Žene u građevinarstvu: ‘Ne smijemo postati muškarci u suknjama’

Štikla i zaštitna kaciga. Tako bismo riječima jedne naše govornice mogli opisati našu današnju konferenciju – „Žene u građevinarstvu, arhitekturi i povezanim industrijama“. Građevinarstvo i povezane industrije tradicionalno su pretežno muški sektor diljem svijeta. Na konferenciji smo saznali zašto žene u ovom sektoru u prosjeku imaju veće plaće od muških kolega, ali su na istim pozicijama kao muškarci plaćene manje. Uživali smo u odličnoj atmosferi i networkingu, a evo i što smo naučili.

Klijentima treba biti investicija, a ne trošak

Na samom početku predavanje je održala Amarela Alar, Key Account Manager u A1, koja je govorila o tehnološkim inovacijama u A1. Predstavila je njihova ICT rješenja, poput Software as a Service (SaaS) rješenja te raznih sigurnosnih, mrežnih i pametnih rješenja. S obzirom na to da A1 od studenog 2022. ima najveći DATA centar u Hrvatskoj, dotaknula se i Data Centar usluga.

žene u građevinarstvu

Zatim je predavanje održala Debora Marcarelli, HR direktorica za Središnju Europu u COLASU. Naglasila je da žene mogu baš sve što mogu i muškarci, a to je i politika kompanije u kojoj radi. COLAS želi i ženama i muškarcima pružiti jednake šanse pa su sve pozicije u njihovoj kompaniji otvorene za oba spola. Promoviraju svoj sektor mladima, a pogotovo mladim ženama. Predani su razvoju rodne raznolikosti.

žene u građevinarstvu

Dubravka Kovačević, COO u DC&T d.o.o., održala je predavanje „Projektni biznis kroz perspektivu financija“. Dubravka i njezin suprug Timi zajedno vode kompaniju koja je lider u razvoju, dizajnu i implementaciji poslovnih interijera. Često ih pitaju kako im je kao supružnicima raditi zajedno. Kako kaže, rad s partnerom za njih nije spektakl, već njihova svakodnevica. „U jednostavnosti leži prava snaga našeg uspjeha“, objašnjava Dubravka. Svim svojim klijentima trude se biti investicija, a ne trošak – to je njihov cilj.


Pročitajte više: Bivša revizorica stvara inovativne poslovne prostore


Faktor X? Samopouzdanje, hrabrost, asertivnost…

Predavanje „Faktor XX – štikla i zaštitna kaciga“ održala je Jasenka Maltarić-Dujnić, Direktorica ljudskih potencijala u Colas Hrvatska d.d. Jasenka sebe opisuje kao negrađevinarku u građevinarstvu. Dobar HR-ovac, smatra, mora voljeti svoj posao, ali i poštivati industriju u kojoj se zaposli te razumjeti potrebe te kompanije u tom trenutku. Kako kaže, HR je krvotok organizacije i može utjecati na klimu, kulturu i rezultate. Faktor XX za nju su samopouzdanje i hrabrost, umrežavanje, mogućnost izbora, asertivnost i podrška.

žene u građevinarstvu

Na pitanje „Vole li sve žene ruže?“ odgovorila je Generalna direktorica u Grohe Mediteran Martina Džoja Barišić. Njezina kompanija vodeći je brend u industriji sanitarne opreme, prisutan diljem svijeta. Njezina velika ljubav je marketing koji joj je s godinama postao komfor zona, a kad se to dogodi, onda više nema rasta. Stoga je odlučila promijeniti industriju. Naglašava da uvijek trebamo slušati svoj unutarnji glas, što se i sama trudila raditi tijekom čitavog karijernog puta. Svoj karijerni put opisala je kao „tuširanje izazovima“, a potom svim gošćama na konferenciji podijelila buket ruža s Grohe tuš ružom.

žene u građevinarstvu

Direktorica SmartWaya Petra Mesarić otkrila je sve o investicijama u vlastitu solarnu elektranu. Objasnila je dijelove solarne elektrane i spajanje elektrane na mrežu. Osvrnula se i na ograničenja solarnih elektrana te potrošnju električne energije. Važno je dobro istražiti kakva vam solarna elektrana treba. Nema smisla ulagati u velike solarne elektrane ako vam nisu potrebne jer će se ta investicija teško povratiti, savjetuje Petra.

žene u građevinarstvu

Merica Pletikosić, Sustainability Manager u Cemexu, predavala je na temu „Budućnost na djelu“. Merica je govorila o ESG-u, konceptu održivog razvoja tvrtki, ali i Europskom zelenom sporazumu. Cementna industrija je, objašnjava, industrija koja ima svoju dinamiku. Tehnologija se nije tako jako razvijala i ovakve promjene u smislu održivosti bile su veliko iznenađenje – ali događaju se i prisutne su. Kako kaže, „budućnost na djelu“ mora biti u srži svega što radimo.

žene u građevinarstvu

Pročitajte više: Na konferenciji „Žene u građevinarstvu, arhitekturi i povezanim industrijama“ naučile smo da žene znaju – boksati


Žene u građevinarstvu u prosjeku imaju veće plaće od muškaraca, ali…

Potom smo održali panel-raspravu. Maja Amidžić, Managing Director Croatia and Bosnia and Herzegovina u Schindleru, prisjetila se da je najviše naučila kad je preuzela tvrtku u predstečaju, koja je na koncu ipak otišla u stečaj. Ne srami se to reći jer zna da je dala sve u svojoj moći da do toga ne dođe, a shvatila je i kakvu karijeru želi razvijati u budućnosti. Odlučila je u budućnosti biti menadžerica koji razvija, a ne smanjuje biznis.

Predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec osvrnula se na izazove u ovoj industriji. Govorila je o posljedicama potresa, ali i samoj obnovi nakon potresa. Istaknula je da žene u građevinarstvu u prosjeku imaju veće plaće od muškaraca jer su uglavnom visokoobrazovane i nalaze na višim pozicijama, a ne na gradilištima. Ipak, svjedočila je tome da žene na istim pozicijama kao muškarci, u istim kompanijama, imaju manje plaće.

Silvija Kufner Hopp, Direktorica pravnih poslova u Kufner grupi, nasljednica je obiteljske kompanije zajedno s bratom. Sve „obiteljsko“ jako im je važno i u samoj kompaniji pa o tome razmišljaju i pri zapošljavanju novih ljudi. Kad zapošljavaju ženu, znaju da je ona vjerojatno i majka i supruga pa joj maksimalno pomažu u usklađivanju obaveza.

Tomislava Blatnik, izvršna ravnateljica Festivala Open house Zagreb, usporedila je položaj žena u Hrvatskoj i Sloveniji. Žene u Sloveniji imaju puno više mogućnosti, blaži pravni okvir za osnivanje poduzeća, podrazumijeva se i motivira ih se da se nakon posla bave nekom drugom aktivnošću. Također, u Sloveniji nije sve centralizirano kao kod nas, postoje manji gradovi čije industrije osnažuju gospodarstvo. Ipak, Tomislavi više odgovara Zagreb jer je opušteniji, a u opuštenoj atmosferi se stvaraju poznanstva, poslovi…

žene u građevinarstvu

Pročitajte više: Žene u građevinarstvu: „Employer branding je samo mašna na paketu“


Uspjeh u ovom sektoru bez građevinarskog zaleđa?

Maja Sviličić, Voditeljica tehničke razrade čistih prostora u Amelicor Group d.o.o., održala je predavanje „Inženjering u velikim kompanijama iz ženske perspektive“. Inženjering se kod njih bavi svime – od projektiranja, nabave i proizvodnje, do izvođenja. Njihova korporativna kultura sastoji se od održivosti, energetske učinkovitosti, zelenih izvora energije, edukacija i konferencija te sporta i rekreacija. Iako se trude privući što više žena, kompaniju čini tek 17 posto žena i 83 posto muškaraca, za što se Maja nada da će se promijeniti.

žene u građevinarstvu

Voditeljica projekata u Lorenčić-Croatia d.o.o. Magdalena Mandić održala je predavanje „Jezičarka u građevinarstvu“. U građevinarskoj industriji radi već 22 godine. U ovoj kompaniji zaposlila se još kao apsolventica na Filozofskom fakultetu. Izazovno je raditi u svijetu u kojemu dominiraju muškarci i o kojemu u početku „nisi imao pojma“, smatra Magdalena. Bilo je izazova, ali i mogućnosti napredovanja – i u osobnom i u poslovnom smislu. „Život je poput građevinskog materijala – sve se svodi na to kako ga koristite“, poručila je za kraj.


Pročitajte više: Žene u drvnoj industriji: Upoznajte Petru Batinić i Snježanu Ivkanec


Žene u građevinarstvu – Kako ostati ‘svoja’?

Na pitanje „Može li žena s netehničkim backgroundom uspjeti u tehničkoj struci?“ odgovorila je Sunčica Draganić, Direktorica nabave u Kufner Grupi d.o.o. Ova obiteljska tvrtka bavi se proizvodnjom i prodajom kamenih materijala. Od prošle godine bave se i gradnjom i održavanjem željezničke infrastrukture. Svi koji u tehničku struku dolaze iz netehničke moraju graditi mostove s tehničkim stručnjacima i učiti od njih, ali i obrnuto. „Naučite i vi njih nešto, imate što“, poručila je Sunčica.

žene u građevinarstvu

Kako ostati svoja u „muškoj“ branši otkrila nam je Tanja Banay, General Manager SBU Commercial, Daikin Airconditioning Central Europe. Opisala je svoj poslovni put u „starkama“ do Beča. Smatra da biti žena u muškoj industriji može biti prednost. „Lijepo je biti žena u našem biznisu“, kaže Tanja. Velike zasluge pridaje svom timu. On odrađuje posao, a ona im pomaže da ostvare svoj puni potencijal. Pozdravlja konstantnu edukaciju i smatra da je ulaganje u vlastite „jake strane“ veoma važno. Za kraj je poručila da žene u ovom sektoru moraju „paziti da ne postanu muškarci u suknjama“.

žene u građevinarstvu

Sponzori i partneri konferencije su DC&T, Klimaoprema d.d., Schneider Electric d.o.o., Colas Hrvatska d.d., Kufner Grupa d.o.o., Lorenčić – Croatia d.o.o., Cemex, SmartWay, Daikin Hrvatska d.o.o., Grohe Adria d.o.o. i Jana.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -