Digitalni nomad pokazao drugu stranu medalje: ‘Previše se glorificira…’

Poslije pandemije COVID-19 povećao se broj digitalnih nomada u svijetu. Njihov način života najčešće se prikazuje u pozitivnom svijetlu. Biraju svoje radno okruženje, biraju i radno vrijeme, imaju razne popuste i olakšice koje zemlje nude da bi ih privukle. Rade, a istovremeno borave na prekrasnim destinacijama. No je li sve tako divno i krasno kako se najčešće predstavlja?

Tobias Binau, digitalni nomad iz Danske, podijelio je svoje iskustvo na LinkedInu. Svojom ispovijesti opisao je drugu stranu digitalnog nomadstva uz poruku da se digitalno nomadstvo previše glorificira.

Bezbroj je briga za digitalne nomade

“Neki to predstavljaju da se čini kao da samo udobno sjedimo u sjeni palme. Ali otkrit ću vam tajnu – vraški je problematično”, započeo je.

Posljednja dva mjeseca Binau živi i radi na Filipinima, a prije toga je živio na raznim mjestima u Tajlandu, Maleziji i Indoneziji. Iako to nekima zvuči sjajno, Tobias je nabrojao samo nekoliko problematičnih iskustava koja su mu se dogodila nedavno.

“Do bolnice smo dolazili dva dana, naš novi smještaj je konstantno bučan zbog motocikala, ako pada kiša, internet je užasan (što je najveći problem u sezoni tajfuna), ako se zmija odluči zaglaviti u otočkoj elektrani, struja će biti isključena satima”, iskren je Tobias.

Osim navedenoga, objasnio je da ne može činiti ni približno stvari kao tipični turist. Osim toga, od svog ciljnog tržišta je udaljen “gazilijun” kilometara. Svaki put kad se mora seliti, to bude ogromno opterećenje – od pretjeranog planiranja i istraživanja, traženja smještaja, avionskih karti, Viza i slično. A onda su tu još i neke “sitnije” stvari poput toga kako kupiti SIM karticu, što ako je smještaj loš, što ako internet nije dobar kao što tvrde, gdje se može oprati rublje, gdje nabaviti namirnice i sličnih milijun ‘malih’ pitanja koja su svakodnevica života digitalnog nomada, a o kojima malo tko priča.

Neke bi od tih stvari, kaže Tobias, puno lakše obavio iz svog stana u Kopenhagenu. Ipak, uživa u ovom iskustvu. Ne žali se, sam je odabrao ovakav način života i rada, samo je htio naglasiti da nije tako lako živjeti i raditi na drugom kraju svijeta kao što se čini i predstavlja.


Pročitajte više: Istraživanje pokazalo tko su najsretniji radnici


Hrvatska i digitalni nomadi

Hrvatska je jedna od prvih deset zemalja u svijetu koja je digitalnim nomadima omogućila stjecanje jednogodišnje boravišne dozvole. Najviše su to u nas iskoristili Amerikanci i Britanci. Ipak, digitalni nomadi nisu više dočekivani širokih ruku od strane lokalnog stanovništva kao prije, piše Večernji list.

Lokalci su postali žrtve gentrifikacije, procesa koji mijenja izgled i karakter lokalnih mjesta nakon priljeva imućnijih stranaca i mjesta. Digitalni nomadi imaju veći standard života, a samim time podižu cijene najmova. Lobist za interese nomada Jan de Jong rekao je da svaki mjesec s laptopom u ruksaku u Hrvatsku dođe oko 5000 digitalnih nomada te se zadržavaju oko dva mjeseca i solidno troše.

Foto: LinkedIn / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -