Godišnje 120 Hrvatica umre od te zloćudne bolesti: Europski tjedan raka vrata maternice podiže svijest o važnosti ginekološkog pregleda

Dan Mimoza ili Nacionalni dan prevencije raka vrata maternice obilježen je 15. siječnja ove godine. Svijest o prevenciji ove zloćudne bolesti nastavlja se tijekom siječnja koji je tradicionalno posvećen temama za rak vrata maternice. U razdoblju od 17. do 23. siječnja održava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Ovo je idealan podsjetnik da zavirite u svoje kalendare i osvijestite kada ste bile zadnji puta kod ginekologa.  

Što je rak vrata maternice i koji je njegov najčešći uzrok?

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije objašnjava da je rak maternice zloćudna bolest, a nastaje kada stanice vrata maternice promijene svoja svojstva i počnu rasti. Zatim navodi da su simptomi nespecifični i rijetko se pojavljuju (nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha), a predstadiji uopće ne prikazuju nikakve simptome.

Najčešći uzrok ovog tipa raka je HPV (humani papiloma virus) koji je najčešći uzročnik virusnih infekcija reproduktivnog trakta, a njime se mogu zaraziti muškarci i žene. Cijepljenje protiv HPV-a je dio hrvatskog redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole.


Pročitajte više: Vodič za menopauzu: kako se njome nositi i ostvariti kvalitetan seksualni život


Statistika oboljelih u Hrvatskoj

“U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih raka, ovo se javlja u nešto mlađoj dobi-prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je četvrti je načešći rak žena u dobi od 30 do 39 godina“, kaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Razvijene zemlje uspjele su umanjiti broj pojave raka cerviksa cijepljenjem protiv HPV-a i otkrivanjem raka u veoma ranoj fazi.


Pročitajte više: Zašto je PAPA test važan i u vrijeme pandemije?


Kako se zaštiti od raka vrata maternice

Cijepljenje protiv HPV-a ne uklanja rizik od zaraze, potrebno je redovito posjećivati ginekologa i obaviti pregled koji uključuje obrisak vrata maternice (PAPA test i HPV test). PAPA test je jednostavna pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice.

Stara izreka kaže – bolje spriječiti, nego liječiti. Zato se zapitajte kada ste zadnji put otišle kod ginekologa. Ako niste već neko vrijeme, nazovite ga/ju i dogovorite termin! Godine 2022. vodite brigu o vlastitom zdravlju koje je potrebno za vođenje dugog i zdravog života.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -