Sjeverna Irska dobila premijerku. Rodila maloljetna, a otac joj je član IRA-e

Sjeverna Irska dobila je svoju prvu republikansku premijerku. Tko je Michelle O’Neill, žena koja je postala majka još kao tinejdžerica, a to ju nije zaustavilo da se popne u redovima svoje političke stranke Sinn Fein. Ispisat će povijest kao prva nacionalistica koja vodi Sjevernu Irsku.

Prema njoj se odnosila kao da ima kugu

O’Neill je trebala preuzeti vlast još prije dvije godine, no Demokratska unionistička stranka, s kojom Sinn Fein dijeli vlast, bojkotirala je podjelu vlasti zbog trgovinskih sporazuma nakon Brexita. Ove će dvije stranke sada zajedno voditi izvršnu vlast. Moguće je da će ova koalicija biti teška, s obzirom da se O’Neill i republikanci zalažu za ujedinjenje, a unionisti više naginju Ujedinjenom Kraljevstvu, piše The Guardian.

Medijske stupce ovih dana ponajviše pune priče o njezinom životu i privatno-političkoj podlozi. O’Neill je ostala trudna s 15 godina. Izjavila je da su se tada prema njoj odnosili kao da ima kugu, a ona se s tim teško nosila. Obitelj joj je pomagala s odgojem kćeri dok je ona išla u školu i učila za maturu. U intervjuu za BBC 2022. godine rekla je da su joj roditelji i partner bili snažna podrška u tom razdoblju. Njezina se majka odrekla svog posla da bi čuvala dijete dok O’Neill ide u školu.


Pročitajte više: Otišla još jedna premijerka. Evo koje europske zemlje još uvijek vode žene


Kontroverze i seksizam

U politiku je krenula 2005. kad je ušla u vijeće općine Dungannon, na mjesto na kojem je nekoć bio njezin otac. Novu 47-godišnju premijerku prate i neke kontroverze. Njezin je otac bio pripadnik IRA-e, Irske revolucionarne armije koja se borila protiv Britanaca tijekom Irskog rata za nezavisnost. Jedna frakcija unutar IRA-e odvojila se te počinila napade u kojima je bilo i smrtnih ishoda. Nova sjevernoirska premijerka, navodi Guardian, brani oružanu kampanju IRA-e, što joj mnogi zamjeraju.

Kroz njezinu karijeru, nimalo iznenađujuće, susretala se sa seksizmom. Tako je Daily Mail 2017. za nju napisao da je “ljepotica iz obitelji natopljene krvlju”.

“Sjajna plava kosa. Svijetli ruž za usne. Uvijene trepavice. Nalakirani nokti. Odjeća koja grli figuru. Michelle O’Neill sigurno nije ono što smo očekivali” – pisali su tada.

Kad je unionistica Arlene Foster bila sjevernoirska premijerka, u intervjuu su inzistirali da jednom riječju opiše kolegicu O’Neill.

Plavuša“, odgovorila je.

No novopečena premijerka nije pokazivala da ju to dotiče. Za nju kažu da je otvorena, ljubazna i skromna političarka. Čeka je težak posao jer je na vlast došla u vrijeme kad se država suočava s mnoštvom izazova.

Foto: Michelle O’Neill / X

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -