Kako se obraniti od društvenih mreža i e-maila i fokusirati se

Internet, e-mail, društvene mreže i instant poruke u potpunosti su promijenile naš poslovni i privatni svijet. Ne samo da su unijeli velike, pozitivne, promjene, već su se pokazali i velikim problemom jer oduzimaju pažnju, koncentraciju i vrijeme.

Koliko vam se puta dogodilo da ste poželjeli samo provjeriti e-mail poruke i odjednom shvatili da je prošlo dva sata, a vi još uvijek pregledavate desetke poruka. Ista je situacija i s društvenim mrežama i instant porukama.

Kako se obraniti od društvenih mreža i e-maila i fokusirati se

Ometanje je najvidljivije na poslu, gdje skačemo na svaki ping ili cvrkut i posežemo za svojim pametnim telefonima ili provjeravamo inbox. Jasno je da se uz takva smetala jednostavno ne može biti niti koncentriran niti produktivan.

No, to ne znači da se u potpunosti morate odreći društvenih mreža ili e-maila na poslu. Bitno je odrediti kako ćete se fokusirati i ostati dosljedan u toj odluci.

Odredite vrijeme za ‘smetala’

Odredite vrijeme kada ćete provjeravati svoje e-mail poruke ili profile na društvenim mrežama. Pokušajte da to bude 15 minuta nakon svakog punog sata. I ograničite se na 15 minuta. Ako vas lako ‘zavedu’, postavite si alarm na računalu ili pametnom telefonu i nakon 15 minuta zaista ugasite program i vratite se poslu.

Deinstalirajte aplikacije s poslovnog telefona

Posjedujete li dva mobilna telefona (privatni i poslovni), uklonite sve aplikacije za instant poruke i društvene mreže sa svog pametnog telefona. Privatni telefon pak stišajte dok ste na poslu kako vas ne bi ometali njegovi zvukovi obavijesti.

Facebook kampanja

‘Očistite’ prijatelje

Facebook, Twitter, Pintrest, LinkedIn, Google+… Niz se samo nastavlja. Sa svakom novom društvenom mrežom, stvara se sve veći pritisak i oduzima se sve više vremena i koncentracije. Pogledajte na kojoj ste mreži najaktivniji i nju provjeravajte na dnevnoj bazi. Na ostalim mrežama dovoljno je da se ‘pojavite’ svakih nekoliko dana. Također, napravite čistku među prijateljima i ‘lajkanim’ stranicama kako biste na svom profilu zaista vidjeli ono što vas zanima, a ne gomilu reklama.

Odredite prioritete

Provjerite e-mail na početku radnog vremena, posložite prioritete i zadatke i potom ili isključite program za elektroničku poštu ili barem isključite obavijesti o novim porukama. Na taj ćete si način dati vremena da u miru rješavate zadatke ovisno o njihovoj važnosti. I još jedna važna stvar – iako piše da je ‘hitno’, u većini slučajeva ne morate pustiti sve i početi raditi ‘hitnu’ stvar. Da je nešto zaista tako hitno, nazvali bi vas na telefon.

Koristite filtere

Većina programa za elektroničku poštu nudi mogućnost korištenja filtera pošte. Korištenjem filtera možete odmah raspodijeliti e-mail poruke ovisno o projektima na kojima radite, ali se i riješiti dosadnih reklama i spama koji često zatrpavaju naše elektronske sandučiće i kradu dragocjeno vrijeme.

email ili poziv

Podignite telefonsku slušalicu

Širenjem e-maila i instant poruka zaboravili smo koristiti telefon pa i za najjednostavnije dogovore razmijenimo desetak poruka, a isto bismo postigli telefonskim razgovorom od jedne minute. Razmislite trebate li zaista slati e-mail poruku na koju će vam netko odgovoriti s ‘da’ ili ‘ne’. Radije posegnite za telefonom i riješite dogovor usmeno. Ne samo da ćete tako zadržati ljudski kontakt s kolegama ili partnerima, već ćete i smanjiti preopterećenost svog inboxa.

Zatvorite vrata (ako ih imate)

Ponekad je najbolji način za bolju koncentraciju jednostavno zatvaranje vrata ureda. Naravno, ako ih imate. Ako radite u zajedničkom uredu, zamolite kolege da vas ne ometaju sljedećih nekoliko sati i fokusirajte se na posao. Možete i zalijepiti obavijest na stražnju stranu računala (ako se ona vidi) na kojoj ćete dati do znanja da vas ne ometaju. Jednostavan način kako isključiti okolinu je i stavljanjem slušalica (ako je to moguće na vašem radnom mjestu). Ne samo da ćete tako smanjiti razinu buke koja vas inače ometa, već ćete moći pustiti omiljenu glazbu koja vam može pomoći da se bolje koncentrirate.

Izađite iz ureda

Ako vam posao dopušta, uzmite računalo sa sobom i izađite iz ureda. Sjednite na kavu u obližnji kafić i radite od tamo. Možda zvuči neobično, ali neki ljudi jednostavno bolje funkcioniraju u okolini koja je prepuna zvukova koji se ne odnose na njih. Takve ljude tišina izluđuje i odvlači im pažnju.

Imate li vi koji savjet kako se riješiti ‘smetala’ i posvetiti poslu?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tko ima hrabrosti, viziju i znanja reformirati razvojno ograničavajuće PDV politike?

Tko vas šiša - poručuje država vlasnicima frizerskih salona kojima stopa PDV-a od 25% onemogućuje daljnji razvoj. Stoga u vrtlogu nadolazećih...