Jer na njima svijet ostaje: Ovo su tinejdžerice aktivistice koje se zalažu za bolje sutra!

Mladi su ti koji mijenjaju svijet, a u posljednje vrijeme sve su glasnije tinejdžerice aktivistice koje nam daju nadu u bolje sutra. One se zalažu za prava djevojčica i mladih, kao i za podizanje svijesti o klimatskim promjenama.

Međunarodni dan djevojčica se obilježava svakog 11. listopada s ciljem skretanja pozornosti na ugrožavanje prava djevojčica u područjima poput obrazovanja, zdravstvene zaštite, reproduktivnog zdravlja, zakonskih prava te zaštite od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova.

Ovogodišnji ciljevi uključuju zaustavljanje rodno zasnovanog nasilja, štetnih praksi i spolnih bolesti, vještine učenja za održavanje bolje budućnosti za djevojčice te fokusiranje na društvene promjene. Kako donosi portal Women’s Agenda, Međunarodni dan djevojčica idealno je vrijeme da se napokon osvrnemo na tinejdžerice aktivistice koje se zalažu za bolje sutra. Tinejdžerice aktivistice prvenstveno služe kao savršen primjer, ne samo mladima, već i nama odraslima koji često zaboravimo izboriti se za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Howey Ou, 17

I dok se većina njezinih vršnjakinja bavi pripremama za upis na fakultet ili uživa u druženju s prijateljima, ova 17-godišnjakinja iz Kine bori se kako bi spasila svijet od klimatskih promjena. Howey Ou inspiraciju je, kako kaže, dobila od švedske tinejdžerice Grete Thunberg koja je održala vlastiti samostalni protest u svibnju prošle godine i tako postala poznata u cijelom svijetu.

Međutim, za razliku od Grete Thunberg koja je dobila brojna priznanja i nagrade za svoj rad, Howey Ou izbačena je iz škole jer je odbila odustati od kampanje za koju se zalaže.

Prije nepune dvije godine, u dobi od samo 15 godina, Howey Ou počela se zadržavati ispred ureda lokalne vlade u svom rodnom gradu Guilinu na jugu Kine, držeći natpise zahtijevajući oštriju politiku o klimatskim promjenama od kineske vlade. To je postala stvar koju je radila svakog petka, što je dovelo do poziva iz njene škole da ili prekine prosvjed ili potpuno napusti školu. S obzirom na to da nije bila spremna odustati od svojih zahtjeva, odlučila je prekinuti školovanje. Zbog toga joj, kaže, nije nimalo žao jer zna da radi nešto što je vrijedno i od čega ne bi smjela odustati.

Daisy Jeffrey, 17

Kao jedna od organizatorica prosvjeda School Strike4Climate Australia, koji je prošle godine postao jedan od najvećih prosvjeda u australskoj povijesti, a prisustvovalo je preko 300 tisuća ljudi, Daisy Jeffrey nije početnica u kampanjama za podizanje društvene svijesti. S aktivizmom se počela baviti u dobi od 7 godina kada je prvi put pogledala vijesti i saznala više o problemu globalnog otpada u svijetu.

“Bila sam toliko zabrinuta da smo moji prijatelji i ja odlučili da je jedino rješenje tog problema jesti čokoladu. Pojeli bismo čokoladu, sačuvali plastiku i stvorili ove skulpture, a zatim otvorili i blog pod nazivom The Environmentals”, rekla je Daisy.

Deset godina nakon, Daisy se našla na državnom prosvjedu velike skupine ljudi, zahtijevajući od australske vlade da zaustavi projekte ugljena, nafte ili plina, 100-postotnu proizvodnju obnovljive energije do 2030. i financira otvaranje radnih mjesta za radnike.


Pročitajte više: Mladi mijenjaju svijet: 6 djevojaka za koje trebate znati


Naomi Wadler, 13

Prije dvije godine Naomi Wadler, koja je tada imala samo 11 godina, održala je izvanredan govor u Washingtonu na prosvjedu March For Our Lives, da bi se “prisjetila afroameričkih djevojaka čije priče ne dolaze na naslovnice nacionalnih novina.” One su sve, naime, bile žrtve nasilja vatrenog oružja. Govor ove djevojčice postao je viralan te su ga masovno dijelile mnoge poznate osobe.

Nedugo zatim Naomi je bila pozvana da govori na godišnjem summitu Women in the World i filmskom festivalu Tribeca, gdje je dobila nagradu Disruptive Innovationa.

13-godišnja aktivistica trenutno vodi i NowThis Kids, tjednu YouTube seriju koja ima za cilj istaknuti priče o mladim ljudima koji čine razliku u svojim zajednicama. Ovog će se mjeseca predstaviti kao dio izložbe u Nacionalnom muzeju američke povijesti, predstavljajući biračko pravo žena.

Dola Akter Reba, 16

Iako živimo u 21. stoljeću, milijune djevojčica još se uvijek tjera na brak. Prema posljednjim podacima UNICEF-a, svake godine gotovo 15 milijuna djevojčica stupa u brak, a neke od njih imaju tek 10 godina. U tom su slučaju primorane napustiti školu, brinuti se za kućanstvo i obitelj.

U takvoj se situaciji sa samo 12 godina našla i Dola Akter Reba. Brzo se usprotivila nametnutom braku i tako postala jedna od nekoliko mladih aktivistica koje rade sa zagovornicima dječjih prava kako bi educirale roditelje o šteti koju djevojke mogu nanijeti same sebi ako se udaju prije 18. godine.

Reba se pridružila World Visionu i ubrzo prošla obuku zagovaranja zaustavljanja nasilja nad djecom, koristeći donacije za sponzoriranje djevojčica u riziku. Dosad je surađivala sa zajednicama u Bangladešu, izravno razgovarajući s obiteljima putem grupa i foruma, a organizacija je uspjela spriječiti više od tisuću takvih brakova.


Pročitajte više: Greta Thunberg: “Ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo praznim riječima”


Mya-Rose Craig, 18

Prošlog mjeseca, 18-godišnja Mya-Rose Craig organizirala je prosvjed dok je pet sati stajala na ledenom Arktiku, sjeverno od Norveške. Tinejdžerica iz Bristola podigao je plakat s natpisom “Štrajk mladih za klimu”. Mya-Rose koja je upravo završila srednju školu, predana je zagovornica prirode, klime i jednakih prava, a nada se da će iduće godine studirati politiku i međunarodne odnose.

Odmalena se bavi klimatskim problemima i tematikom baziranom na očuvanju okoliša. Mya-Rose Craig tako je provela nekoliko godina u kampanji za poboljšanje raznolikosti, a također vodi kampove u prirodi za tinejdžere kako bi ih uvela u čudesan svijet prirode.

Foto: Flickr/The Webby Awards

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -