Što je digitalni detoks i kako ga iskoristiti u marketinške svrhe?

Sve više brujimo o digitalnom detoksu, što ni ne čudi s obzirom na to da se naša dnevna rutina, dok smo zaglavili kod kuće u pandemiji, svodi na streaming filmova na Netflixu, gledanje videozapisa na YouTubeu, besciljno skrolanje po Instagramu, a sve to dok se odmaramo od rada od kuće gdje smo za monitorom proveli minimalno 8 sati. Sve ove aktivnosti uključuju gledanje u ekran. U tim trenutcima vjerojatno svi zavapimo “Život mora biti više od ovoga”. Zbog toga se sve više ljudi odlučuje za digitalni detoks.

Budući da nam stiže sve toplije vrijeme, sve više nas upravo razmišlja ostaviti online život po strani. I ne, to ne znači napuštanje interneta u potpunosti, jer budimo realni, trenutno to od nas nitko ne bi očekivao. Nego smatrajte to dijetom i zamjenom loših navika zdravijima kako bismo našim umornim očima pružili prijeko potreban tehnološki zastoj.
“Puno je sjajnih stvari za raditi na mreži, ali umjerenost je često najbolje pravilo za život, pa ni po pitanju ekrana nije drugačije”, rekao je Jean Twenge, profesor psihologije na državnom sveučilištu u San Diegu i autor iGen-a, knjige o mlađim generacijama koje su odrastale u eri pametnih telefona.


Pročitajte više: Digitalni marketing – Zašto baš sad?


Utjecaj izloženosti ekranima na mentalno zdravlje

Danas više nego ikad, brendovi i pojedinci ističu koliko izloženost ekranima utječe na mentalno zdravlje, skraćuje nam san i smanjuje produktivnost, pa se tako prosječno vrijeme provedeno za istima gotovo udvostručilo, s već pozamašnih 3 i pol sata, koliko smo provodili slobodnog vremena pred ekranima, prije pandemije. I dok smo u početku mi digitalci trljali ruke i klicali kako smo “napokon došli na svoje”, evo nas godinu dana kasnije, kada čak i influenceri pozivaju na digitalni detoks.

Stoga, je li digitalni detoks samo trend ili je on zaista postao potreba? Digitalno detoksiciranje, odnosno suzdržavanje od upotrebe mobilnih telefona i drugih tehnologija, pozdravlja se sve glasnije i postaje trendovska pomama. Čak se prezentira i kao kompliment zdravom životu, poput prehrane ili tjelovježbe, ali one mentalne. Od ograničenja aplikacija do “glupih telefona” ili čišćenja u trajanju od 30 dana, danas postoji mnoštvo tehnika koje pomažu ljudima da se odvoje od tehnologije 21. stoljeća kako bi se ponovno povezali s izvanmrežnim životima. No dok bombastični naslovi prizivaju kraj digitalne ere, statistike govore sasvim drugim jezikom.

Što je digitalni detoks?

Pojam digitalni detoks daleko je od novog. Još 2016. britanski regulator za medije Ofcom izvijestio je da su 4 od 10 građana Velike Britanije zabrinuti zbog svoje prekomjerne upotrebe interneta, a više od trećine pokušalo je napraviti neki oblik digitalne detoksikacije. Na primjer, hashtag #DigitalDetox uspio je prikupiti prilično impresivnih 100.000 oznaka na Instagramu u 2018. godini, a prema Mintelu, 56% 18-23-godišnjaka u SAD-u reklo je da pokušavaju smanjiti vrijeme provedeno na društvenim mrežama. Ili možete jednostavno samo guglati izraz “digitalni detox”, i naći ćete puno blogera i web stranica koje na veliko veličaju prednosti isključivanja iz digitalnog svijeta.

Ali ono što nam je manje poznato je koncept digitalnog detoksikacijskog marketinga. Ovaj se marketinški pristup u osnovi svodi na iskorištavanje trenda digitalnog detoksiciranja kako biste se povezali sa svojom publikom kao brend. Ova strategija podijeljena je na dvije strane. Prva je, očito, nedostatak poruka o brendu u offline okruženju, primjerice na ambalaži. Drugo, izazov davanja svojim kupcima nečeg zanimljivog za čitanje, kako bi oni mogli odložiti svoje mobitele i tablete da se tome posvete.
Neki se brendovi čak zalažu za “digitalni detoks”. Npr. Chipotle je pokrenuo svoju seriju ‘Kultiviraj misao’, gdje je uz sadržajno partnerstvo s nizom pisaca i komičara stavio fokus na pisanu riječ umjesto one digitalne. I ne, ne radi se o novoj kampanji, dapače kampanja je pokrenuta 2014. godine, ali i danas itekako ima svoju moć inspiracije.


Pročitajte više: Zašto ne smijete prestati s digitalnim marketingom tijekom korona krize?


Kako iskoristiti digitalni detoks za poboljšanje svog brenda?

