Ovi gradovi žele biti rodno ravnopravni, a evo kako će to učiniti!

Jeste li ikada pogledali grad iz ženske perspektive i znate li što je uopće rodni proračun? Možda niste ni svjesni rodne neravnopravnosti kad je budžet grada u pitanju, ali na Zapadu se događa prava revolucija, prenose Fortune i Bloomberg.

Rodni proračun – promjene koje se polako uvode

Što je rodni proračun? Dobro pitanje. Sigurno ne znate za podatak da plan financijske potrošnje ide više na ruku muškarcima nego ženama. Zato se u gradovima kao što su Grenoble, Rennes, Boreaux, Brest, a posebno Lyon (Francuska) polako usvajaju rodno definirane proračune.


Pročitajte više: Povijesni dan za žene u Francuskoj!


Primjerice, jedan je francuski grad otkrio da troši više na muškarce koji pripadaju sportskom udruženju. Promjene se stoga uvode. Rennes uvodi školska dvorišta koja neće imati dominirajući prostor, poput nogometnog igrališta. A Brest je za svoje noćne autobuse pokrenuo sustav “stani na zahtjev” kako bi se žene mogle iskrcati što bliže svom odredištu.

Ideja za rodni proračun postoji već desetljećima. Australija je prva zahtijevala od vladinih ministarstva da izvještavaju o tome na koji će način proračunske odluke utjecati na žene. I to već u osamdesetim godinama!

Beč kao primjer

Doduše, nisu sve takve inicijative uspjele, ali kad je uspješna priča u prvom planu, mora se spomenuti Beč kao primjer rodno ravnopravnog grada.

Pionir urbanog planiranja, Eva Kail zaslužna je za titulu Beča jer je pomogla da vlasti ispitaju kako javni prostori grada favorizira jednu skupinu u odnosnu na drugu. “Bilo je vrijeme da cijeli grad pogledamo iz ženske perspektive”, rekla je. A iz takve perspektive događaju se promjene, sitne, ali vrlo bitne za sustav u kojem se potiče rodna ravnopravnost.


Pročitajte više: Znanstvenik dokazao da su hrvatske tvrtke s više žena profitabilnije!


Jedno od glavnih pitanja bilo je uključivati tinejdžerice u parkove. Primjerice, to je rezultiralo da veća nogometna igrališta imaju dodatne prostore za sjedenje. Uz to, Kail je rekla da “možda zvuči trivijalno, ali čak i javni zahodi u parkovima mogu napraviti promjenu”, pa makar minimalnu.

“Dobro funkcionirajući javni prostor je onaj u kojem nijedna skupina ne nedostaje ili se bori za njegovo korištenje”, zaključuje Kail. I to ima smisla, jer i u Hrvatskoj vidimo igrališta koja su namijenjena muškarcima, dok na klupicama u manjini, sjede djevojčice. Upravo takve urbane prostore Kail želi promijeniti.

A što kaže opozicija?

Étienne Blanc, senator desničarske stranke Les Républicains u Lyonu tvrdi da bi gradski proračun mogao izazvati kontraefekt jer ne rješava uzrok već posljedice diskriminacije.

“Potpuno sam za ravnopravnost spolova”, rekao je, “ali rodno usmjereni proračuni stvaraju podjele kad nam je više nego ikad potrebno zajedništvo. Ne možete zabraniti dječacima da igraju nogomet jer zauzimaju središte igrališta. Hoćemo li prestati financirati dobrotvorne organizacije koje podržavaju samo muškarce?” pita se.

Međutim Lyon je i dalje jedan od najvećih gradova koji pružaju nacrt za rješenje ne samo okolišne pravde, rodne ravnopravnosti – već i za rasnu diskriminaciju. Ideja kojom se grad vodi je stvoriti ugodniji grad za sve stanovnike te da se nitko ne osjeća isključenim.

Možemo! želi rodno osjetljivi proračun

Stranka Možemo! ističe kako je poseban naglasak stavila na rodni paritet na listama te na rodno osjetljivi proračun.

“Kada preuzmemo upravljanje Gradom, razvijat ćemo rodno osjetljivi proračun, odnosno provoditi kontinuiranu analizu utjecaja proračunskih rashoda na položaj žena i LGBTIQ+ osoba”, istaknula je Rada Borić.

Informacije o tome hoće li Domovinski pokret podržati rodno osjetljivi proračun nismo pronašli.

Foto: Dimitry Anikin/Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -