Ako ste jedina žena u izboru kandidata, nećete dobiti posao

Iako žena s diplomom ima više nego muškaraca, muškarci lakše dobivaju posao. Ako se samo jedna žena nađe u izboru kandidata za posao, ona neće biti zaposlena, pokazalo je to istraživanje objavljeno u nedavnom Harvard Business Review članku.

Portal Slate navodi kako niz studija pokazuje da imati po jednog ženskog kandidata statistički je jednako nuli.

Čuvanje statusa quo omogućava muškarcima prednost u zapošljavanju

„Ljudi imaju predrasuda u korist očuvanja statusa quo”, smatraju profesori Stefanie K. Johnson i David R. Hekman i znanstvena novakinja Elsa T. Chan, zato i odabriru kandidate u skladu sa statusom quo – koji u većini slučajeva znači da se odlučuju na muškarce.

Istraživanje je provedeno u tri dijela. Najprije su studenti dobili zadatak da procijene molbe za posao od tri jednako kvalificirana kandidata te da odaberu jednog. Pritom su izmanipulirali status quo, odnosno promijenili kandidatima rasu na način da su im dodijelili tipično „stereotipna crnačka imena“.

Jedna skupina studenata dobila je molbe od dva bijelca te jednog crnca, a druga skupina studenata imala je molbe od dva crnca te jednog bijelca.

Rezultati su pokazali da je grupa studenata u kojoj su prevladavali bijelci, odabrala bijelog kandidata. Ista situacija je bila u grupi studenata crne rase, oni bi se odlučili za crnce.

Zatim je isto to istraživanje provedeno među 144 studenata, sada na temelju roda. Rezultati su opet bili isti – većina studenata je odabrala muškarce, dok bi studentice odabrale žene.

Stvarni rezultati zapošljavanja na sveučilištu

Johnson, Hekman i Chan svoje su laboratorijske nalaze u trećem dijeli istraživanja usporedili sa stvarnom zapošljavanjem i rezultati su bili još gori. Od 598 kandidata za posao na akademskim pozicijama na sveučilištu, u završnom krugu razgovora za posao u kojem je bila jedna žena- ona ne bi imala nikakve šanse za zaposlenje.

Međutim, ako se u finalnom krugu razgovora za posao nađe više od jedne žene, njima se drastično povećavaju šanse, čak 79.14 puta.

Dakle, ova istraživanja pokazuju kako se muškarcima pruža nepravedna prednost kod zapošljavanja. Žene se ne bi trebale osjećati manje kvalificiranijima od muškaraca, kao ni manjinske skupine, već bi trebala postojati rodna i rasna ravnopravnost u tvrtkama.

Foto: 123rf

 

 

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više