Migrena nije ‘samo glavobolja’. Važno je dovesti organizam u ravnotežu

Čak 98 posto žena koje boluju od migrena, zbog njezinih je simptoma moralo jednom mjesečno promijeniti svoje planove, piše Women’s Agenda. Da se njihov problem ne tretira adekvatno, smatra 80 posto žena. Iako je riječ o istraživanju provedenom u dalekoj nam Australiji, i u našoj se zemlji mnoge žene nose s istim problemima. Bolovi koje uzrokuje migrena stvaraju velike izazove u poslovnim i društvenim životima žena, a više o cijeloj problematici ispričala nam je Marina Krpan, predsjednica udruge Migrena Hrvatska.

Migrena nije ‘samo glavobolja’, već neurološka bolest

Ako poznajete nekoga tko pati od ove bolesti, ili ste vi ta osoba, zasigurno ste se susreli s rečenicom „to je samo glavobolja“. Od kad su prije pet godina osnovali Udrugu, Krpan objašnjava da aktivno rade na osvještavanju društva da migrena nije obična glavobolja, nego neurološka bolest s puno jačim simptomima od glavobolje i stanjem koje dovodi čak i do potpune nemoći oboljelih.

Kako kaže, u počecima su bili šokirani jer gotovo da nije postojala svijest o migreni. Da većina stanovništva migrenu poistovjećuje s običnom glavoboljom saznali su i kroz priče članova Udruge, koji su često nailazili na nerazumijevanje. Situacija je danas puno bolja, ali i dalje ima puno mjesta za napredak.

Ono u čemu se vidi napredak jesu lijekovi protiv migrena. Čak 61 posto žena koje su sudjelovale u spomenutom istraživanju, a žive s epizodičnom migrenom, krivi nedostatak rješenja kao prepreku za upravljanje svojim simptomima. Ipak, kad je riječ o Hrvatskoj, Krpan objašnjava da je liječenje migrene posljednjih godina doživjelo revoluciju dolaskom novih lijekova na tržište.


Pročitajte više: Nakon dugogodišnje borbe s migrenom Krunčica Rakić i Marina Krpan pokrenule kampanju za pomoć oboljelima


Jedan od prvih koraka mora biti posjetiti liječnika!

Ipak, važno je naglasiti da je kod migrene važno liječenje kod neurologa, a nikako samoliječenje. Individualan pristup liječenju je izuzetno važan kako bi se utvrdila učestalost, trajanje i intenzitet napadaja te kako bi liječnik mogao odrediti odgovarajuću terapiju, jer prekomjerno uzimanje tableta bez nadzora liječnika može pogoršati stanje i dovesti do jačih simptoma migrene.

Marina navodi da je drugo istraživanje pokazalo da pola pacijenata koji pate od glavobolje i čak 36 posto pacijenata koji pate od migrene nikada nije posjetilo liječnika, što je, smatra, vrlo zabrinjavajuća činjenica.

„Pacijente je potrebno motivirati i podržati, a informacije o bolestima i zdravstvenim rizicima, kao i mogućnostima sprečavanja i liječenja bolesti, osigurati na relevantnim i verificiranim kanalima“.

Kroz Udrugu provode brojne edukacije na temu unaprjeđenja kvalitete života oboljelih, jer je poznato da su glavni uzročnici migrene stres, nedostatak fizičke aktivnosti, nepravilna prehrana, nedostatak sna te nedostatna hidracija.

„Dovođenjem organizma u ravnotežu može se uvelike dugoročno utjecati na poboljšanje kvalitete života te smanjenja pojavnosti i intenziteta migrene“.


Pročitajte više: Kako prepoznati gdje vaše tijelo skuplja stres i reagirati prije nego što obuzme svaku stanicu?


Prehrana vam može uvelike pomoći, ali i odmoći

I istraživanje koje je u sklopu svog diplomskog rada „Utjecaj migrene na prehranu i kvalitetu života oboljelih“ provela mag. ing. techn. aliment. Marijana Šagovac pokazalo je da je migrena „čest, multifaktorski i onesposobljavajući neurovaskularni poremećaj koji zbog svoje učestalosti i nepredvidivosti značajno utječe na kvalitetu života oboljelih u vidu izvršavanja svakodnevnih obaveza i aktivnosti te na taj način narušava fizičko, psihičko i emocionalno funkcioniranje kod 97,6 posto pojedinaca u svim aspektima života, obuhvaćenih ovim istraživanjem“.

Također, navedeno je da postoje brojni čimbenici koji utječu na pojavu, intenzitet i duljinu trajanja migrenskih napadaja, poput različitih okolišnih čimbenika, hormonalnih promjena, genetske  predispozicije, ali i pravilne prehrane. Malo više od polovice ispitanika, njih 56,1 posto, navelo je pozitivnu obiteljsku anamnezu svojih predaka, dok je 45,1 posto navelo hranu i njezine sastojke kao moguće „okidače“ migrene. Čak 21,8 posto ispitanika ovog istraživanja navodi da određena hrana i njezini sastojci djeluju ublažavajuće te da uklanjaju migrenu.

Adekvatan unos nutrijenata u vidu suplementacije, poput magnezija, koenzima Q10, alfa-lipoične kiseline, omega-3 masnih kiselina, L-karnitina te vitamina B skupine i vitamina D može značajno pomoći pri ublažavanju simptoma, ali i pojave migrene. Gotovo polovica ispitanika ovog istraživanja tvrdi kako koristi neki oblik suplementacije u svrhu liječenja migrene.

Još jednom smo ustvrdili da je naša prehrana jedan od naših najvećih saveznika u očuvanju zdravlja. Zapamtimo to!

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -