Ne morate biti stručnjak da bi govorili na konferencijama

Ako ste ikada prisustvovali konferencijama, a vjerojatno jeste, sigurno ste primijetili da nema baš mnogo žena govornica. Osim ako se ne radi o konferenciji namijenjenoj ženama ili ako se konferencija ne bavi „ženskim temama“. Na većini drugih konferencija članovi panela su muškarci, u raspravama često sudjeluju većinom muškarci. Čak se i za pitanja češće znaju javljati muškarci.

Ne morate zadovoljavati sve uvjete

Sandi MacPherson, osnivačica tvrtke Quibb, u članku za LinkedIn Pulse rekla je kako je primijetila da žene, što se tiče javnog nastupa na konferencijama, imaju isti princip kao kod napredovanja ili prijave za posao. Naime, žene se ne prijavljuju za neki posao ako nisu 100 posto sigurne da zadovoljavaju sve uvjete navedene u natječaju. S druge strane, muškarci se prijavljuju ako zadovoljavaju barem 60 posto uvjeta.

Ista stvar je s nastupima na konferencijama. Žene misle da nisu dovoljno stručne da bi govorile na konferencijama, što je često jedan od razloga zašto ih ni nema toliko. Ne morate biti stručnjak u nekom području. Čak ni stručnjaci ne znaju baš sve i nemaju odgovore na sva pitanja.

„Jednostavno uzmite složen problem s kojim ste se osobno suočile i pomognite publici da ga shvate. Sve što vi morate napraviti je vjerovati u svoje kvalifikacije i u ono za što ste sigurni da znate. Publika voli jasnoću, osobito ako radite s apstraktnim i tehničkim konceptima“, napisala je Sandi.

Kako se držati onog što znate, odnosno teme s kojom ste upoznati? MacPherson savjetuje da napravite ove tri stvari:

1. Objasnite koje ćete teme pokrivati, a koje nećete

Obavezno specificirajte područje koje ćete pokrivati govorom. Nemojte ići u širinu. Ne možete reći da ćete pričati o primjerice, marketingu ili PR-u za male biznise. To je dosta široko područje i ako vaša prezentacija ne traje nekoliko sati, samo ćete „zagrepsti ispod površine“ jako široke teme. Radije pričajte o primjerice, organiziranju nagradih igara na Facebooku, dok će drugi govornici pričati o drugim marketinškim područjima ili načinima promocije.

2. Objasnite kome je vaša tema namijenjena

Jedno je držati govor, predavanje ili prezentaciju početnicima, a drugo stručnjacima. Odmah objasnite da je vaš govor namijenjen npr. poduzetnicima početnicima. Istu stvar možete ponoviti i kada započete s govorom tako da stručnjaci, odnosno ljudi koji su već godinama u biznisu znaju da vaš govor nije namijenjen njima.

3. Ponudite dodatne izvore informacija

Čak i kad specificirate područje vašeg govora i publiku kojoj je on namijenjen, sigurno nećete pokriti baš sve relevantne informacije. Uputite ih na neke knjige, web stranice ili druge konferencije na kojima će moći doći do dodatnih informacija. Ako ste svoj govor bazirali na svojoj knjizi, recite publici kako sve što je rečeno mogu vidjeti i u toj knjizi, ili čak na vašoj web stranici.

Još jedna stvar na koju morate obratiti pozornost, nadodali bismo, je da pazite kako prenosite svoje znanje publici, pogotovo ako radite u tehnološkoj ili znanstvenoj industriji. Morate znati objasniti svoje ideje tako da vas oni razumiju, ali morate i zadržati njihovu pažnju. Primjerice, vaš znanstveni žargon, odnosno stručne riječi, većina publike neće razumjeti, osim ako se ne radi o publici iz vašeg područja. Odaberite neke „lakše“ riječi ili objasnite navedeni pojam.

Nemojte brinuti ako ćete pokrivati temu koja je već nedavno bila pokrivena na nekoj konferenciji, ili čak ako ćete pričati o istoj temi kao neki drugi govornik na konferenciji. Vaša znanja, pogled na problem i ono najvažnije iskustva će vaš govor učiniti jedinstvenim.

Kako odabrati temu govora?

Kako bi ste se osigurali da ćete odabrati temu za koju će vaša publika biti zainteresirana, MacPherson savjetuje da napravite mali test.

1. Napravite najavu teme

Uzmite olovku i papir (ili laptop) i u 3 do 4 rečenice napišite najavu teme. U toj najavi morate pokriti sljedeće stvari:

  • Opišite temu – opišite temu koju ćete pokriti, što ćete podijeliti s publikom i s kakvim ste se vi problemima susretali u tom području. Uključite i neki savjet koji biste htjeli dati publici.
  • Publika kojoj je tema namijenjena – odgovorite na pitanje koja je vaša ciljana publika koja će na kraju imati koristi od vašeg govora.

2. Podijelite najavu

Naravno, ne na društvenim mrežama. Tu najavu koju ste napisali pokušajte svesti na 30 do 60 sekundi dugo predstavljanje. Vježbajte pred ogledalom i zamolite prijateljicu ili kolege na poslu za koje smatrate da bi mogli biti dobri predstavnici vaše ciljane publike da vas poslušaju.

3. Promatrajte njihove reakcije

Ne samo nakon govora, nego i tijekom te minute dok im predstavljate napisanu najavu. Promatrajte njihov govor tijela ili još bolje, izraze lice kako bi vidjeli da li ih koji dio možda zbunjuje ili im nije jasan. I prije nego započnete, osigurajte da će vas zaista poslušati tako da im kažete da ćete ih kasnije pitati za feedback.

4. Tražite feedback

Na kraju, tražite od svoje „publike“ feedback. Pitajte koji su im se dijelovi svidjeli, a koji nisu. Koji su im bili jasni, a koji ne. Ako im se vaše predstavljanje uopće ne čini zanimljivim ili vas uopće nisu razumjeli, počnite ispočetka i napišite novu najavu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

studenti bez radnog iskustva

Zaposliti studente bez radnog iskustva? Da!

Na mladima svijet ostaje. Ali mladi su bahati, ništa ne znaju, lijeni su i nemaju iskustva. No, mladi su budućnost. Pa...
- Advertisment -