Kako rad za stajaćim stolom može popraviti vaše zdravlje?

Moderan način života podrazumijeva i mnogo sjedenja. Sjedimo u automobilima ili autobusima, na poslu ispred računala, kod kuće ispred televizora. Prema nekim istraživanjima više od devet sati dnevno provedemo sjedeći. Za neke se ta brojka penje i na 12 sati.

No, istraživači i liječnici sve češće upozoravaju kako cjelodnevno sjedenje nije zdravo za nas jer povećava rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

Naime, čim sjednete trošite manje energije, a time i manje kalorija. Osim toga, sjedite li prekriženih nogu, prekidate cirkulaciju u nogama što može dovesti do problema s cirkulacijom i venama.

Dobra je vijest kako se rizik može smanjiti veoma jednostavno – stajanjem. Već dva sata stajanja tijekom radnog dana uvelike će smanjiti vaš rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, a i osjećat ćete se bolje.

Ustanite za zdravlje i smanjite rizik od oboljenja

Želite li smanjiti rizik od oboljenja, pokušajte tijekom dana što više stajati. Ustanite dok razgovarate na telefon ili mobitel. Umjesto da kolegi na drugom kraju ureda šaljete e-mail, prošećite i recite mu što trebati direktno.

Ali ako ste zbog posla vezani uz stol, možda možete razmisliti o stajaćem stolu.

Stajaći stolovi nisu nikakva posebna novina. Prednost rada za povišenim stolom prepoznali su i britanski premijer Winston Churchill, američki predsjednik Benjamin Franklin te pisci Ernest Hemingway i Virginia Woolf.

Stajaći radni stolovi posljednjih su godina popularni upravo jer uredske radnike tjeraju da ustanu sa stolice. Većina stajaćih stolova izgleda poput uobičajenih radnih stolova, ali su nešto viši tako da omogućavaju ugodan rad i u uspravnom položaju.

Skuplje verzije stajaćih stolova opremljene su elektromotorima pa je njihovo podizanje i spuštanje izuzetno jednostavno i lako. Jeftinije verzije ili dolaze u samo jednoj visini ili se visina može podesiti ručno.

Da su stajaći stolovi postali uobičajeni govori činjenica da ih se može kupiti i u IKEA-i.

No, ako niste sigurni da ćete moći obavljati svoje radne zadatke za stajaćim stolom ili vam je kupovina novog radnog stola preveliki izdatak, možete ga jednostavno isprobati i bez prevelikog ulaganja.

Dovoljno je da ustanete iz stolice i izmjerite koliki je razmak između površine postojećeg stola i vašeg lakta. Naime, površina stola trebala bi biti nešto niža od vašeg lakta kako bi vam se ruke mogle osloniti na površinu stola tijekom rada.

Kad ste izmjerili razliku u visini, potražite nešto čime biste tu rupu popunili. To može biti nekoliko knjiga ili prazna kutija. Postavite tipkovnicu na knjige ili kutiju i isprobajte odgovara li vam takav rad u uspravnom položaju.

Nemojte zaboraviti podignuti i visinu ekrana računala kako biste mogli raditi bez poteškoća.

Utvrdite li da vam takav položaj bolje odgovara od sjedećeg, razmislite o ulaganju u novi radni stol ili barem izradi dodatka za postojeći kojim bi se radna površina povisila.

Za one koji žele više

Oni kojima samo stajanje nije dovoljno mogu se odlučiti i za stajaći stol s trakom za hodanje. Iako je za rad na ovakvom stolu potrebno određeno vrijeme prilagodbe, jer nije svima ugodno tipkati na tipkovnici dok hodaju, oni koji su ga isprobali ističu njegove prednosti – rad i vježba u isto vrijeme.

Brojne američke spisateljice koje provode desetak i više sati pred računalom tijekom pisanja knjiga ističu kako im je stajaći stol s trakom za hodanje pomogao da ostanu fokusirane na posao i u formi.

Isprobajte rad za stajaćim stolom i javite nam svoje dojmove.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kendall Jenner tekila

Kako je Kendall Jenner potiho lansiranjem tekile povećala svoje bogatstvo

Jedna od najpoznatijih svjetskih manekenki, Kendall Jenner, proširila je svoje carstvo i na industriju alkoholnih pića. Lansirala je tekilu naziva 818....