je to vrlo malo. O kozmetici nisam baš puno znala i imala sam još mnogo toga za naučiti. Dvije godine sam usavršavala recepture i eksperimentirala koja kombinacija najbolje odgovara koži.”

Aromatični_kutak_1

Razvoj kozmetičke linije uz roditeljski kapital

Nakon isprobavanja raznih kombinacija, odlučila se za dvanaest najboljih receptura s kojima je izašla na tržište. Ipak, napraviti cjelokupan proizvod nije nimalo lako, pogotovo u financijskom smislu. Nakon što se informirala o subvencioniranju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ipak je odlučila u posao krenuti bez njihove financijske potpore.

“Raspitivala sam se na HZZ-u za potporu, ali mi se na kraju to nije činilo dovoljno dobrom opcijom. Nisam bila zadovoljna uvjetima koje su nudili te mi se to više činilo kao kredit jer je uvjet da ako već nakon prve godine poslovanja imaš gubitke, dužan si im vratiti cjelokupni iznos koji su ti posudili i to s kamatama. U mojem slučaju to je nemoguće. Da se bavim pružanjem neke usluge, to bi možda bilo moguće. Osim toga, sufinanciraju 50% plaće koja je zakonom propisana s obzirom na stručnu spremu i visoka za fazu u kojoj se trenutno nalazim, a ja sam trebala ulagati još i u prostor i opremu”, kaže Gordana.

Stoga se odlučila okrenuti drugom izvoru – roditeljima, koji su je podržali u ideji te joj odlučili i financijski pomoći s početnim kapitalom od par stotina tisuća kuna. Prvo je trebalo riješiti svu potrebnu dokumentaciju o zdravstvenoj ispravnosti i sigurnosti proizvoda i registraciju firme. Trebalo joj je šest mjeseci samo za pripremu dokumentacije o proizvodima, a zatim je trebalo pronaći prostor i kupiti opremu. Od registracije firme do stupanja na tržište Gordani je trebalo 18 mjeseci.

“Opremu sam kupila putem veleprodaje gdje rabat donosi barem neko olakšanje, no većinu toga morala sam nabavljati u inozemstvu. Problem je i što kod kupnje npr. jedne laboratorijske vage, ne dobijete svu potrebnu opremu uz nju, nego to još košta koliko i pola iznosa same vage. S prostorom je bilo nešto lakše jer ga dijelim s još jednom firmom iste djelatnosti te sam morala nabaviti samo dodatnu dokumentaciju za sanitarnu inspekciju”, objašnjava nam Gordana.

Sama svoja majstorica

Prostor kojeg čine ured, proizvodni pogon i tri skladišta nalazi se u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici i Gordana je zasad jedina zaposlenica. Sama sve obavlja – od proizvodnje kozmetičkih proizvoda do prodaje, a dosta i putuje obilazeći prodajna mjesta gdje organizira promocije.

“Za jednu osobu koja obavlja doslovno sve poslove vezane uz uredno funkcioniranje ureda i proizvodnog pogona, brigu o potrebama sjajnih poslovnih suradnika, prodaju i marketing, skupi se puno emocija koje barem jednom mjesečno izlaze na površinu u obliku suza. Česte su situacije u kojima se osjećam nemoćno, naročito u pregovorima s novim, ali velikim potencijalnim partnerima.”

U ponudi ima 12 proizvoda za osnovnu higijenu i njegu lica i tijela koje je sama osmislila prema pravilima kozmetičke struke te koristeći kvalitetne sastojke. Inovacija je parfem u novom obliku – kremi, za koji je također slijedila norme parfemske industrije.

“Koristim visoko kvalitetne sirovine koje nabavljam iz Francuske jer si ne mogu priuštiti da nešto nije mikrobiološki čisto te da ne zadovoljava visoke standarde kvalitete. Ambalažu nabavljam iz Italije, a ostatak potrebne opreme od dobavljača iz Hrvatske koji, pak, nabavljaju odasvud, tako da je, ustvari, zemlja porijekla cijeli svijet.”

Gordana je s prodajom krenula 15. prosinca prošle godine preko vlastitog web shopa u sklopu kojega je i blog na kojem je pisala o svojim proizvodima i aromakozmetici, ali je s vremenom shvatila kako time ne može pokriti troškove te se u siječnju ove godine počela širiti. Otvorila je osam prodajnih mjesta u većim gradovima putem komisione prodaje u biljnim ljekarnama i specijaliziranim trgovinama domaćih proizvođača kozmetike te gift shopovima diljem obale.

“Teško je ući na tržište preko velikih drogerija i wellness centara. Iako sam ih kontaktirala, nisam dobila povratnu informaciju jer je brand još nepoznat.”

Ograničenje, osim visokih nabavnih cijena sirovina i ambalaže, predstavljaju i male serije koje utječu na visinu prodajne cijene, a mjesečno ih napravi dvije od svakog proizvoda što ujedno predstavlja i vremensko ograničenje. U budućnosti planira zaposliti još jednu osobu ili se djelomično automatizirati jer kaže kako je za neke stvari ipak potrebna ljudska ruka.

Aromatični_kutak_2

Strojevi ne prenose emocije ručno izrađenih proizvoda

S obzirom na to da je brand jako mlad i još uvijek se pozicionira među ciljanim skupinama potrošača, Gordana ne koristi masovne medije poput televizije i tiska za oglašavanje, nego se marketing odvija na internetu, preko društvenih mreža i promocijama na web stranici te preporukom zadovoljnih korisnika.

“Iako prodaja raste svaki mjesec, to ipak nisu drastične razlike te si još uvijek ne mogu priuštiti velika izdvajanja za marketing. Prodajne količine još uvijek ne pokrivaju mjesečne troškove, to je u planu sljedeće godine, u drugoj godini poslovanja“, kaže Gordana.

Uz redovan posao, Gordana radi i kao voditeljica programa za ekološku proizvodnju aromatičnog i ljekovitog bilja u Galbanum ustanovi za obrazovanje odraslih, gdje vikendom predaje teorijski dio, kao i praktični, koji zahtijeva odlazak na terensku nastavu. Osim toga, Gordana je i gost predavač u Hrvatskom botaničkom društvu te kolumnistica na portalu Naturala.hr te surađuje s beauty blogericom Sjajolika.

Iako Gordana radi sve dane u tjednu, kao i praznike i blagdane, ne žali se na dinamičan tempo jer voli svoj posao, a u rijetkim danima odmora kada više nema fizičke snage, dan provede spavajući.

“Ovaj posao ispunjenje je moga životnog sna. Volim svaki trenutak proveden u uredu ili proizvodnom pogonu, divne suradnike s kojima svakodnevno komuniciram te s kojima dijelim i dobro i zlo. Svaku seriju proizvoda pripremam s puno pažnje, strasti i ljubavi jer sam uvjerena da će svaki njen korisnik osjetiti i prepoznati – ne samo kvalitetu i djelotvornost, već i emocije utkane u nju. Emocija je nešto što niti jedan stroj u strogoj industriji ne može podariti čovjeku. To je prednost i posebna čar ručno izrađenih proizvoda.”

Aromatični_kutak_3

Foto: privatna arhiva Gordane Gorinšek

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više