Evo koja je razlika između prijateljske i psihoterapijske podrške

U posljednje tri godine, dobrim dijelom zbog pojave pandemije, potresa i ekonomske krize, mentalno zdravlje sve više dolazi u fokus. Prije nego što se ljudi odluče za rad na sebi u vidu psihoterapije, neki razmišljaju da li da se zadrže na podršci prijatelja ili da ipak krenu u proces sa stručnjakom.

Kao Gestalt psihoterapeutkinja upoznat ću vas s razlikom prijateljske pomoći i, s druge strane, podrške koja se dobiva kroz psihoterapijski proces.

Gestalt za bolje upoznavanje samoga sebe

Gestalt psihoterapija pripada u humanističko orijentirane psihoterapije. Dolazi od njemačke riječi Gestalt, što znači oblik ili cjelina. Gestalt pomaže u boljem upoznavanju samog sebe, a posebna se pažnja usmjerava na odnos terapeuta i klijenta. Cilj je da klijent tijekom terapije otkrije vlastite resurse koji će mu pomoći u prevladavanju daljnjih životnih izazova.

Jedna od glavnih razlika psihoterapijske i prijateljske podrške je to što je psihoterapeut školovana osoba za rad s ljudima u području mentalnog zdravlja. To školovanje dugo traje i zahtjevno je. Drugo, ta dva odnosa se razlikuju. Odnos između psihoterapeuta i klijenta je profesionalni odnos u kojem je normalno da klijent isključivo priča o sebi tijekom cijelog psihoterapijskog sata i ne doživljava ga se kao sebičnog. Prijateljski odnos se bazira na reciprocitetu, postoji relativna ravnoteža između davanja i primanja. Oba prijatelja tijekom susreta pričaju o sebi, a prijateljstvo nastaje spontano.


Pročitajte više: Doomscrooling loših vijesti uništava mentalno zdravlje


Prijateljska i psihoterapijska podrška: drugačija struktura i dinamika

Nadalje, psihoterapijski proces ima svoju strukturu i dinamiku. Struktura se odnosi na to da psihoterapija ima svoj početak i kraj, a dinamika se odnosi na susrete jednom tjedno ili jednom u dva tjedna, ovisno o dogovoru. Prijateljski odnos je ležerniji, nije toliko unaprijed određen. Također, različita su i očekivanja. Terapeut ne očekuje od klijenta ništa više nego plaćanje usluge, poštivanje vremena i spremnost za rad na sebi. Prijateljska očekivanja su drugačija, uključuju reciprocitet, zajedničko provođenje više vremena itd.

I prijatelj i psihoterapeut jesu osobe koje pružaju podršku, samo na drugačiji način. Prijatelji su važan dio našeg života, s nama su u trenucima zabave, a i onda kada nam je teško. Normalno je da prijatelji daju savjete, da povezuju nečiju priču sa svojim iskustvima i da iznose svoje stavove. Važno je istaknuti kako psihoterapija nije dijeljenje savjeta nego aktivan zajednički rad klijenta i terapeuta. Psihoterapeut koristi aktivno slušanje, i po potrebi određene tehnike. U Gestalt psihoterapiji se koriste kreativne tehnike, asocijativne karte, domaće zadaće itd.

Na kraju treba reći kako prijatelji i terapeut nisu konkurencija, naprotiv, oba odnosa su važni i podržavajući, svaki na svoj način. Psihoterapija može imati neke zajedničke elemente s prijateljstvom, poput poštovanja, brige, podrške i želje da druga osoba bude dobro. Više o samoj psihoterapiji i najčešćim pitanjima vezanim uz tu temu možete pročitati na ovom linku gdje je objavljen još jedan naš razgovor s Anom Žele.

Autorica: Ana Žele, gestalt psihoterapeutkinja

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -