Kad stres kod kuće utječe na posao

Stres kod kuće često je nešto zbog čega osjećamo grižnju savjesti na poslu. Živimo na način da nam je svaka minuta isprogramirana bez minute odmora dok se ne srušimo u krevet.

Stres kod kuće izaziva grižnju savjesti

Ne moramo ni pitati ženu da li ima djecu. Lako ju je prepoznati jer je stalno u žurbi. Ne ostaje dugo na pauzama za ručak i rijetko ostaje prekovremeno. Efikasnost na maksimumu, sve se stiže, nema praznog hoda.

Ako se radi o vrtićkoj djeci podočnjaci će biti izraženiji. Ili ima višak kila ili manjak, nikad taman. Ja sam nakon prve trudnoće počela raditi nakon 6 mjeseci, a suprug je ostao na porodiljnom. To je bilo super za bebu i njega, ali je mene navečer čekala hrpa posla još po kući, što on nije stigao napraviti.

Na poslu me zadesio šef psihički bolesnik (istina živa) i usmjerio mobing upravo na mene. Istopila sam se tako da mi je kilaža pala ispod one prije trudnoće.  Mobing je bio toliki da su me božićni praznici spasili da ne završim u bolnici.

I dok svi imamo takve situacije, stres na poslu nas gazi i teško se je isključiti kad izađeš iz ureda i biti druga osoba kad dođeš kući. I to je normalno i podnošljivo.

A što kad nas stres od kuće uništi i ne možemo funkcionirati na poslu?

Sinoć na primjer, nisam uopće spavala jer sam cijelu noć po krevetu lovila bebu kojoj se baš nije spavalo, da ne padne s kreveta. Probudila sam se u 9 i već sam bila u zaostatku s planovima za danas, ali sam barem mogla funkcionirati. Da sam se morala ustati u 7 ili ranije da idem u ured, današnji dan bi mi bio totalno uništen. I tada bi nastala grižnja savjesti, kako sam neefikasna, neću ispuniti plan za danas….ako su u igri neki rokovi, ludi šef, pritisak bi bio još veći.

Budući da nam se posao uvukao u sve pore života i nemamo granica, stres se prelijeva i u privatni život, zašto ne bi moglo i obrnuto.? Svi imamo životne krize i situacije. Ako nisu mala djeca, to može biti ne daj bože bolest, ako ne naša, onda nekog člana obitelji, razvod…Ili malo veća promjena u životu kao što je kupovina stana, kad morate izdvojiti vrijeme za to, a nemate ga.

Da li i vi osjećate krivnju kad vam privatni život ometa poslovni i kada ćemo prestati s tim? To je sve život, nismo roboti.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više