Kako i gdje najbolje predstaviti svoj portfolio?

Svi se volimo pohvaliti svojim najboljim radovima, bez obzira na to što radimo. To je najbolja preporuka potencijalnom klijentu ili poslodavcu i daje mu uvid u naš dosadašnji rad. No, ponekad je teško napraviti prvi korak i uopće osmisliti portfolio.

Iskreno, tko na početku svoje karijere razmišlja o stvaranju svojevrsne mape sa svojim radovima. Ali nakon nekoliko uspješnih projekata, već imate materijale s kojima bi se mogli “pohvaliti” potencijalnim klijentima ili poslodavcima.

Portfolio ili mapu radova najčešće povezujemo s dizajnerima, jer oni svoj rad moraju pokazati kako bi mogli dobiti nove klijente. No, misliti da nitko drugi ne može imati portfolio, velika je pogreška.

U portfoliju možete pokazati ne samo svoje uspješne projekte, već i vještine koje posjedujete. Naime, brojni poslodavci će pogledati vaš portfolio i na temelju onoga što pronađu u njemu odlučiti hoćete li ući u uži izbor ili u potpunosti ispasti iz utrke.

Nije važno kojim se poslom bavite, čak i ako ste student koji traži svoj prvi posao, portfolio će vam otvoriti mnoga vrata. Ako ga učinite dostupnim na internetu, većina će poslodavaca ili klijenata radije kliknuti na portfolio nego na vaš životopis.

Što sve može biti portfolio?

Ovisno o tome čime se bavite, možete biti kreativni ili se držati dobro prokušanih metoda stvaranja portfolia.

Blog

Svi oni koji se bave nekom vrstom pisanja (od novinara, copywritera, lektora, pisaca ili prevoditelja), svoj portfolio mogu stvoriti u obliku bloga. Dovoljno je otvoriti profil na nekoj od platformi za pisanje bloga i učitati svoje radove. Obratite pozornost samo na to da ih istovremeno i zaštitite kako vam se ne bi dogodilo da netko kopira vaš rad ili ga ponudi kao svoj.

Tu možete staviti i linkove na objavljene tekstove, knjige, reklame, blogove koje ste pisali za naručitelja, poglavlja iz knjiga koje ste preveli.

Ako nemate iskustva, a želite pronaći posao u takvoj branši, iskoristite blog za recenziju omiljenih knjiga ili komentar aktualnih političkih događanja.

Vodite samo računa da jezik kojim se koristite na blogu bude književni hrvatski jezik ili neki strani jezik koji poznajete.

YouTube

Bavite li se fotografijom, snimanjem ili animacijom, dobar izbor za prezentaciju vašeg rada je YouTube. Dovoljno je učitati vlastiti uradak i zainteresiranim stranama (klijentima ili potencijalnim poslodavcima) poslati link na video.

Ako želite doprijeti do šire publike, ostavite video javnim. Ako pak ne želite da drugi vide što i kako radite, učinite ga privatnim, odnosno vidljivim samo za one osobe koje imaju direktan link koji ste im vi poslali.

YouTube može biti izvrstan prvi korak i ako se želite baviti sinkronizacijom jer u videu možete ostaviti svoje kontakte, a istovremeno prezentirati svoj glas.

Društvene mreže

Zvuči nevjerojatno, ali zaista nema nikakvih prepreka da svoj rad i trud ne prezentirate na društvenim mrežama. Možete otvoriti vlastitu stranicu s imenom tvrtke ili vlastitim imenom i na njoj objavljivati fotografije, tekstove ili video svog rada.

Poslodavci redovito provjeravaju profile svojih potencijalnih zaposlenika na društvenim mrežama. Pa zašto onda ne biste Facebook ili Pinterest pretvorili u nešto pozitivno.

Uostalom, LinkedIn je društvena mreža profesionalaca koja može imati dvostruku ulogu. I kao vaš životopis (jer, vjerovali ili ne, ali kad je objavljeno ime Tihomira Oreškovića u kontekstu budućeg premijera Hrvatske, većina informacija o njemu došla je upravo s LinkedIna), ali i kao vaš portfolio. Možete objaviti svoje radove, poveznice na projekte i zatražiti od bivših poslodavaca i klijenata da vam napišu “recenziju”, odnosno preporuku na temelju vašeg rada.

Vlastita web stranica

Imate li malo više vremena, živaca i znanja, možete napraviti vlastitu web stranicu i na njoj prezentirati svoje sposobnosti, dostignuća i profesionalne uspjehe.

Dovoljno je izabrati neku od besplatnih platformi, poput WordPressa, i za nekoliko sati imati ćete web stranicu koju možete s ponosom pokazivati okolo, čak ako se i ne bavite dizajnom, programiranjem ili informatikom uopće.

Osim što web stranica ostavlja dobar dojam, uvijek ju možete nadopuniti različitim elementima i dokumentima. Tako možete omogućiti posjetiteljima da preuzmu vaš životopis u PDF formatu ili da pogledaju vaš prezentacijski video, ili nešto treće.

Specijalizirane platforme

U svijetu postoje brojne specijalizirane platforme na kojima stručnjaci iz pojedinih područja prezentiraju svoje radove, razmjenjuju iskustva s drugim stručnjacima iz istog područja, ali i na kojima mogu pronaći potencijalne nove klijente ili poslodavce.

Iako je većina tih platformi besplatna, neke naplaćuju dodatne usluge, poput boljeg rangiranja na tražilici ili izdvajanja vašeg profila u posebnu grupu koju potom nude potencijalnim klijentima i poslodavcima.

Ovisno o tome čime se bavite, čime se želite baviti ili gdje vam leže interesi možete odabrati neku od platformi poput Carbonmade (za dizajnere, ilustratore, fotografe, arhitekte, copywritere, web dizajnere i slične), Dunked (za sve one koji se kreativno izražavaju), PortfolioBox (koji vam omogućuje da napravite vlastitu web stranicu, a ako ste spremni platiti mjesečnu pretplatu možete dobiti i vlastitu domenu, neograničen prostor za pohranu pa čak i dodatnu podršku u obliku marketinga, što je izvrsno ako ciljate na klijente u inozemstvu) ili Jobrary (za stvaranje privlačnog životopisa i portfolia na jednom mjestu, a koje možete prilagođavati vlastitom ukusu i branši u kojoj radite).

Naravno, neki specifični poslovi i projekti na kojima ste radili možda su poslovna tajna i nećete moći javno ih pokazivati kao svoj rad. O tome biste trebali posebno voditi računa ako se bavite takvim, osjetljivim poslovima.

I za kraj, savjet više. Napravite li svoj portfolio na internetu, bez obzira na to koju platformu odabrali, nemojte zaboraviti taj link ubaciti u svoje profile na društvenim mrežama, a nije na odmet ni da ga stavite u potpis prilikom slanja e-mail poruka. Jednostavno ispod svog imena i kontakta napišite nešto u stilu: “Moje dosadašnje radove možete pronaći na” i ubacite link.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -