Sophia Loren na pragu 90. godine otvara restoran u Splitu

Restoran Sophije Loren od nagodinu dolazi u Split. Poznata talijanska glumica prije tri godine udružila se s poduzetnikom Lucianom Cimminom te od tada zajedno otvaraju talijanske restorane pod njezinim imenom. Restorani trenutno postoje u četiri talijanska grada, Floridi i Hong Kongu. Važno je istaknuti da se Loren na poduzetništvo odlučila u 80-ima. Trenutno joj je 89 godina.

Iako nam je vjerojatno prva asocijacija na Sophiju Loren bezvremenska ljepota i neizmjeran talent, manje ljudi zna da Sophia ima iskustva i u poduzetništvu. Njezina neto vrijednost 2023. godine iznosila je 75 milijuna dolara. Njezin utjecaj nadilazi njezinu ličnost s ekrana. Napisala je nekoliko kuharica, pokrenula vlastitu liniju naočala i parfema. Bila je i zaštitno lice raznih globalnih reklamnih kampanja. Iako je činjenica da je netko u 80-im godinama svog života ušao u poduzetništvo vijest sama po sebi, definitivno joj je s tolikom neto vrijednosti ta odluka došla lakše nego drugim, ‘običnim’ ženama. Ipak, kako se rodila ideja za restorane?

Ujedinila ih ljubav prema talijanskoj hrani

Poduzetnika Cimmina i glumicu spojila je ljubav prema autentičnoj talijanskoj kuhinji te su osnovali tvrtku Dream Food. Glumica je kroz karijeru uvijek voljela naglasiti koliko uživa u finoj talijanskoj hrani. Otvorenje u Splitu u ožujku 2025. godine najavio se Cimminov sin Gianluigi na sajmu turizma u Napulju. Lokacija će biti u samom središtu grada, nagađa se u jednom od luksuznijih hotela.

U njihovim se restoranima poslužuju tipična talijanska jela poput pizze i tjestenine. Ipak, nisu svi oduševljeni viješću da lanac restorana glumačke legende dolazi u Hrvatsku. Portal Kult plave kamenice naveo je razloge zbog kojih ne bi trebalo investirati u splitski restoran Sophije Loren. Boje se, naime, da bi to mogla biti promašena investicija.

Iako je Loren jedna od najvećih glumica europske kinematografije, više nema snagu masovnog brenda, navode. Današnje generacije možda ni ne znaju tko je ona, a i ako znaju, rijetko će koga zanimati kako izgleda njezin restoran. Drukčiji bi učinak izazvao, primjerice, restoran Taylor Swift u središtu Splita.


Pročitajte više: Osim karijere na filmskom platnu ove glumice su ostvarile zavidnu karijeru i u znanosti


Isplati li se?

Također, u restoranima se ne nudi nikakav gastronomski sadržaj koji se razlikuje od drugih. Riječ je, kažu, o generičkom, općetalijanskom i međunarodnom hranom. Cijena pizze u restoranu Sophije Loren u Milanu iznosi od 13 do 21 euro.

“Ako nemate ni snagu brenda ni specifičan gastronomski sadržaj, zašto pobogu investirati u franšizu malog lanca stranih restorana? Bilo bi zgodno da si poduzetnici koji eventualno razmišljaju o otvaranju Sophie Loren u Splitu, na vrijeme postave to pitanje”, završavaju iz Kulta plave kamenice.

Naravno, činjenica da su za svoj restoran odabrali Hrvatsku i Split, ipak bi mogla pridonijeti hrvatskom turizmu. Možda će restoran privući starije, ako već mlađe neće. Lijepa je i sama činjenica da je upravo filmska legenda poput Sophije Loren odabrala Split za lokaciju svog restorana.

Foto: @Sophia Loren Restaurant Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -