Terapeutkinja za parove otkriva ključne korake koji vode prema sretnoj vezi

Susan L. Adler je nagrađivana psihologinja koja provodi terapije za parove, a u struci ima već 30 godina iskustva. U svojem Ted govoru je podijelila nekoliko savjeta čija je primjena ključna za sretnu vezu. Promjene koje navodi tiču se načina na koji komunicirate s partnerom i doživljavate vašu vezu, a mogli bi biti razlika između sretne veze i partnerstva kojeg prate svakodnevne svađe i trzavice.

Umjesto ratovanja, zajedno tražite rješenje problema

“Kao terapeut za parove, često čujem kako je za probleme u vezi odgovoran drugi partner. Kada je partner uzrujan, druga osoba često kaže “ona je pretjerano osjetljiva” ili “on ne zna o čemu priča,” objasnila je Adler. “Međutim, prebacivanje krivnje ne pomaže nikome. Kada su naše veze ugrožene, osjećamo se povrijeđeno, neshvaćeno i ranjivo.” Preplavljeni emocijama, lakše vidite u čemu je partner pogriješio, ali ne vidite i svoju ulogu u vezi. U nekim slučajevima ćete trebati biti iskreni sami sa sobom i preuzeti odgovornost za svoje pogreške te se za njih ispričati.

S vremenom to počnete zamjerati partneru te to počne uništavati vašu vezu. Prestanete biti tim koji udružuje zajedničke snage kako bi riješili problem te umjesto toga ratujete jedan protiv drugoga.

Otkrijte pravi uzrok problema

“Većina problema u vezama nisu zapravo o samoj vezi,” podsjeća Adler. Problemi koji nastaju mogli bi biti vaša vlastita nesretnost koju projicirate na vezu ili čak problemi izvan veze poput stresa na poslu.  

Kako bi razriješili i otkrili u čemu je zapravo riječ, Adler predlaže da izbjegavate ljutnju, podignete ljestvicu i promijenite način na koji počinjete rečenice kada izražavate što vam smeta kod partnera. 


Pročitajte više: Martina Milin: Od stresa na poslu mi je otpadala kosa, i to je bio okidač da pokrenem vlastiti posao!


Ljutnju zamijenite nečim drugim 

“Ljutnja je tjelesni zaštitar emocija.” Ona često štiti druge emocije koje vas zapravo tište u određenom trenutku. Primjerice, ljutnju često zamjenjujemo osjećajem povrijeđenosti kako se ne bi osjećali ranjivo i nemoćno. “Nitko se ne želi osjećati nemoćno,” rekla je Adler. Ljutnjom prekrivate bol, tugu i ranjivost te pritom odgurujete ljude koje volite. 

Kada ste uzrujani, pokušajte se odmaknuti, sjesti sami sa sobom, duboko udahnuti i razmisliti koja emocija se skriva ispod ljutnje. Adler predlaže da nakon toga izrazite emocije koje se skrivaju ispod ljutnje poput tuge, povrijeđenosti ili razočaranja. To potiče razgovor koji vodi razumijevanju umjesto svađe.


Pročitajte više: Kako kontrolirati ljutnju na poslu i može li ta mana biti i prednost


Podignite ljestvicu kada ste partneru najpotrebniji

Postavite si izazov da svaki dan budete malo bolji. Ako vaš partner ima loš dan, pokušajte mu pomoći kako možete, izbjegavajte konflikte – iako partner trenutno doživljava snažne emocije. U tim trenucima je važno da podignete ljestvicu i budete strpljivi i brižni prema svojem partneru. Važno je da je barem jedna osoba staložena kako bi mogla drugoj pružiti potrebnu podršku i saslušati je kada je to najvažnije. 

Optužbe “Ti nikada ne…” zamijenite s “Voljela bih da…”

Ljudi loše reagiraju kada ih se optužuje i kritizira, a vaš partner nije iznimka. Bez obzira na to, ipak je važno reći partneru što vas tišti, a ako se osjećate slobodno izraziti svoje emocije i probleme, znači da se osjećate sigurno u vezi.

Adler predlaže da promijenite način na koji komunicirate, odnosno izražavate da vam nešto smeta. Primjerice, umjesto “ti nikada ne…” možete zamijeniti “voljela bih da…”. Izrazite što želite da vaš partner promijeni u budućnosti i na koji način mogu ispuniti vaše potrebe.  

“Veze su poput vrta kojeg treba hraniti kako bi rastao. U vezama je “hrana” povezanost i komunikacija jer pomoću njih veza može procvjetati,” zaključila je Adler.

Foto: YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -