Japan konačno u borbi protiv seksualnog uznemiravanja

Iako je u pitanju država koju poistovjećujemo s tehnološkim inovacijama, radom od jutra do sutra, mangama, sushijem i šarenilom, Japan je društveno u mnogočemu ‘iza’ drugih razvijenih zemalja. Jedna od velikih boljka Japana je i seksizam koji se ogleda u lošem ili nikakvom procesuiranju prijava slučajeva seksualnog nasilja i uznemiravanja, no pravne promjene stižu.

Promijenjen i rok zastare za prijavu silovanja

U Japanu je prvi put predstavljen zakon za suzbijanje fotografiranja drugih bez njihovog znanja, a u svrhu zadovoljenja seksualne požude, piše BBC.

Prema novom zakonu, zabranjeno će biti potajno snimanje seksualnih činova, ili pak fotografiranje ispod suknje, što je zabrinjavajuće često u Japanu, a najčešće se vrši nad mladim djevojkama. Suknja je dio obvezne školske uniforme u Japanu, stoga su školarke posebno ranjiva skupina.

Zabranjuju se i distribucija i prodaja takvih sadržaja.

Do sada su se ovi slučajevi vodili prema zakonima pojedine prefekture, no sad će biti izjednačeni na razini države. U pitanju je tek jedan pomak od mnogih koji će se dogoditi u sklopu velike promjene zakona o seksualnom nasilju. Tako će i zastara za prijavu silovanja biti podignuta s 10 godina na 15 godina.

Predložena je i promjena dobne granice za pristanak na spolni odnos s 13 na 16 godina, a planira se i proširenje zakonske definicije silovanja.


Pročitajte više: Japan – zemlja čiji navijači čiste tribine jer je to njihova tradicija. Kao i seksizam


Maloljetnice više neće biti u muškim časopisima

Kriminalizirano je i fotografiranje osoba nakon što su prisiljene da sugestivno poziraju, a ova se odredba specifično tiče djece. Djevojke koje se bave manekenstvom u Japanu često su fotografirane u provokativnim pozama i u provokativnoj odjeći. Mnoge glumice, glazbenice i općenito poznate žene u Japanu svoju su odskočnu dasku dobile upravo zahvaljujući takvim fotografijama.

Ovakav se oblik komercijalnih fotografija naziva gravure, a distribuira se putem časopisa za muškarce, photobookova i DVD-ova. Cilj je prikazati seksualnost kao mlađahnu i zaigranu, stoga su modeli redovito tinejdžerice i žene u ranim 20-ima.

U ovu se svrhu često maloljetnice fotografira u kupaćim kostimima i donjem rublju, a fotografije sportašica često se koriste u gravure svrhe bez njihove dozvole.

Za kršenje zakona, predviđena je zatvorska kazna u trajanju do tri godine ili novčana kazna u iznosu do 3 milijuna japanskih jena (20.000 eura).


Pročitajte više: Samoubojstva žena u Japanu porasla za 83% u listopadu 2020. odnosu na isti mjesec prošle godine


U Južnoj Koreji zatvor, u Singapuru premlaćivanje

Ove su zakonske promjene potaknute javnim nezadovoljstvom zbog loše zaštite od uličnog uznemiravanja, a primarno neovlaštenog snimanja u javnom prostoru. U 2021. je uhićeno preko 5000 osoba zbog tajnog snimanja, što je tri puta više nego 2010. Oko 70% japanskih stjuardesa prijavilo je kako ih se često snima.

Zbog svega je većina proizvođača mobilnih telefona u Japanu onemogućila isključivanje zvuka prilikom snimanja fotografije, kako bi se znalo da se fotografiranje uopće odvija, te obeshrabrilo neovlašteno fotografiranje.

Ovakvi zakoni već postoje u nekim drugim azijskim zemljama. U Južnoj Koreji predviđena je kazna od 10 milijuna wona (6800 eura) ili kazna zatvora u trajanju do pet godina. No, tek 5% od 2000 slučajeva koji su se našli na sudu između 2011. i 2016. su rezultirali kažnjavanjem počinitelja.

U Singapuru su predviđene kazne zatvor u trajanju do dvije godine, novčane kazne, premlaćivanje štapom ili kombinacija svih triju kazni. Ako je osoba koju se snima mlađa od 14 godina, kazna će uvijek biti kombinirana.

Očekuje se da će novi zakon stupiti na snagu ovog lipnja.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...
- Advertisment -