200 milijuna djevojaka živi s posljedicama genitalnog sakaćenja

U svijetu je tijekom prošle godine postojalo 4,32 milijuna djevojčica koje su bile ili su još u opasnosti od sakaćenja genitalija. Njih 600.000 živi u Europi s posljedicama ovog čina, a u svijetu ih je ukupno 200 milijuna. Danas je Međunarodni dan nulte tolerancije prema genitalnom sakaćenju žena, a podaci o toj praksi koja traje i danas poražavajući su, piše Udruga.hr.

Ovakav okrutni čin, koji je u mnogim zemljama svijeta stvar tradicije, nema koristi za zdravlje. Ostavlja cjeloživotne posljedice ženama i djevojčicama. Kršenje je to ljudskih prava i oblik nasilja. Uoči prošlogodišnjeg obilježavanja ovog dana, čelni ljudi Europske unije poručili su da je za okončanje genitalnog sakaćenja žena presudna preobrazba društvenih i rodnih normi u partnerstvu s muškarcima i dječacima.

Europa se bori protiv ove dehumanizirajuće prakse

EU je od 2016. izdvojio 18,5 milijuna eura potpore za zajednički program UNFPA-a i UNICEF-a za iskorjenjivanje sakaćenja ženskih spolnih organa. Genitalno sakaćenje često se ne provodi u EU-u, nego se djevojčice u tu svrhu odvode u treću zemlju. Zbog poboljšanog Šengenskog informacijskog sustava, od prošle godine postoji mogućnost da policija i službenici na graničnim prijelazima dobiju upozorenje da je pred njima osoba koja je izložena riziku od rodno uvjetovanog nasilja.

Prema procjenama, 190.000 djevojčica u 17 europskih zemalja u opasnosti je od sakaćenja spolnih organa. Svake godine u Europu pristigne najmanje 20.000 žena i djevojčica iz zemalja gdje postoji opasnost od ovog čina. U Europi traže azil.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, genitalno sakaćenje žena obuhvaća sve postupke djelomičnog ili potpunog uklanjanja vanjskih ženskih spolnih organa ili druge ozljede ženskih spolnih organa iz medicinski neutemeljenih razloga. Ono se provodi zbog običaja, kulturnih ili društvenih razloga nad djevojčicama od ranog djetinjstva do dobi od 15 godina. Korijene ima u tisućama godina rodne neravnopravnosti. Za sobom ostavlja teške fizičke i psihološke posljedice. Radi se i bez pristanka djevojčice.

Europska komisija zalaže se za prestanak ove dehumanizirajuće prakse. Ta je obveza navedena i u Akcijskom planu EU-a za ljudska prava i demokraciju za razdoblje 2020.-2024., Strategiji EU-a za rodnu ravnopravnost 2020.-2025., Akcijskom planu EU-a za rodnu ravnopravnost III. i Strategiji EU-a o pravima djeteta.


Pročitajte više: Sakaćenje ženskih genitalija pod opravdanjem da djevojčice tako ostaju čedne? 30 zemalja svijeta prakticira ovaj ‘obred’


Rečeno joj da će tim postupkom postati žena

Jedna od onih koji je prošla kroz ovu groznu, bolnu, traumatičnu proceduru je 30-godišnja Shamsa Araweelo. Podrijetlom je iz Somalije gdje je i živjela na početku svog života. Ona je kroz ovo prošlo kad je imala samo šest godina, a sad je aktivistica koja zagovara prestanak ove prakse. Na svom TikTok profilu educira i širi svijest o genitalnom sakaćenju.

Prema njezinoj ispovijesti, kao tako mala djevojčica nije ni znala što je pojam genitalno sakaćenje žena i o kakvoj proceduri je riječ. Njoj, njezinoj sestri i sestrični rečeno je da je to nešto čemu se trebaju radovati i da se će tim postupkom postati žena, biti više poštovana, čišća… Tko god to u njenom gradu nije odradio, bio bi maltretiran i društveno isključen.

“Prva je na redu bila moja sestrična. Kad sam vidjela što joj rade, pobjegla sam. No uhvatili su me i onda sam morala gledati kako je šivaju. Onda je bio moj red. Dvostranom britvom odsjekli su mi klitoris, male i velike usne i onda me sašili”, Shamsa je prepričala mučno iskustvo.

Nikad neće moći opisati taj osjećaj, kaže. Biti toliko “budan” i toliko “živ” kao 6-godišnje dijete bez anestezije i bez lijekova protiv bolova.

Na svom se profilu dotiče raznih tema koje se tiču genitalnog sakaćenja žena. Primjerice, pojasnila je da žene nakon toga tijekom menstruacije ne mogu koristiti tampone. Menstrualna krv ne može pravilno ni “iscuriti” jer je većina žena tijekom genitalnog sakaćenja gotovo potpuno ušivena. Ovakve su priče uznemirujuće, no neophodne za društvo da bi osvijestili kakve se nehumane prakse i u 2024. provode u svijetu.

Foto: Canva/Shamsa Araweelo, Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -