Kako funkcionira zakon privlačnosti u biznisu?

Baš kao i u romantičnim odnosima, i u biznisu postoji “zakon privlačnosti”. Svima je jednostavnije i draže raditi s osobama koje su im slične, nego s osobama s kojima od prvog trenutka ulaze u konflikte.

Zakon privlačnosti u biznisu

“Zakon privlačnosti” ne odnosi se samo na ljude i njihove međusobne odnose, već i na ostala područja vašeg poslovanja. Što je više područja koja privlače druga (bilo poslovne partnere, bilo klijente), to će i vaš posao biti uspješniji.

Želite li poboljšati svoj posao, morate poraditi na svim onim područjima na kojima nema privlačnosti. A koja su to područja? Pa, krenimo redom.

Međusobni odnosi

Kao što u privatnom životu imate životne partnere, obitelj, prijatelje i poznanike, tako i u poslovnom životu morate raditi na održavanju međusobnih odnosa. Prije svega jer izgradnjom dobrih odnosa gradite i mrežu poznanstava koja je uvijek dobra stvar. No, energiju morate uložiti i u izgradnju dobrih odnosa s dobavljačima, partnerima i svima ostalima koji mogu pomoći (ili odmoći) vašem poslu.

Blagdansko doba izvrsno je vrijeme kada možete pokazati svima s kojima radite koliko cijenite njihovo partnerstvo i povjerenje. Pokažite im koliko vam znače nekakvim malim znakom pažnje. Ponekad je dovoljno poslati fizičku čestitku s najljepšim željama, a važnijim osobama osobno uručite i nekakav poslovni poklon. Vjerujte nam, ostat ćete u boljem sjećanju nego oni koji to propuste učiniti, a i vjerojatno će vam se te iste osobe nekako odužiti u budućnosti.

Privlačne vrijednosti

Kad pokrećete posao vjerojatno ne razmišljate o vrijednostima koje želite projicirati prema potencijalnim partnerima i klijentima. No, imati jasnu “misiju i viziju” i promovirati “društvene vrijednosti” može vas učiniti privlačnijima za poslovanje od drugih tvrtki.

Razmislite o vrijednostima koje želite projicirati prema javnosti. Što vaša tvrtka radi za svoje zaposlenike? Podržavate li fleksibilnost na radnom mjestu? Imate li vrtić za djecu svojih zaposlenika? Bave li se vaši zaposlenici (i vi) humanitarnim radom ili volontiranjem?

Ovakve vrijednosti privući će i potencijalne nove zaposlenike koji će možda odabrati baš vas, a ne neku drugu tvrtku. Pogledajte samo kako je Google postao poželjno mjesto za rad zbog uvjeta koje nudi svojim zaposlenicima. Ili ako gledamo u okvirima Hrvatske – DM.

Privlačna kvaliteta

Svaka će tvrtka s ponosom istaknuti certifikate kvalitete koje je dobila zbog posebnog odnosa prema svojim proizvodima i uslugama. Upravo zbog toga trebali biste naglasak stavljati na kvalitetno obavljanje posla (ili proizvodnju proizvoda).

Pružite li kvalitetu drugima, dobit ćete i kvalitetnije partnere i klijente. Kvalitetni uvjeti rada privući će i kvalitetne nove zaposlenike.

Bez obzira na to što radite, trebali biste uvijek težiti što većoj kvaliteti. Ne samo kako biste privukli kvalitetnije poslove, nego i kako biste svoje poslovanje učinili kvalitetnijim.

Inovacijom do privlačnosti

Nije rijetkost da čujemo kako je neka tvrtka inovativna sa svojim proizvodima, uslugama, odnosom prema klijentima i radnicima, i slično. I isto tako, upravo su te tvrtke odjednom svima privlačne jer rade nešto novo i drugačije.

Ako vaša tvrtka teško prihvaća nove tehnologije, stalno se uspoređuje s drugima, a ne čini ništa da bude bolja od njih, nećete se moći natjecati s inovativnim kompanijama.

Budite hrabri, prihvatite izazove i rizike i težite nečem novom i boljem. Da biste bili inovativni i spremni na promjene, morate imati visoku razinu povjerenja – kako u svoje zaposlenike, tako i u svoje partnere. Možda se takav korak čini zastrašujućim, ali kako kaže stara poslovica “tko ne riskira, ne profitira”.

Privlačnost optimizma

Kaže se da negativna energija privlači negativnu energiju. Zato biste u poslovanju uvijek trebali biti optimistični. Bez obzira radi li se o sastanku s partnerima, dioničarima, klijentima ili zaposlenicima, uvijek biste trebali imati pozitivan odnos prema poslu i poslovanju.

Jer ako vi vjerujete u to što radite i da ćete uspjeti, bez obzira na sve, onda će i drugi vjerovati u vas. Samopouzdanje je snažan adut u poslovanju.

A i morate priznati, uvijek je ljepše kad nekog dočekate nasmijani i sa stavom “život (i posao) je lijep”, nego kad gledate u namršteno lice koje se žali kako mu ništa ne ide po planu.

Provjerite kako stojite u ovim područjima. Koliko ste zaista privlačni drugima? Ako mislite da to ne možete sami ocijeniti, pitajte one čije mišljenje cijenite. I ono najvažnije, budite otvoreni i spremni na promjene – stava, poslovanja, ali i odnosa prema životu.

Mi vjerujemo da možete uspjeti, a vi?

PPUB-Disclaimer

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -