Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama… Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“. Oni su naša svakodnevica i desna ruka kada na red dođu poslovne obveze. Da, važno je odgovoriti na taj e-mail, doći na sastanak, izvršiti zadatak do predviđenog roka… Ali prečesto dopuštamo da u drugi plan padnu jednako važni dijelovi našeg poslovnog života. Recimo, kada ste posljednji put uložili svoje vrijeme na učenje nove vještine? Googleovo pravilo 20% u tome vam može pomoći.

Naše znanje je naša prednost

Iako nam učenje donosi napredovanje i u privatnom i u poslovnom dijelu života, nerijetko ga zanemarujemo. Uvjeravamo se da za njega nemamo vremena, a upravo nam ono može otvoriti nova vrata. Naša stručnost je ono što nam daje konkurentsku prednost na duge staze, pogotovo danas kada je nemoguće predvidjeti kako će se naš posao ili industrija razvijati, piše CNBC Make It. Googleovo pravilo 20% koncept je koji je postao popularan 2004. kada je Google izašao na burzu i može vam pomoći pri planiranju učenja novih vještina.

„Potičemo naše zaposlenike da, uz svoje redovne projekte, provedu 20 posto svog vremena radeći na onome za što misle da će najviše koristiti Googleu. Ovo ih osnažuje da budu kreativniji i inovativniji. Mnogi od naših značajnih napredaka (poput AdSensea i Google vijesti) dogodili su se na ovaj način”, napisali su osnivači Sergey Brin i Larry Page u svom IPO pismu.

Sve to lijepo zvuči u teoriji, ali na problem uglavnom nailazimo kada trebamo učiniti prvi korak ka praksi. Da je najteže krenuti, već znamo. Ovdje je izazovno i što nam nitko neće samo tako „servirati“ prilike za razvoj, već ih je potrebno tražiti. Evo nekoliko koraka koji vam u tome mogu pomoći.


Pročitajte više: Želite li učiti brže? Uz pomoć ovih pet stvari to možete postići!


Umjesto pet tečajeva, upišite jedan

Prvo, jasno odredite što želite naučiti. Pri određivanju je važno biti precizan – umjesto pet tečajeva o pet različitih tema, upišite jedan, ali vrijedan, iz kojega ćete izvući maksimum. Svaka nova vještina motivirat će vas na usvajanje sljedeće. I ne zaboravite, možda baš znanje iz, primjerice, programiranja novog računalnog jezika bude vaš plus kod poslodavca ili vaš novi izvor prihoda.

Zatim, pobijedite – čak i ako izgubite. Odredite minimalnu korist koju ćete izvući iz određene situacije, čak i ako cijela priča padne u vodu. Recimo, to može biti stvaranje kontakata u novoj regiji ili usavršavanje vještina poput javnog nastupa. Nadalje, budite fleksibilni i predani. Da, disciplina je važna, ali dozvolite si ponekad neki „kiks“. Uvijek nas može omesti neka izvanredna situacija, važno je samo da iz situacije izvučemo najbolje. Nije poanta učiti svaki dan u 18 sati. Poanta je učiti.

Korisno je i pronaći način da učenje nove vještine učinimo zabavnim. Ako je nešto samo dosadno i suhoparno i ne izaziva niti malo ugode, naša će snaga volje popustiti, a to vodi prema odustajanju. Svojih „20% vremena“ možete učiniti zabavnim slušanjem audioknjiga u šetnji, informativnim razgovorima s kolegama uz ručak ili pohađanjem tečaja s prijateljem.

Također, razmišljajte u desetljećima. Ono što se na prvu čini malim zapravo vam može donijeti veliku prednost nad drugima. Napredak je uvijek u malim koracima. Čak i ako na kraju promijenite plan, taj mali korak učinio je nekakav napredak za vašu budućnost.


Pročitajte više: Odgađanje obaveza – Jeste li čuli za „pravilo dvije minute“?


Ideje za učenje nove vještine

Vijeće Europske unije donijelo je Preporuku o ključnim kompetencijama za cjeloživotno učenje u kojoj je istaknuto osam ključnih kompetencija potrebnih za osobno ispunjenje, zdrav i održiv način života, zapošljivost, aktivno građanstvo i socijalnu uključenost. To su pismenost, višejezičnost, matematička kompetencija i kompetencija u prirodoslovlju i inženjerstvu, digitalna kompetencija i kompetencija u tehnologiji međuljudske vještine i sposobnost usvajanja novih kompetencija, aktivno građanstvo, poduzetništvo, kulturna svijest i izražavanje.

Možda vam baš neka od ovih kvaliteta pomogne u odabiru nove vještine koju ćete „izbrusiti“. Prvi korak je najteži, ali i najvažniji. Kada on prođe već ste na pola puta prema novoj kompetenciji od koje možete dobiti samo benefite.

Foto: Canva / screenshot Instagram falconwingsarestrong / screenshot Youtube Google Zeitgeist

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -