U građevini je tek jedna žena na 100 zaposlenih na terenu. Thiago Bachini-Bornioti iz Colas grupe: ‘Sektor se transformira’

Od ukupnog broja zaposlenih u građevinskom sektoru, žena je manje od 11 posto. Broj žena na prvim crtama gradilišta još je manji – samo je jedna žena na svakih 100 zaposlenih na terenu, pokazuju istraživanja.

U tom je kontekstu tvrtka Colas Hrvatska s 12 posto zaposlenih žena – iznad prosjeka. Colas Hrvatska je podružnica Colas Grupe koja zapošljava oko 57.000 zaposlenika u više od 55 zemalja. Grupa zapošljava 11,4 posto radnica diljem svijeta, a gotovo 5 posto radi izravno na gradilištima. Osim toga, žene čine 18 posto izvršnih direktora i 12 posto menadžera.

Prevladavanje rodnog jaza

Grupa je svjesna rodne neravnoteže i poduzima potrebne mjere ne samo za privlačenje i zadržavanje talentiranih žena, već i za pružanje uključivog radnog mjesta za zaposlenike bilo koje kulture, nacionalnosti ili spola u cijeloj grupi. Prošle godine Colas je zaposlio 6000 zaposlenika, od čega polovicu u međunarodnim poslovnicama te 2500 pripravnika i pripravnika.

Na prošlogodišnjoj Konferenciji za žene u graditeljstvu, arhitekturi i srodnim industrijama u organizaciji Women in Adria, Colas grupu predstavljao je Thiago Bachini-Bornioti – koji u internacionalnog HR diviziji Grupe obnaša poziciju menadžera za talente, raznolikost i digitalizaciju je je ujedno bio i jedini muški govornik. U svojoj prezentaciji „Raznolikost u srži naše strategije“ istaknuo je kako tvrtka nastoji stvoriti radne uvjete i motivirajuće okruženje, u kojem je svima ugodno.

Dok se industrija bori s nedostatkom žena koje rade na terenu, Colas svjesno nastoji uravnotežiti radnu snagu. Prema Američkom sociološkom udruženju, rodno raznolike organizacije imaju 21 posto veću vjerojatnost da će doživjeti natprosječnu profitabilnost od manje raznolikih tvrtki.


Pročitajte više: HR stručnjakinja iz Colsas Francuska, Deborah Marcarelli: “Uloga HR-a je da ženama komunicira vjeru u sebe”


Jednake mogućnosti za sve

Raznovrsnija radna mjesta su isplativija jer jednoobrazne grupe imaju tendenciju proizvoditi ujednačenije misli. Drugim riječima, različite skupine pružaju širi raspon iskustava i perspektiva. To omogućuje dinamičnije razmišljanje, prilagodljivost i kreativnost.

“Građevinarstvo je industrija sa širokim rasponom mogućnosti. Nudimo radna mjesta na gradilištima, u kamenolomima, proizvodnji, laboratorijima i uredima – postoji čitav niz radnih mjesta gdje i muškarci i žene igraju svoje pune uloge. Pokušavamo stvoriti radno okruženje s jednakim mogućnostima za sve”, kaže Bornioti.

Pandemija Covida promijenila je način rada i stvorila mnoge prilike za posao i razvoj karijere.

“U Colasu njegujemo kulturu mentorstva i pružamo prilike za obuku, istovremeno potičući raznolikost i promičući fleksibilne radne aranžmane. Što više uvjeta za raznolikost i inkluziju stvorimo, to bolje radno mjesto možemo ponuditi novim i postojećim zaposlenicima“, zaključuje Bornioti.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -