Iznajmljivači negoduju. Paušalni porez i do 199 eura!

Od nove godine povećani su paušalni porezi po krevetu za turističko iznajmljivanje. Oni variraju od mjesta do mjesta. Gradovi poput Pule, Splita i Dubrovnika odlučili su se da paušalni porez iznosi maksimalnih 199 eura. U turističkim mjestima u okolici Šibenika plaćat će se 150 eura godišnje. Ovakvi povećani iznosi potaknuli su na burne reakcije iznajmljivača.

Mještani Žaborića nedaleko Šibenika revoltirani su jer je ovogodišnji paušal četiri puta veći od dosadašnjeg, prenosi HRT.

“Digli su nam komunalije, digli su nam po ležaju cijenu, a mi od toga ništa nemamo”, rekla je iznajmljivačica Nevenka Gović.

Žale se jer su svrstani u istu cjenovnu kategoriju kao i Šibenik. Tvrde da se kod njih ne ulaže, pa tako nemaju odvodnju, a u pojedinim mjestima ni javnu rasvjetu.

“Ovih 150 eura paušala je za one najatraktivnije zone koje su, naravno, i po učestalosti i po popunjenosti u samom vrhu”, ustvrdio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. 

Porez visok, a u mjesta se ni ne ulaže

Mještani Žaborića tvrde da njihovo mjesto ljeti “puca po šavovima”, a da se dozvole za gradnju stalno izdaju. Zbog toga infrastruktura trpi. Iznajmljivačica Rajna Živković istaknula je da se u špici sezone pojave brojni problemi. Nema vode, nestane struje, pritisak vode je slab zbog silnih bazena, zalijevanja vrtova i sličnog. Ljudi se moraju tuširati, a vode nema.

“Mislim da sigurno svi znate što znači usred sezone čišćenje septičkih jama, kada od tog smrada gosti zatvaraju vrata i prozore”, govori iznajmljivačica Zorica Petković.

Mještani traže da se bar taj novac od povećanog paušalnog poreza vrati tamo gdje je naplaćen, odnosno u njihovo mjesto. Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković izjavila je da bi lokalna uprava iznajmljivačima trebala predstaviti program što će njihovim novcima napraviti da bi se poboljšala destinacija, destinacijski menadžment i sama kvaliteta unutar destinacije.


Pročitajte više: Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom


Najbolje ide onima koji iznajmljuju na crno

“Taj smještaj je danas 36 posto bolje popunjen od ostalog obiteljskog smještaja, koji nije investirao i, s druge strane, puni se u predsezoni i posezoni”, rekla je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarner.

Iznajmljivači duž obale ističu da je potrebno razlučiti tradicionalni obiteljski smještaj od rentijerstva.

“Još uvijek najbolje žive oni iznajmljivači koji nisu ni kategorizirali svoje stanove. Koji uredno oglašavaju te stanove na raznoraznim platformama na internetu i stavljaju čisti crni novac u džep“, kazala je iznajmljivačica Maja Škufca.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -