Smrt afganistanske pjesnikinje Nadije Anjuman je dokaz tužne stvarnosti te zemlje!

Afganistan je ponovno u središtu svjetske pažnje zbog talibanskog preuzimanja vlasti. Svakim danom, ali i svakim satom tragične priče ove zemlje izlaze na površinu. Nadia Anjuman i njezina priča samo su jedna od njih. Ova afganistanska pjesnikinja ubijena je 2005. godina, a njezina tragedija simbolično prikazuje život većine žena te azijske države.


Pročitajte više: Cijeli svijet šutke gleda


Tko je Nadia Anjuman?

Nadia Anjuman Herawi rođena je 1980. godine u Heratu na sjeverozapadu Afganistana, kao jedno od šestero djece. Odrasla je tijekom novijih razdoblja nemira koje su uzrokovali talibani. U rujnu 1995. godine talibani su zauzeli Heratu, a njihovim dolaskom ženama su bile drastično oduzeta prava. Anjuman, darovita učenica, tada se suočila s budućnošću bez nade za obrazovanje jer su talibani zatvorili ženske škole i zabranili privatno poučavanje za djevojčice.

No, to hrabru Nadiju i druge lokalne žene nije zaustavilo, one su odlučile svoje obrazovanje dobiti. Okupile su se u podzemnom obrazovnom krugu pod nazivom Škola šivanja zlatnih igala, koju su organizirale mlade žene, a mentor im je bio profesor sa Sveučilišta Herat – Muhammad Ali Rahyab.

Članovi škole Zlatne igle okupljali bi se tri puta tjedno pod krinkom učenja šivanja, praksa koju je odobrila talibanska vlada, dok su sastanci zapravo bili predavanja profesora sa Sveučilišta Herat s raspravama o književnosti, navodi Wikipedia.

Zašto je to bio toliko opasan potez? Naime, da su ih uhvatili, vjerojatna kazna bi bila zatvor, mučenje i vješanje. Kako bi se zaštitili, polaznice se dovodile svoju djecu koja su se igrala ispred zgrade i pratila hoće li doći vjerska policija. Upozorili bi žene na njihovog dolazak, a one bi sakrile knjige i uzele ručni rad u ruke.

Program se nastavio kroz cijelu vladavinu talibana tijekom tog razdoblja.

Profesor Rahyab postao je Nadijin mentor u pisanju i književnosti. U vrijeme kada ženama nije bilo dopušteno da same napuštaju svoje domove, Rahyab je podučavao šesnaestogodišnju Anjuman i pomogla joj da razvije osebujan poetski stil. Također ju je upoznao s mnogim piscima koji su uvelike utjecali na njezina djela.

Nakon što je Afganistan oslobođen talibanskog režima 2001. godina, slobodna za obrazovanje, Nadia je primljena na Sveučilište Herat gdje je studirala književnost i diplomirala 2002. godine

Za vrijeme studija, objavila je knjigu poezije pod nazivom Cvijet dima.


Pročitajte više: Malala Yousafzai: “Bojim se za svoje afganistanske sestre!”


Privatni život i smrt

Anjuman se udala za Farida Ahmada Majida Neiu, diplomiranog književnika sa Sveučilišta Herat, koji je postao voditelj tamošnje knjižnice. Neia i njegova obitelj vjerovali su da je, budući da je žena, Nadijino pisanje je sramota za njihov ugled, no ona je nastavila pisati poeziju.

4. studenog 2005. godine, Nadia i njezin suprug su se posvađali. Ona je željela posjetiti obitelj i prijatelje, što je uobičajena praksa za vrijeme Ramazanskog bajrama. Neia joj nije dopustio, ona se pobunila i izbila je svađa. On ju je tukao sve dok nije pala u nesvijest, imala je teške modrice i posjekla je glavu.

Neki svjedoci tvrde da je Nadia povraćala krv nakon što je izgubila svijest, za što su liječnici potvrdili da je najvjerojatniji uzrok smrti. Njezin muž Neia je tvrdio da je Anjuman uzela otrov nakon svađe te ga zamolila da obitelji i prijateljima kaže da je umrla od srčanog udara. Neia i njegova obitelj zabranili su liječnicima obdukciju pa nisu pronađeni konačni dokazi o stvarnom uzroku smrti. Neia i njegova majka uhićeni su zbog mogućeg ubojstva Nadije.

No, nažalost tragična priča tu ne završava.

Nakon što je Neia osuđen za ubojstvo, starješine plemena u Heratu počeli su pritiskati Nadijinog oca da mu oprosti kako bi mu skratili zatvorsku kaznu te kako bi njihov sin imao skrbnika. Uz obećanje da će Neia ostati u zatvoru pet godina, Nadijin otac je popustio, sud je to iskoristio te njezinu smrt proglasio samoubojstvo.

Neia je pušten samo mjesec dana kasnije, a Nadijin otac je nedugo nakon toga umro od šoka.

Skrbništvo nad šestomjesečnim Neinim i Nadijinim sinom dobio je Neia.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

My Sensees

Hrvatska IT tvrtka osmislila uređaj za praćenje kvalitete zraka, a dostupan...

Zagađeni zrak je 'nevidljivi ubojica' te predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih rizika diljem svijeta. Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije prisutnost...
- Advertisment -