Pravilna prehrana štiti od stresa

Možemo li se pravilnom prehranom zaštititi od stresa? Da!

Jedna od najčešćih tema poslovnih ljudi danas jest stres. Biti pod  stresom omiljeni je izraz, a vrlo često i opravdanje kojim pokušavamo objasniti da je to nešto van naše moći jer, jednostavno, danas se tako «stresno» živi.

Istina je da stres ne možemo izbjeći, on je sastavni dio našeg življenja, on nas u stvari i održava u životu. No, da li je baš potpuno izvan naše kontrole? Koliko mu sami doprinosimo? Možemo li i kako podići našu toleranciju stresa? I kakve uopće veze prehrana ima veze s tim? Zanimaju li vas odgovori na ova pitanja, nastavite s čitanjem.

Pravilna prehrana se temelji na ritmu

Sve u prirodi ima svoj ritam, nekad jači nekad sporiji. Tako i naše tijelo ima svoje potrebe – poput potrebe za snom, tako ima i osnovnu potrebu za hranom i tekućinom. Ponekad se hvalimo kako možemo dugo izdržati bez hrane, «zaboraviti» da smo gladni ili jednostavno «imamo važnija posla».

Često se prema autu ponašamo bolje nego prema vlastitom tijelu. Nikad nam neće pasti na pamet voziti auto bez goriva ili ulja, jer znamo posljedice, zar ne? Naše tijelo puno je sofisticiraniji «stroj» od auta. Naše stanice pamte različite traume i preskakanja obroka, zanemarivanje osnovnih fizioloških potreba i duboko u sebi pohranjuju stres. Ukoliko je naš organizam često gladan smanjuje se tolerancija na vanjski stres, postajemo nervozni, iritabilni, javlja se nedostatak koncentracije, nemogućnost da se fokusiramo na bitne stvari. Stoga je neophodno i neprocjenjivo važno dati našem tijelu ritam redovitog hranjenja, hidratacije (piti vodu!) kako bismo od njega mogli očekivati maksimum. U suprotnom zakazat će kad najmanje očekujemo. Stoga podići toleranciju stresa znači početi doručkovati, makar to bio samo kvalitetan napitak, i kroz dan ne preskakati druge obroke.

Ubojice ritma pravilne prehrane

Nije nikakva tajna da postoje namirnice koje stvaraju stres u našem organizmu i time smanjuju mogućnost podnošenja vanjskog stresa. Pokušajte ih se riješiti što prije:

  1. Rafinirani proizvodi –u elegantnom bjelilu riže, brašna, margarina i sličnih namirnica kriju se glavni kradljivci minerala iz našeg tijela, a pogotovo kalcija. Svakodnevno konzumiranje rafiniranih proizvoda slabi probavu, želudac, nepovoljno utječe na razinu šećera u krvi i ne donosi baš nikakve kvalitetne sastojke. Naša unutrašnjost slabi a time i mogućnost da se nosimo s izazovima okoline.
  2. Masna hrana, veće količine namirnica životinjskog porijekla poput mesa, masnih sireva, lisnatog tijesta, hrane pržene u ulju stvara kiselu reakciju u našoj krvi a time i stres u organizmu pa smo tako podložni različitim virozama, prehladama i sl.
  3. Alkohol mijenja našu percepciju, smanjuje mogućnost koncentracije i fokusiranosti (pogotovo u pregovorima i planiranjima) te nepovoljno utječe na krvožilni sustav.
  4. Nikotin – pregrijava želudac, kontrahira žile i reproduktivni sustav te smanjuje kapacitet pluća koji je izuzetno važan za toleranciju stresa.

Hrana koja nas jača

Na prvom mjestu to su cjelovite žitarice poput smeđe riže, prosa, tjestenine od cjelovitog brašna i sl. Cjelovite žitarice bogat su izvor B kompleksa vitamina koji djeluje umirujuće na naš centralni živčani sustav. Vlakna koja sadrže povoljno utječu na probavu. Složeni šećeri/ugljikohidrati iz žitarica postepeno prolaze kroz proces probave te na taj način održavaju stabinu razinu šećera u krvi što nam omogućava izdržljivost na duge staze i dobru koncentraciju i fokusiranost te moć zapažanja i pregleda događaja.

Različite vrste povrća, od korjenastog preko glavičastog do zelenog lisnatog opuštajuće djeluju na organizam i daju osjećaj uzemljenosti i lakoće u isto vrijeme.

Voće, u malim količinama opušta i osvježava organizam

Funkcionalna hrana poput mlijeka od zobi (Oatly), isklijali mladi ječam (zelena magma) izvrsni su dodaci svakoj prehrani i najpopulranije namirnice za bolju toleranciju stresa.

Kvalitetan zeleni čaj umjesto kave opustit će a u isto vrijeme lagano stimulirati organizam.

Poslovne žene i stres

Tolerancija stresa kod poslovnih  žena drugačija je od one kod muškaraca. Drugačiji su nam i načini rješavanja nagomilanog stresa. Žene su sklonije estremima vezanim za hranu –  prejedanje i izgladnjivanje osim što iscrpljuju organizam mogudovesti do različitih poremećaja u hranjenju. Zato je danas nužno da poslovna žena jede češće manje količine hrane (preporuča se jesti 5 puta dnevno), kako bi se osigurala ravnoteža hormona u organizmu. Preskakanje obroka te jedenje nekvalitetnih rafiniranih namirnica (svaki dan čokolada, naprimjer) predstavlja okidač za poremećaj hormonalne ravnoteže. Za poslovnu i prezaposlenu ženu je posebno važno zeleno lisnato povrće (blitva, lišće korabe, kelj, kupus, brokula isl.) jer sadrži kvalitetne hranjive sastojke ali i opušta organizam. Žene trebaju nešto malo više tekućine poput kvalitetne vode i čajeva te posebno proizvode od soje poput tofua-sira od soje, sojinog mlijeka. Lanene sjemenke i laneno ulje jedan su od najboljih dodataka prehrani u borbi protiv stresa.

Jadranka Boban Pejić, direktorica je tvrtke Biovega za uvoz i distribuciju ekoloških proizvoda (CEO). Nedavno je obilježila 25 godina svoga rada. Autorica je i voditeljica Škole kuhanja u Makronovi, autorica mnogih članaka i knjiga te često prisutna u medijima kao pionir u poslovanju s ekološkim proizvodima. Za svoje dvije kuharice; Ljeto i Bez glutena dobila je i uvaženu svjetsku nagradu Gourmand Cook Book.

Foto: Dreamstime/Helder Almedia

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Kako je digitalizacija otvorila nova vrata ženama doznale smo na Konferenciji...

Iako žene čine većinu zaposlenih u bankarstvu, manjina ih je na visokim pozicijama. Proizvodi i usluge banaka rijetko su im prilagođeni,...
- Advertisment -