Ni vježbanje ne može poništiti posljedice dugotrajnog sjedenja na vaše zdravlje

Činjenica je da većinu dana provedemo sjedeći i svako malo čujemo da je dugotrajno sjedenje loše za naše zdravlje. No, ne samo da je loše, već nosi i rizik razvoja raznih bolesti, uključujući različite vrste raka. Još jedna loša vijest je ta da bez obzira na vašu fizičku aktivnost nakon ili prije radnog vremena, u istoj ste opasnosti kao i osobe koje uopće ne vježbaju.

Posljedice dugotrajnog sjedenja

Tako kaže istraživanje objavljeno u časopisu „The Journal of the National Cancer Institute“. Autori istraživanja, Daniela Schmid i Michael F. Leitzman sa Sveučilišta Regensburg u Njemačkoj, proveli su meta analizu 43 istraživanja i otkrili da je sjedenje povezano ne samo s debljinom, već i nekim vrstama raka, kao rak pluća ili debelog crijeva, a rizik razvitka raka endometrija je naročito velik kod žena u menopauzi.

Što dovodi do toga? Veoma mali broj ljudi ima tu sreću da ne nakuplja kilograme. Sjedenje, pa i nedostatak fizičke aktivnosti će često dovesti do debljanja, a kao što znamo, debljina je jedan od faktora rizika mnogih oblika raka. Znači, dok sjedite, vaši kvadricepsi, kao i mišići stražnjice, ne rade apsolutno ništa. Kada se vi krećete, ti mišići aktiviraju enzime koji se zovu lipoproteinska lipaza, kojoj je jedna od glavnih svrha razgradnja masti. Budući da oni nisu aktivni, masti se nakupljaju u krvotoku te uzrokuju debljanje i začepljenje krvnih žila.

No to ne znači da ćete nakon 8 sati u uredu moći istrčati par kilometra i poništiti učinak dugotrajnog sjedenja. Istraživači su otkrili da fizička aktivnost nije smanjila povezanost sjedenja i raka i da se razvitak raka kod osoba koje nisu fizički aktivne ne može objasniti isključivo manjkom aktivnosti.

Naravno, moramo naglasiti da to što sjedite 10-12 sati dnevno ne znači da ćete sigurno razviti neki oblik raka. To samo znači da dugotrajnim sjedenjem povećavate mogućnost da vam se to dogodi, ali i da ne možete nakon posla vježbanjem poništiti posljedice dugotrajnog sjedenja na vaše zdravlje.

Što možete napraviti?

Ne brinite, nije sve tako crno. Postoji jedan veoma jednostavan način kojim si možete pomoći. Dovoljno je svakih sat vremena ustati i uzeti 5 minuta pauze tijekom koje možete prošetati ili otići do toaleta. Nakon pauze za ručak možete malo prošetati po obližnjem parku. Ako ste pod rokovima i ne možete si „priuštiti“ uzimanje pauze svakih sat vremena, dovoljne su i dvije minute, pa čak i da samo svako malo ustanete i “protegnete se”.

Na kraju, tko kaže da morate sjediti za radnim stolom. Pokušajte sa stajaćim stolovima. Stajaći stolovi nisu nikakva novost na tržištu, a napravljeni su upravo za osobe koje cijeli dan sjede. Ako niste sigurni biste li mogli raditi za takvim stolom ili trenutno ne možete uložiti u takvo nešto, možete stajaći stol napraviti i bez ikakvih troškova. Jednostavno složite par kutija ili knjiga ispod monitora računala ili laptopa tako da vam površina stola bude nešto niža od lakta.

Dakle, nemojte zaboraviti nekoliko puta tijekom radnog dana ustati i prošetati i napravite ili kupite stajaći stol. Zdravlje je ipak na prvom mjestu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

skijanje u Bosni i Hercegovini

Savršena zimska destinacija nam je u susjedstvu: ove zime odite na...

Ako ste u potrazi za uzbudljivim snježnim vikendom ili jednostavno tražite bijeg iz grada, ljepote bosanskohercegovačkih planina i skijanje u Bosni...
- Advertisment -