Ispraćate li svoje klijente “oproštajnim paketom”?

Svi poduzetnici usmjereni su na pronalaženje i pridobivanje novog klijenta. Razmišljaju o tome kako se prikazati u najboljem svjetlu, kako istaknuti svoje prednosti i kako ostvariti što bolju suradnju s klijentom. Činjenica da bi ta suradnja u nekom trenutku mogla završiti, nikome nije na pameti.

Kako se rastati s klijentom?

No, što kad zaista završite neki projekt ili vam istekne ugovor s klijentom? Kako se rastati, a da vam se posljednja komunikacija ne svede na “U privitku šaljem račun za pružene usluge” i eventualno “Srdačan pozdrav” na kraju poruke?

Radite li sami i pri tome pružate usluge, trebali biste razmisliti o nečemu što se naziva “oproštajni paket” ili “posljednji paket” ili kako god vam već odgovara.

Naime, želite li si povećati šanse za ponovnom suradnjom s nekim klijentom, trebali biste uvijek ostaviti “otvorena vrata”. Naravno, trebate jasno dati do znanja da je vaš ugovor ili projekt završen, na obostrano zadovoljstvo, ali i da ste otvoreni za daljnju suradnju ili neki novi projekt u budućnosti.

Ako ste imali dobru suradnju s klijentom, ni vama ni njemu nije u interesu da vam to bude prva i posljednja suradnja.

“Paket” bi trebao biti svojevrsna brošura u kojoj ćete klijentu jasno dati do znanja da je suradnja na tom projektu gotova, dati mu eventualne upute kako koristiti ono što ste mu pružili i napomenuti kako ste otvoreni za daljnju suradnju i novi ugovor.

Hoćete li tu brošuru napraviti kao PDF dokument, video, mapu na nekom od servisa za dijeljenje dokumenata ili nešto potpuno drugo, ovisi ponajprije o vama i onime čime se bavite.

Također, ako radite s različitim klijentima koji imaju specifične zahtjeve i projekte, bilo bi dobro da izrađujete “pakete” za svakog posebno. No, ako pružate standardan set usluga svima, možete pripremiti univerzalni “paket” i slati ga po potrebi.

Što bi “paket” trebao sadržavati?

1. Pregled dosadašnjeg rada

Napravite kratki pregled projekta na kojem ste radili za tog klijenta. Što se tražilo od vas? U kom vremenskom roku? I kako je to na kraju izgledalo?

Tako podsjećate klijenta na sve što ste zajedno prošli tijekom svoje suradnje (koja može trajati nekoliko dana, tjedana, ali i godinama) te imate i svojevrsnu prezentaciju svog dobro obavljenog posla.

No, nemojte pretjerati i raditi eseje o svom radu. Nekoliko rečenica i fotografija ili screenshotova (ovisno o tome čime se bavite) biti će sasvim dovoljno da podsjete klijenta na vaš rad.

2. Jasno naznačite da je projekt/suradnja gotova

Bez obzira na to što ste se oprostili od klijenta, što su svi računi plaćeni, uvijek postoje oni klijenti koji misle da vas u svakom trenutku mogu nazvati i pitati za savjet ili pomoć.

U “paketu” se zahvalite na suradnji, navedite osobe koje su sudjelovale na projektu i jasno naznačite da bilo kakva daljnja suradnja podrazumijeva i novi ugovor o suradnji.

Tako ćete se riješiti onog osjećaja obaveze da dajete savjete i pružate pomoć klijentu koji vas više za to ne plaća, a samo zato što je vaš bivši klijent. Ništa ga ne sprječava da obnovi vašu suradnju, zar ne?

3. Potaknite ih da vas ponovno angažiraju

Pronalaženje novih klijenata puno je napornije od ponovnog aktiviranja starih. Ne samo da vas poznaju, znaju kako i što radite, već su (vjerojatno) i bili zadovoljni vašim radom u prošlosti.

“Paket” stoga možete iskoristiti kao ponudu za novi angažman. Navedite sve usluge koje nudite, a za koje smatrate da bi im bile potrebne. Nemojte samo nabrajati sve usluge koje nudite. Razmislite što bi baš tom klijentu trebalo. Vi ste radili na projektu s njima, znate što im možda može još zatrebati.

Ako vas i ne angažiraju ponovno istog trenutka, barem će imati na jednom mjestu što sve mogu od vas očekivati i dobiti.

4. Ponudite im dodanu vrijednost

Nemojte zapasti u zamku “obavljanja” posla. Uvijek se trudite klijentu dati ono nešto malo više nego što je tražio. Na taj im način dajete do znanja da vam je stalo do klijenta i projekta na kojem radite, ali i da ste im spremni pružiti “dodanu vrijednost”.

To može biti vodič kako se služiti nekim proizvodom (za web designere ili programere); popis drugih profesionalaca koji pružaju usluge koje bi klijentu mogle zatrebati, a vi ne nudite (izvrsno mjesto za preporučiti kolegu ili kolegicu); linkovi na konkurentne tvrtke ili pojedince koji mogu poslužiti kao poticaj za promjene u načinu rada i slično.

Kad im nudite dodanu vrijednost, uvijek pokušajte razmišljati o tome što će vašem klijentu trebati za mjesec dana, a što mu vi trenutno, dok još traje ugovor, ne možete pružiti.

5. Ne zaboravite svoje kontakte

Iako zvuči banalno, ali ljudi često gube kontakte i onda kad im netko treba ne mogu pronaći način kako da ga kontaktiraju. Jasno naznačite sve načine na koje vas mogu kontaktirati, od brojeva telefona, e-mail adresa do fizičke adrese vašeg ureda ili prostora u kojem radite.

Sad kad znate što dobar “paket” treba sadržavati vrijeme je da napravite svoj. Možda vam na početku neće biti lako osmisliti takav jedan dokument. No, kad ga jednom napravite, svaki sljedeći će biti lakši.

I nemojte se iznenaditi ako i vi sami primite takav jedan “paket”. Spremite ga u posebnu mapu i započnite svojevrsnu arhivu projekata i kontakata. Tko zna, možda će vam jednom u budućnosti dobro doći.

PPUB-Disclaimer

 

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više