Fifty-Fifty: Ovih šest političarki vjerojatno će u Europski parlament

Hrvatska je jučer četvrti put otkad je u Europskoj uniji izašla na izbore za Europski parlament, a DIP je objavio prijevremene rezultate koji pokazuju da je apsolutni pobjednik HDZ sa 6 mandata. Plaću europarlamentaraca dobit će i 4 predstavnika SDP-a i partnera, 1 DP-ovac i 1 Možemo!-vac. Hrvatska u Europski parlament šalje 12 zastupnika na mandat od 5 godina i plaću od 10.075,18 eura bruto. Ako se stanje ne promijeni i netko se ne odrekne svojeg mandata, u EU Parlament šaljemo 6 političara i 6 političarki.

Tko će u Europski parlament?

Iako je prvi na listi HDZ-a hrvatski premijer u trećem mandatu Andrej Plenković, on će se ipak držati Hrvatskog sabora, pa su u igri za Europski parlament iz HDZ-a: Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko i Sunčana Glavak. Upitna je i Šuica, trenutna potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju. Ako Šuica ‘otpadne’, u Parlament će Tomislav Sokol koji je bio 8. na HDZ-ovoj listi.

Četiri zastupnika koja odlaze iz redova SDP-a i partnera su Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Romana Jerković Kraljić i Tonino Picula. Picula je inače bio na samom dnu liste, ali je ‘izgurao’ Marka Vešligaja tako što je prešao prag preferencijalnih glasova.

Možemo! će u Europski parlament poslati predvodnika liste, Gorana Bosanca, iako ga je po broju preferencijalnih glasova i prijeđenim pragom nadmašila Ivana Kekin. Domovinski pokret pak šalje Stephena Bartulicu koji je, sveukupno gledajući, treći po broji preferencijalnih glasova birača: čak 35.000 glasača zaokružilo je njegovo ime na biračkoj ‘plahti’. Više preferencijalnih glasova osvojili su samo Biljana Borzan (83.551) i Andrej Plenković (101.720).

U Europski parlament tako, čini se, odlazi 8 starih i 4 novih zastupnika. Prvi put u Bruxelles odlaze Davor Ivo Stier (HDZ), Nikolina Brnjac (HDZ), Stephen Nikola Bartulica (DP) i Gordan Bosanac (Možemo!).


Pročitajte više: Hrvatima simulirali menstrualne bolove. Je li ovo najgenijalnija kampanja za EU izbore?


Političarke na putu za Bruxelles

Hrvatska bi tako ove godine mogla u Europski parlament poslati jednaki broj političara i političarki, ovisno hoće li Šuica prihvatiti svoje mjesto. Svoje mjesto tako su osigurale političarke iz dvije opcije: HDZ-ove Dubravka Šuica, Nikolina Brnjac, Željana Zovko i Sunčana Glavak te Biljana Borzan i Romana Jerković Kraljić s liste SDP-a i partnera.

Podsjećamo, odaziv na izbore bio je svega 21,36%. To je čak 8,53% manje nego 2019. godine. Mnogi građani pitaju se i kako to da neki kandidati s pobjedničkih listi ne idu u Parlament iako imaju veći broj glasova od onih koji su ‘prošli’ – odgovor je jednostavan: preferencijalni glasovi se uvažavaju ako njihov broj iznosi najmanje 10% glasova koje je osvojila pojedina lista.

Foto: Canva / Twitter / službene web stranice

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -