Quiet hiring – novi trend ili novokovanica?

Svi smo čuli za quiet quittng, pojam koji je obilježio 2022. No, zadnjih je dana sve popularniji quiet hiring. O čemu je riječ? Ukratko, quiet hiring, odnosno tiho zapošljavanje, omogućava tvrtkama da dodaju nove vještine i popune mjesta bez da zapravo nekoga zaposle. Pri tome koriste zaposlenike koji za njih već rade što tvrtkama štedi vrijeme i novac. Ova praksa zapravo nije ništa novo, štoviše, u javnom sektoru je uobičajena, no mnogi poslodavci joj pogrešno pristupaju.

Je li quiet hiring dobar za radnika?

Tiho zapošljavanje obično dolazi u dva oblika – unutarnjem i vanjskom. Unutarnje tiho zapošljavanje označava situaciju u kojoj zaposlenici privremeno prelaze na druge uloge ili tek preuzimaju neke zadatke unutar organizacije. Vanjsko tiho zapošljavanje označava zapošljavanje privremenih izvođača radova kako bi se izbjeglo zapošljavanje novih zaposlenika na puno radno vrijeme, piše Enterpreneur.

Kao i kad je u pitanju tihi otkaz, i oko tihog zapošljavanja lome se koplja. Jedni će tako reći kako je u pitanju sjajna ideja jer će radnik imati nešto više dinamičnosti u radu, a tvrtka neće proći kroz cijeli proces zapošljavanja za zadatak od mjesec dana. Dodatno, quiet hiring može radnicima otvoriti šansu za napredovanje ili zapošljavanje na nekoj drugoj poziciji jer može pokazati svoje druge talente.

Drugi smatraju kako je u pitanju iskorištavanje radnika kojemu se daju zadaci koji nisu njegova domena. Dodatan je to teret na zaposlenike koji su već u potrazi za drugim radnim mjestom ili su jednostavno u fazi quiet quittinga i do posla im zaista nije stalo, a primorani su trošiti vrijeme i energiju na nešto novo.

No, kao što je to u poslovnom svijetu uobičajeno slučaj, ključna je pravilna komunikacija.


Pročitajte više: Ulaganje u zaposlenike – 6 načina na koje kočite svoje radnike. Evo i rješenja


Vrijedi ponoviti – razgovarajte s radnicima

Ma koliko zaposlenik bio predan svojem poslu i odan svojoj tvrtki, nikome nije svejedno kad dozna da će neko vrijeme raditi nešto posve drugo. Čak i znam jednu osobu kojoj se to dogodilo, no bilo je to prije mnogo godina kad nismo imali ime za to. Je li joj bilo drago? Ne, nimalo. Jer joj je novi zadatak predstavljen kao novo, a ne privremeno radno mjesto. Nekoliko mjeseci kasnije doznaje da je bilo privremeno i vraća se natrag. Nekoliko mjeseci kasnije još jednom je se šalje na novo radno mjesto za koje još jednom nakon nekoliko mjeseci doznaje da je bilo privremeno.

Kako vam to izgleda? Neodgovorno? Amaterski? Naravno. Jer je sve skupa bilo vrlo loše i neprofesionalno predstavljeno.

Tvrtka bi, piše CNBC, zapravo trebala detaljno objasniti o čemu je riječ. Ne misli se pritom samo na opis privremenog radnog mjesta, već i na makar okvirno određivanje trajanja i objašnjavanje zaposleniku što on ima od toga. Dolazi li do promjene u plaći? Do bonusa? Pruža li se prilika za napredovanje? Nove edukacije? I konačno, zaposleniku je važno objasniti zašto je potreban privremeni premještaj i zašto je baš on odabran.

Zaposleniku morate dati priliku da shvati situaciju, postavi pitanja i izrazi svoje želje i nedoumice. Vaši zaposlenici nisu roba koju samo premještate s jednog mjesta na drugo. Vaš quiet hiring može lako prerasti u quiet quitting ako mu krivo pristupite. Izdvojite nekoliko minuta na svojeg zaposlenika i – razgovarajte.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dokumentarci Netflix

Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno - treba steći povjerenje aktera...
- Advertisment -