Nobelovka za mir iz zatvora – neustrašiva borba za ženska prava u Iranu

U dubokim tminama iranskog zatvora, gdje tišina često služi kao prijetnja, jedan glas se neumorno uzdizao, odjekujući ne samo unutar zatvorskih zidina, već i izvan njih. Taj glas ne može utišati niti 154 udaraca bičem, niti bolna kazna od 31 godina zatvora, niti surova represija. Taj glas pripada Narges Mohammadi, hrabroj borkinji za ljudska prava i ženska prava u Iranu. Njezina neustrašiva predanost i beskompromisna borba donijele su joj nevjerojatan priznanje – Nobelovu nagradu za mir.

Dobiti Nobela za mir samo je po sebi veliko dostignuće, ali ono što ovu priču čini još snažnijom je činjenica da Narges trenutno zarobljena u zatvoru. Pročitajte nevjerojatnu životnu priču Narges Mohammadi. Priču o hrabrosti i iznimnoj predanosti borbi za slobodu, ženska prava i ukidanje smrtne kazne u Iranu, zemlji koja ima jednu od najviših stopa izvršenja smrtnih kazni na svijetu.

Osuđena na 154 udarca bičem

Od 2010. godine Mohammadi je gotovo neprestano u zatvoru. Unatoč tomu uspjela je i iz zatvora pustiti glas o zlostavljanjima koja se tamo događaju. Ima 51 godinu, a do sada je uhićena čak 13 puta, osuđena pet puta i mora odslužiti ukupno 31 godinu zatvora.

No u Iranu zatvor nije ‘samo’ zatvor. Također je osuđena na 154 udarca bičem, no ne zna se je li ta kazna izvršena. Trenutačno je osuđena zbog “širenja propagande”. Njezin suprug, politički aktivist Taghi Rahmani kojeg nije vidjela 15 godina, živi u izgnanstvu u Parizu s njihovo dvoje djece koje nije vidjela osam godina.

Unatoč zatvaranju, nisu je uspjeli utišati. Prošle godine je u pismu iz zatvora Evin u Teheranu detaljno opisala kako su žene koje su bile zadržane tijekom protuvladinih prosvjeda koji su tada zahvatili zemlju bile seksualno i fizički zlostavljane. Prosvjedi su bili izazvani smrću 22-godišnje Mahse Amini, uhićene zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja koje Iran nameće ženama.


Pročitajte više: 4 od 6 Nobela idu ženama! Jedna u zatvoru, druga istražuje žene na tržištu rada…


“Žena – Život – Sloboda”

Nakon što je mlada Kurdica Mahsa Jina Amini ubijena rukama iranske policije za moral, njezino ubojstvo potaknulo je najveće političke demonstracije protiv teokratskog režima u Iranu otkako je došao na vlast 1979. godine. Pod geslom “Žena – Život – Sloboda”, stotine tisuća Iranaca pridružilo se mirnim prosvjedima protiv brutalnosti i potlačivanja žena.

Režim je odlučno suzbijao prosvjede: više od 500 demonstranata je ubijeno. Tisuće su ozlijeđene, uključujući mnoge koje su oslijepile od gumenih metaka koje je policija pucala. Najmanje 20.000 ljudi uhićeno je i držano u režimskom pritvoru.

Moto koji su usvojili demonstranti – “Žena – Život – Sloboda” – prikladno izražava predanost i rad Narges Mohammadi, stoji u obrazloženju nagrade.

“Žena – ona se bori za žene protiv sustavne diskriminacije i potlačivanja. Život – podupire borbu žena za pravo na pun i dostojanstven život, a ta borba diljem Irana susreće se s progonom, zatvaranjem, mučenjem i čak smrću. Sloboda – bori se za slobodu izražavanja i pravo na neovisnost te protiv rigoroznih pravila nametnutih ženama”.

Kako se bori iz zatvora

Prošlogodišnji val prosvjeda postao je poznat po političkim zatvorenicima držanim u zloglasnom zatvoru Evin u Teheranu. Ponovno je Mohammadi preuzela vodstvo. Iz zatvora je izrazila podršku demonstrantima i organizirala akcije među zatvorenicama. Vlasti zatvora odgovorile su nametanjem još strožih uvjeta. Zabranjeno joj je primanje poziva i posjeta. Ipak, uspjela je prokrijumčariti članak koji je New York Times objavio na prvu godišnjicu ubojstva Mahse Jina Amini. Poruka je bila: “Što nas više zaključaju, mi postajemo jači”. Iz zatočeništva je gospođa Mohammadi pomogla osigurati da se prosvjedi ne stišavaju.

Narges Mohammadi je napisala i knjigu “Bijela Tortura: Razgovori s iranskim zatvorenicama” u kojoj je dokumentirala vlastita iskustva i iskustva još 12 zatvorenica.

“Ponavljam još jednom da je ovo surova i neljudska kazna”, napisala je. “Neću stati dok se ne ukine”.


Pročitajte više: Hrvat nominiran za humanitarca godine: ‘Osjećam se privilegirano’


Inspiracija svim ženama

Mohammadi je potpredsjednica Centra za branitelje ljudskih prava, nevladine organizacije za ljudska prava koju je osnovala Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine, piše Reuters. Svoju je karijeru aktivistice započela još prije 32 godine kao studentica.

“Moj cilj tada je bio boriti se protiv vjerske tiranije, koja je zajedno s tradicijom i društvenim običajima dovela do duboke represije nad ženama u Iranu”, napisala je u autorskom tekstu u New York Timesu 16. rujna, na prvu godišnjicu smrti Mahse Amini.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, britansko-iranska državljanka koja je provela vrijeme u zatvoru Evin s Mohammadi dok nije puštena u ožujku 2022., rekla je da joj je drago zbog njezine prijateljice.


Pročitajte više: Claudia Goldin osvojila Nobela ukazivanjem na neravnopravnost žena


“Plače mi se. Toliko je učinila za sve nas u zatvoru. Narges je inspiracija i stup ženama na ženskom odjelu u Evinu zbog svoje neustrašive borbe protiv kršenja ženskih prava, korištenja samice i pogubljenja”, rekla je.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je nagrada “pristrana” i u skladu s “intervencionističkom i antiiranskom politikom nekih europskih zemalja”, prenosi BBC. Istovremeno, američki predsjednik Joe Biden pozvao je iransku vladu da oslobodi Mohammadi hvaleći njezinu “nepokolebljivu hrabrost”, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je ona “borac za slobodu”.

Foto: Canva / © Nobel Prize Outreach

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -