Izmjene Zakona o strancima u jeku priprema za sezonu. ‘Puno je nejasnoća’

Promjene Zakona o strancima jučer su predstavljene javnosti. Zakon o strancima mijenja se zbog značajnog porasta zakonitih migracija od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Strani državljani dolaze prvenstveno zbog rada. Najveći broj useljenika u Hrvatsku čine strani radnici koje dovode poslodavci. Riječ je o ljudima koji imaju nižu razinu kvalifikacija i oni najčešće privremeno borave u Hrvatskoj.

”S obzirom na postojeće demografske trendove, smanjivanje broja stanovnika te depopulaciju dijelova Hrvatske, useljavanje je potrebno u svrhu ispunjavanja zahtjeva tržišta rada. Potrebno je kako bi se broj radno aktivnog stanovništva održao na razini koja omogućava optimalno funkcioniranje gospodarstva i države”, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kako najveći postotak useljenika čine upravo oni koji su došli u Hrvatsku ‘trbuhom za kruhom’, o tomu kako će promjena zakona o strancima utjecati na radnike, ali i poslodavce i sezonu koja je pred vratima, razgovarali smo s Manuelom Vukelić, vlasnicom Job Hunter agencije za zapošljavanje stranih radnika.

Sve je trebalo biti spremno za sezonu

“Pozdravljam pothvat izmjene Zakona o strancima jer je to dobro i za strane radnike i za hrvatske poslodavce. Promjene su potrebne, ali one su već trebale biti donesene jer je sezona pred vratima”, upozorila je Vukelić.

Vukelić naglašava da je Hrvatskoj potreban veliki broj sezonskih radnika. To potvrđuju i brojke. Najviše dozvola u izdano je u graditeljstvu (čak 40 posto), a potom slijede ugostiteljstvo i turizam s 26 posto. Najviše radnika kojima je tijekom prošle godine izdana dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj dolazi iz Bosne i Hercegovine (22 posto), potom iz Srbije i Nepala (14 posto).

Iako je od jučerašnjeg predstavljanja izmjena Zakona o strancima pa do konačne implementacije u Zakon dug put, Vukelić upozorava da izmjenjivanje zakonodavnog okvira ovako blizu sezoni može biti iznimno zbunjujuće.

“Sada je to zbunjujuće i za radnike i za poslodavce jer neki radnici u MUP-u se pridržavaju starog zakona, neki referenti primjenjuju novi zakon, a neki referenti su negdje između”, pojasnila je Vukelić. 

Sve, da kažemo, ‘visi u zraku’.

“Poslodavci pripremaju sezonu, a zapravo je još puno toga nejasno“, naglasila je vlasnica Job Huntera. Vjeruje da će s izmjenama zakona doći i do pozitivnih promjena na tržištu rada, iako naglašava da sve kaska i da je trebalo biti riješeno već za ovu sezonu.


Pročitajte više: “Stranim radnicima mi smo ono što je Njemačka bila našim roditeljima


Dokazivat će se deficitarnost, a propisane i kvote

Objašnjavajući svrhu donošenja izmjena i dopuna Zakona o strancima, Božinović je istaknuo usklađivanje s novom direktivom o takozvanoj plavoj karti Europske unije. Time će se pridonijeti privlačenju visoko kvalificirane radne snage, a u ICT sektoru i onih koji nemaju obrazovnu kvalifikaciju, već svoje vještine mogu dokazati radnim iskustvom.

Razlozi za izmjene i dopune Zakona su, također, učinkovitiji i fleksibilniji sustav zapošljavanja stranih radnika, bolja regulacija uvjeta za zapošljavanje stranih radnika, kao i druge izmjene usmjerene na zadržavanje visokokvalificirane radne snage. Novim zakonom žele se smanjiti administrativni procesi i olakšati promjene zanimanja i poslodavca, a uvodi se i obveza dokaza kompetencija za deficitarna zanimanja.

“Do sad ako je bilo propisano da je deficitarno zanimanje, primjerice, zidar onda se za bilo koga moglo napisati da je zidar i tako je bilo lakše ishoditi radnu dozvolu. Sada će se morati dokazati da je strani radnik koji se zaposlio uistinu kvalificiran da obavlja propisano deficitarno zanimanje”, pojasnila je Vukelić.

Predviđeno je i određivanje omjera, najmanje 16 posto hrvatskih radnika za nedeficitarna, a osam posto za deficitarna zanimanja za domaće tvrtke.

Izmjene idu u smjeru zaštite radnika

Uvodi se i institut zadužnica. To će osigurati povratka stranih radnika iz zemalja s viznim sustavom u slučaju da poslodavac odustane od zapošljavanja. Novi zakon predviđa zaštitu stranih radnika na način da će oni, nakon isteka ugovora, imati dopušteno vrijeme nezaposlenosti od 60 dana. Ako smještaj osigurava poslodavac, uvodi se i dokazivanje o primjerenom smještaju stranih radnika. Uvjeti primjerenog smještaja biti će određeni podzakonskim propisom.

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Irena Weber, pozdravila je izmjene zakona koje olakšavaju zapošljavanje stranih radnika i sve izmjene koje idu u smjeru zaštite radnika. Izmjene Zakona o strancima riješile bi nejasnoće oko dosadašnjeg načina dovođenja radnika u Hrvatsku, napomenula je Vukelić. Jako je puno radnika koji su ostali bez obećanog posla u Hrvatskoj jer ih poslodavac nije primio ili im je otkazao ugovor. Po zakonu, oni su trebali biti deportirani u roku 15 dana.

Nitko zapravo ne zna koliki je to broj ljudi koji ‘luta’ po Hrvatskoj i Europi. Niti se zna što će s tim ljudima biti”.


Pročitajte više: Stručnjakinja objasnila proces dolaska stranih radnika u Hrvatsku


Izmjene Zakona o strancima – umjesto jedne, radna dozvola ide na tri godine

U Izmjenama je predloženo povećanje roka na koji se može izdati dozvola za boravak i rad s jedne na tri godine. Izdavanje sezonske dozvole produljeno je sa šest mjeseci na devet.

Za dobivanje pozitivnog mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o izdavanju radnih dozvola za strance, MUP predlaže da poslodavci ispunjavaju dodatne uvjete, piše Lider. Jedan od prijedloga jest i minimalan promet tvrtki od 10.000 eura mjesečno tijekom šest mjeseci te 15.000 eura prometa za fizičke osobe.

“Novim Zakonom napravit će se kvalitetnija selekcija poslodavaca, neće svatko moći zatražiti stranog zaposlenika”, zadovoljna je Vukelić.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -