Laura Gergelj: Programiranje zamijenila knjiženjem i brojevima i osnovala knjigovodstveni servis koji planira pretvoriti u vodeći u Europi

Laura Gergelj je poduzetnica koja vodi knjigovodstveni servis D-Invoice. Digitalizacijom usluga i dokumentacije prije pandemije bila je ispred svojeg vremena. Iako je završila Fakultet organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu, diplomirana informatičarka se u knjigovodstvo zaljubila već prvim knjiženjima za svoje poduzeće.

Svi putevi su vodili u poduzetništvo

Nakon fakulteta, Gergelj je kratko radila kao profesorica informatike u Srednjoj školi u Požegi. Svoj prvi posao zamijenila je poduzetništvom i otvorila tvrtku Dom računala d.o.o. gdje je radila kao direktorica, programerka i knjigovotkinja. “Za poduzetništvo se čovjek ne odlučuje nego ga život navede. Nema tu sad nekog posebnog razloga nego novac. Zašto ne bih zaradila ako mogu? Kad sam završila fakultet već su se prilike nudile same. Slijedom ponuda odlučila sam otvoriti poduzeće, i tako se plasirati na tržištu.” Iz poduzetništva je prešla u školstvo te zatim u rad u velikim korporacijama poput FINE i ERICSSONA.

Tijekom razvoja programske podrške za školstvo i različita poduzeća, morala je naučiti osnove knjigovodstva. U u knjiženjima i brojevima je naposljetku i pronašla svoje mjesto na tržištu rada. Iz programske podrške prelazi u knjigovodstveno poduzeće, a zatim se vraća svojoj prvoj tvrtki s novim znanjima i ambicijama. “Odluka je bila jednostavna. Zarada se mogla konkretno izračunati s obzirom na iskustvo. Znala sam točno što me čeka i što nosi privatluk, koje troškove i koje prihode. Prije evo 3 godine sam odlučila ponovo aktivirati svoje staro poduzeće i krenuti ovaj puta ne kao IT poduzeće već kao poduzeće za knjigovodstvo. Preimenovala sam poduzeće iz Dom računala d.o.o u D-Invoice d.o.o. i s jasnom vizijom da postanem najveći Europski knjigovodstveni servis, krenula raditi,” navodi Gergelj.


Pročitajte više: Žene trebaju podršku prilikom odabira progamerskih zanimanja


Ubrzan rast tvrtke pratili su novi izazovi i velike odluke

Za rad knjigovodstvenog servisa trebalo je odabrati knjigovodstveni program koji odgovara poduzeću koje kontinuirano raste. Odabrala program prilagođen za on-line knjigovodstvo za mikro i malo poduzetništvo. To se pokazalo dobrom odlukom u početku pandemije kada se lakše mogla prilagoditi zahtjevima i promjenama na tržištu. Također, tvrtka D-Invoice ponajviše radi sa stranim klijentima. Zbog njih je bio potreban višejezičan sustav koji se može povezati s drugim sustavima u kojima se vodi robno knjigovodstvo ili izdaju računi.

Drugi veliki izazov bio je unos početnih stanja za prva 32 klijenta u novi sustav. “Oni koji su knjigovođe znaju što to znači, pogotovo ako imate velike klijente gdje se broj otvorenih stavaka broji iznad 100. U tome mogu reći da mi je pomogla korona i lockdown. Svi su stali, a ja sam sve stigla postaviti na prave početne noge.” Online knjigovodstvom su smanjili troškove, automatizirali procese i klijentima omogućili stalni pristup podacima. To je značilo da mogu raditi brže i kvalitetnije te se preusmjeriti na ono što ih odvaja od drugih knjigovodstvenih servisa – poput savjetovanja i mjesečnog slanja internog izvještaja kako bi klijenti redovito imali uvid u stanje svoje tvrtke.

Trenutno njeguje veze s postojećim klijentima. “Moram priznati da se razvijamo jako brzo te nam ta brzina stvara problem. Klijent je na prvom mjestu, a onda tek marketing. Ako je klijent nezadovoljan, đaba vam marketing, a klijenata je svaki mjesec sve više i više.” Osim pronalaska pravih partnera, izazovom smata i pronaći kvalitetne ljude koji će raditi u tvrtki. “Veliki problem na tržištu je i kvalitetna radna snaga, koje nažalost nema. Imamo mi ekonomista koliko hoćeš, ali nema onih koji znaju raditi knjigovodstvo.” Za dobrog knjigovođu treba dvije do tri godine rada i edukacija prije nego li on bude samodostatan i isplativ.