Postoji niz TED talkova, podcasta, youtube videa o digitalnom detoxu, čak postoje i detoksikacijski govornici koji s nama dijele iskustvo višegodišnjeg odricanja od tehnologije. A diljem svijeta otvoreni su i digitalni detoks kampovi u kojima je u potpunosti zabranjena upotreba bilo kakve tehnologije. No vjerujem kako svi mi volimo svoje uređaje i većina nas nije spremna na odricanje od iste, te kako i dalje postoji više razloga da ju koristimo nego da se od nje oprostimo. Također kraj digitalne ere je gotovo nemoguć uz brendove koji uvelike ulažu u digitalni marketing i čiji eksponencijalni rast pratimo unatrag nekoliko godina. No čak i ako su vaša ulaganja u marketing većinom dodijeljena digitalnim medijima, postoji način kako i putem tih kanala možete popratiti ovaj trend. A u nastavku se nalazi nekoliko jednostavnih savjeta koje možete krenuti primjenjivati odmah.

  1. (Na)Šalite se na račun tehnologije

    Ne postoji ništa što pokreće navalu endorfina i engagementa kao zabavan content s kojim se većina može poistovjetiti. A humor u marketingu je dobro poznati alat kojim se premošćavaju teme o kojima najradije ne bi pričali, ali moramo.
    Na primjer kako nas Snickers već godinama navodi na impulzivnu kupnju svojom popularnom šalom da kad smo gladni nismo svoji ili primjerice Old Spice, koji je uz pomoć zaštitnog lica Terryja Crewsa, postao sinonim za brend koji svoju svijest gradi isključivo humorom, pa sve do domaćeg Brenda Pipi koji je svoje repozicioniranje odradio upravo uz dozu humora.

    Kod ovakvih kampanja važno je da apsolutno baratate sa znanjem kome se obraćate i što time želite postići, jer ne doživljavamo svi humor jednako. Kroz digitalne mreže koristite citate, gifove ili memove koji će poslati poruku koju želite, a dobrim copyjem usmjerite poruku na svoj “mlin”, pa svjesno svoje korisnike natjerajte da se zapitaju koliko vremena provode za svojim ekranima. A ako imate proizvod koji potiče digitalni detoks, još bolje! Povratak knjigama, putovanju, vježbanju ili posvećivanje vremena kuhanju je primjerice vrlo jednostavno staviti u kontekst vremena provedenog u digitalnom okruženju.

2. Stavite fokus na prirodu

Priznajmo, svima se sviđa priroda i njena ljepota, tajnovitost i mir. Stoga u svoj marketing uvrstite puno ljubavi prema prirodi. Pokazujući svoju brigu za prirodu, pokazujete nježnu i analognu stranu svog brenda koja će rezonirati s onima kojima je trenutno digitalni detoks bliska tema.

Studije pokazuju da će samo promatranje slike prirode smanjiti razinu stresa. Stoga sljedeći put kada želite pronaći savršenu scenografiju za snimanje prezentacije vašeg proizvoda ili videozapisa, odaberite primjerice šumu. Te zelene i umirujuće video snimke aktivirat će parasimpatički živčani sustav vaše publike što će rezultirati nižom razinom stresa, a svi volimo osjećaj opuštanja, pogotovo nakon stresnog dana. Ili napravite nagradni natječaj u kojem pozivate pratitelje da podijele s vama svoje slike iz prirode, trenutke opuštanja ili neke druge vrste digitalnog detoksa kako bi im pokazali da je to tema o kojoj i vi kao brend razmišljate. Također ovo je odlična prilika da prezentirate kampanju kojom zaista radite neku promjenu, bilo to uvođenje biorazgradive ambalaže, prikupljanje otpada, poticanje zaposlenika na dolazak u ured biciklom i slično.

3. Učinite svoje digitalno iskustvo jednostavnim

Nitko nema strpljenja za sporo učitavanje stranice ili dugotrajan postupak plaćanja u web shopu, pa učinite iskustvo korištenja digitalnih kanala maksimalno brzim i jednostavnim kako biste podržali ideju iza koje stojite.
Vaša stvarna digitalna prisutnost, poput web stranice ili dizajna proizvoda, sama je po sebi jedna od najvažnijih marketinških vrijednosti. Često je upravo ona posljednja granica interakcije između vašeg kupca i brenda koja će odrediti da li su se svi vaši prethodni marketinški napori isplatili ili će u potpunosti propasti. A budući da digitalna komunikacija neće nigdje nestati preko noći potrudite se da svoju prisutnost učinite nenametljivom i učinkovitom.

I kako trendovi dolaze i odlaze, činjenica je da uz nove “digitalne” generacije oni neće nestati, pa stoga ni ne čudi da su milenijalci skupina koja najviše zaziva digitalni detoks jer još uvijek imaju svježa iskustva i sjećanja analognog života. S time u vidu već znate koja vam je demografska skupina najizglednija za uvrštavanje nekih od prethodno navedenih ideja.

Autor: Ana Pia Matijaš, APM Marketing

Foto: Unsplash/Maxim Ilyahov, PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -