Mentalno zdravlje zaposlenika na prvom mjestu, osnivačica Bumble-a dala dodatan tjedan plaćenog godišnjeg odmora

Mnoge tvrtke ne shvaćaju koliko je zapravo važno mentalno zdravlje zaposlenika te mu ne daju dovoljno prostora. Nakon pandemije, mnogi zaposlenici i dalje se osjećaju iscrpljeno i umorno. Nekima je potrebno vrijeme da se vrate u normalan život. Osnivačica Bumble-a odlučila je sve svoje zaposlenike poslati na plaćen godišnji odmor, kako bi “napunili baterije” i riješili se stresa.

Bumble: Mentalno zdravlje zaposlenika i pozitiva na radnom mjestu

Whitney Wolfe Herd osnivačica je aplikacije za upoznavanje na kojoj su žene zadužene za prvi potez, Bumble. To je jedna od tvrtki koja je narasla u najkraćem roku, a shvaćanje njezinog načina obavljanja poslovanja objašnjava nam i zašto. Iako tvrtka ima sjedište u Teksasu, njezini uredi nalaze se širom cijelog svijeta, a Wolfe Herd u travnju je najavila da će svi zaposlenici tvrtke Bumble u lipnju imati plaćeni, potpuno offline jednotjedni odmor, stoga je ovog tjedna njezina tvrtka zatvorila svoje urede u znak borbe protiv stresa na radnom mjestu – 700 zaposlenika diljem svijeta rečeno je da isključe svoje laptope i usredotoče se na sebe, navodi BBC.


Pročitajte više: Stres na radnom mjestu i van njega- Mijenjamo li prečesto kvalitetu života kvantitetom?


Osnivačica Bumble-a nastoji učiniti internet “ljubaznijim” mjestom, a to se može reći i za samo radno mjesto. Od otvaranja vrata tvrtke, zidna zrcala ukrašena su porukama poput “you look bee-autiful honey”, a na prekidačima za paljenje svijetla zaposlenike će razveseliti slogani kao na primjer “shine bright like a diamond”. Način rada ove mlade, uspješne žene može nam pokazati pravi put do uspjeha – briga o ljudima oko sebe i o njihovom mentalnom zdravlju jer iscrpljenost i monotonost na radnom mjestu ne vodi nikuda.


Pročitajte više: Martina Milin: Od stresa na poslu mi je otpadala kosa, i to je bio okidač da pokrenem vlastiti posao!


Potezi velikih tvrtki u znak borbe protiv umora

Mnoge tvrtke shvatile su koliko je važno mentalno zdravlje zaposlenika te su to počele pokazivati svojim zaposlenicima na različite načine. Svaka od njih ima svoj način, no svaki se pokazao dobrim i učinkovitim. Na primjer, tvrtka KMPG uvela je nove mjere za borbu protiv umora koji bi radnici mogli osjetiti nakon više od godinu dana rada od kuće, petkom su potrebni samo glasovni sastanci umjesto videopoziva – možda se na prvu čini kao mala stvar, no svaka sitnica zapravo mnogo znači svakom zaposleniku.

Kompanija PwC potiče svoje zaposlenike da zamrznu petak poslijepodne, nakon 12 sati po lokalnom vremenu i ostave ga nerezerviranim u svojim kalendarima. Mogu koristiti to nesmetano vrijeme za bilo što, od fokusiranog rada do uzimanja slobodnog vremena, uzimajući u obzir da neće propustiti sastanak ili određeni rok. Softverska tvrtka Zendesk odlučila se udružiti s pružateljem usluga mentalnog zdravlja Modern Health nudeći svojim radnicima lako dostupne resurse, uključujući terapiju, podučavanje i videozapise. Samo tijekom prvog tjedna, 25% zaposlenika pokazalo je zadovoljstvo ovim potezom tvrtke i upotrebu pruženih usluga.


Pročitajte više: Ostavite stres na poslu uz ove tri strategije


Prekomjerni rad: Isplati li se?

Prije Covida, jedan od najistaknutijih primjera prekomjernog rada pojavio se kada je Antonio Horta-Osorio, tada relativno novi izvršni direktor Lloyds Banking Group-a, zbog prevelike iscrpljenosti uzrokovane prekomjernim radom, bio je prisiljen otići na osmotjedno bolovanje. Nakon pridruženja banci u siječnju 2011. godine, dugotrajna nesanica dovela ga je do iscrpljenosti koja nije imala drugo rješenje. Nakon povratka u firmu, Horta-Osorio shvatio je poruku proizašlu iz onoga što mu se dogodilo te je odlučio provesti ponovnu procjenu o važnosti mentalnog zdravlja svih zaposlenika banke.

Slučajevi poput ovog ipak nas uče vrlo važnoj poruci – prekomjerni rad će doći na naplatu. Osoba koja previše radi i dovede se do tolike iscrpljenosti morat će uzeti duže razdoblje za odmor.

Foto: Canva, Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

elegantna haljina

Elegantna haljina može se nositi na više od jednog načina –...

Anh Sundstrom modna je blogerica iz Tiburona, SAD. Na svojem blogu 9to5 chic dijeli prekrasne i jednostavne modne kombinacije, te nam...
- Advertisment -