Pročitajte više: Računovodstveni servis Mirele Glavaš pruža sve poslovne informacije, a ne samo vođenje knjiga


“Jako sam ljuta, na nas žene, koje su si međusobni vukovi, a i na muškarce koji se ženskom trudu, ljubavi i radu rugaju”

Odnos prema ženama koje puno rade se s godinama mijenja, ali je on do sada narušavao odnose. “Gledajte, ja sam se rastala zbog problema privatnog i poslovnog. Mogu reći da me danas bivša svojta više cijeni nego kada sam bila kod njih, onda su me smatrali teretom. Žao mi je što je to tako moralo ispasti. Žao mi je što nismo tolerantni, što su neke stvari za muškarca dozvoljene, a za žene ne. Žao mi je što žene imaju svoje poslove koje su ženski poslovi, a muškarci ih nemaju. Jako sam ljuta, na nas žene, koje su si međusobni vukovi, a i na muškarce koji se ženskom trudu, ljubavi i radu rugaju.”

Smatra da su se odnosi promijenili. “Obožavam što mlađe generacije žena drugačije gledaju jedna na drugu, obožavam što su i muškarci uvidjeli da se trebaju mijenjati. Ja sam vam za sve bila kriva. Ima puno stvari koje sam napravila dobro i u kojima sam bila dobra, ali me okolina nije u tome nalazila, već me našla u jednoj jedinoj grešci zbog koje vam se onda život koji ste gradili 15 godina raspadne, i zbog koje krenete u život s koferom stvari – ponovo. Danas mogu reći da sam u proteklih 7 godina stvorila za sebe i svoju obitelj duplo više nego li sam to u 15 godina,” navodi Gergelj.

Iako je trebalo dosta vremena kako bi “stala na noge”, posljednjih godina je postavila temelje za potpuno drugačiji život u kojem se prepoznaje njezin trud i rad. Okružena je ljudima koji je vole, odvaja vrijeme za putovanja (iduća stanica je Dubai) i osvojila je nagradu laureata „Stvaratelji za stoljeća“. Tvrtka raste i kreće se u pravom smjeru, a u njoj rade pravi ljudi. “Uživam s djelatnicima u novom uredu s prekrasnim pogledom na Osječki viseći most i Dravu. Uredi lijepo posluju, zajedno napredujemo, planiramo budućnost,” navodi Gergelj. Osim na poslovnom planu, navodi da je i privatno sve na svojem mjestu. “Evo zadnji moj veliki problem su mi bila djeca i njihovo zapošljavanje. S veseljem mogu reći da su se oboje zaposlili i rade i uče živjeti. Što čovjek više može željeti, zdravi su, pametni, dobri, preostaje samo čekati da vidim koje će mi blagodati podariti u svom budućem životu.”

Mentalno zdravlje je važnije od duljeg ostanka na poslu

U usporedbi s prvim poduzećem koje je osnovala nakon fakulteta, danas radi puno manje. Tada je radila svaki dan u tjednu, uključujući i blagdane poput Božića i Nove godine. Na prvi godišnji je otišla nakon 10 godina rada. “Sada sam već u godinama i ne želim tako. Moram napomenuti da ako želim osigurati napredak i prosperitet sebi i svojim djelatnicima moram planirati raditi i prekovremeno i subotom (sada zbog završnih). Ali sve u granicama normale, ništa nešto preteško i naporno. Dnevno radim oko 9 h. Meni to nije problem. Netko će reći „daaaaj pa to je strašno.“ Ja jednostavno ne znam to skratiti, niti ne želim, nekako mi to nije teško, ne mogu ja to sad objasniti,” rekla je Gergelj. Iako bi ponekad voljela dulje ostati na poslu, ipak bira to vrijeme odvojiti za sebe ili provesti s prijateljicama na kavi, u kupovini i šetnji.

“Ne mogu spavati pa se često zateknem na poslu i prije 7. Što da radim kod kuće, djeca rade, sve je čisto, mama mi je zdrava. Nemam ja sad drugih briga osim posla. I nije stvar organizacije, stvar je mentalnog zdravlja, mirnoće u sebi u srcu. Stvar je sreće i zadovoljstva i onda ništa nije teško,” zaključuje Gergelj.

Foto: Privatna arhiva/Laura Gergelj

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -