Kako nogometno Rooneyevo pravilo može pomoći u zapošljavanju žena u tehnologiji?

U tehnološkoj industriji postoji velik manjak žena. Ne samo žena, već i različitih manjina. Prosječan zaposlenik u tehnološkoj industriji je visokoobrazovani muškarac, bijelac, i to na svim pozicijama. Upravo taj manjak različitosti zaposlenika glavni je problem kada govorimo o zaposlenicima u tehnološkoj industriji.

Rooneyevo pravilo zapošljavanja u tehnologiji

Prošli je tjedan u Bijeloj kući održan „White House Demo Day“ – događaj koji je proslavio uspješne poduzetnice i vlasnike biznisa manjinskih skupina.

Predsjednik Obama tom je prilikom pozvao kompanije da zapošljavaju više žena i pripadnika manjinskih skupina. Tom se pozivu odazvalo već 14 kompanija koje su se obavezale da će poštivati tzv. Rooneyjevo pravilo, tj. da će u proces zapošljavanja za svaku poziciju uključiti barem jednu ženu i jednog pripadnika manjine.

Što je Rooneyevo pravilo? Rooneyevo pravilo je postavio Dan Rooney, predsjednik Pittsburgh Steelersa (momčad američkog nogometa). Njegovo pravilo kaže da se za svaku novootvorenu poziciju trenera momčadi NFL-a u obzir mora uzeti barem jedan pripadnik manjine. Kasnije se to pravilo počelo odnositi i na menadžere i dovelo je do porasta zapošljavanja manjina na te pozicije.

Kao što smo rekli, pravilo primijenjeno u tehnološkoj industriji zahtijeva da se za svako novootvoreno radno mjesto u obzir uzmu barem jedna žena i barem jedan pripadnik manjine. No, pravilo ne nalaže koliko bi takvih kandidata trebalo biti zaposleno, niti da bi uopće trebali biti zaposleni.

No neke su kompanije, poput Facebooka i Pinteresta, već najavile da će uvesti to pravilo u proces zapošljavanja već ovo ljeto. Pinterest je tako, primjerice, najavio da će ove godine zaposliti 30 posto više žena na inženjerske pozicije i 8 posto ispodprosječno zastupljenih manjina.

I kompanija Xerox je postavila svoje ciljeve. U sljedećih 5 godina planiraju povećati broj žena na vodećim pozicijama na 34 posto. No, kako je rekla Damika Arnold, voditeljica odjela različitosti u Xeroxu, za Fortune, takvi ciljevi imaju i svoje nedostatke. Tako bi mogli biti zakinuti studenti koji ne pohađaju elitne škole ili primjerice, pripadnici LGTB zajednice. Ciljevi zapošljavanja određenih manjinskih skupina mogli bi štetiti drugim manjinskim skupinama.

Još jedan problem koji se javlja kod ovog pravila je i činjenica da nema tijela koje će nadgledati hoće li se ili neće pravilo zapravo i provoditi u praksi. Dok je u NFL-u za to zaduženo posebno tijelo koje financijski kažnjava momčadi koje ne provode pravilo, kompanije nema tko nadzirati niti kažnjavati – osim odjela u samoj kompaniji. Tu je i naravno problem što u NFL-u nema toliko otvorenih radnih mjesta koliko ih ima u velikim kompanijama.

No, bez obzira na komplikacije i nedovoljno definirana pravila, sve je više kompanija postalo svjesno da se prava snaga i uspjeh kompanije krije upravo u različitosti radne snage.

Rooneyevo pravilo pokazalo svoj učinak u Intelu

Intel je također najavio da će uvesti Rooneyevo pravilo u proces zapošljavanja u kompaniji i to za svaku poziciju. Do sada to pravilo se provodilo samo za vodeće pozicije.

Kao i u mnogim drugim tehnološkim kompanijama, i u Intelu nedostaje ženske radne snage. No, kako stvari stoje, ženama se itekako isplati raditi za ovog tehnološkog diva. Naime, iz tvrtke su rekli da su u 2015. godini uspjeli ostvariti ravnopravnost u plaćama žena i muškaraca zaposlenih u kompaniji.

Osim jednakosti plaća, prošle su godine uspjeli povećati broj zaposlenih žena za 5,4 posto. Drugim riječima, 35,4 posto svih zaposlenih osoba prošle godine u Intelu bile su žene. Najveću promjenu ostvarili su pak na vodećim pozicijama. Čak 17,4 posto žena nalazi se na vodećim pozicijama u Intelu. Iako se brojka na prvi pogled ne čini toliko velikom, moramo uzeti u obzir da se radi o povećanju od 14,3 posto u odnosu na 2014. godinu i to zahvaljujući Rooneyevom pravilu kojeg su prošle godine uveli kod zapošljavanja na vodeće pozicije.

„Moramo se usredotočiti na različitost radne snage u kompanijama ili ćemo se kao ljudska bića vratiti na onu točku gdje ćemo odluke donositi na temelju onoga što je najjednostavnije i najlakše. I dalje ćemo morati raditi na različitosti sve dok ne dođemo do te točke da će manjine biti ključan dio naših korporacija“, rekla je Roz Hudnell, direktorica odjela različitosti u Intelu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...