„Zviždačica“ Vesna Balenović kao predsjednica RH

„Predsjednica obespravljenih, pokradenih, nezaposlenih, ovršenih, blokiranih, siromašnih, nepravedno gonjenih i očajnih“, ovim riječima opisana je Vesna Balenović na Facebook stranici „Vesna Balenović predsjednica RH“. Najpoznatija hrvatska „zviždačica“ godinama se već bori protiv korupcije i nepravde, a nedavno se u javnosti pojavila i informacija da bi se mogla kandidirati za nadolazeće predsjedničke izbore, što ju, uz Kolindu Grabar Kitarović, čini pravim osvježenjem u ovoj utrci.

Vesna Balenović – borac za prava “zviždača”

Danas predsjednica nevladine udruge Zviždač, javnosti je poznata još od 2001. godine kada je javno progovorila o korupciji i neracionalnom poslovanju INA-e, zbog čega je dobila otkaz. Nakon godina povlačenja po sudovima i medijima, 2009. godine proglašena je krivom za klevetu bivšeg predsjednika Uprave INA-e, Tomislava Dragičevića, uz kaznu od 2.650 kn, a Slavku Liniću morala je platiti 5 kuna odštete za nanesene duševne boli.

Iako bi status „zviždača“ trebao označavati dovođenje krivaca pred lice pravde i odavanje priznanja onima koji su do toga doveli, u Hrvatskoj je Vesni Balenović ovaj status osigurao otkaz, suđenja, optužbe, vrijeđanja, napuštanja od strane prijatelja i brojne druge neugodnosti. Poučena vlastitim iskustvom i odlučna u namjeri da statusu „zviždača“ osigura položaj koji zaslužuje, 2009. godine osniva udrugu Zviždač koja, kako kaže, okuplja sve časne ljude koji sebi i svojoj obitelji pošteno zarađuju kruh.

 

Od rodnih žumberačkih Draga, do života u Splitu te stalne borbe u Zagrebu, Vesna Balenović predstavlja svestranost i duh koji je možda baš potreban predsjedničkoj funkciji. Da ne spominjemo da dolazi „iz naroda“, što joj daje jednu sasvim novu prednost.

 

Predsjednička kandidatura na nagovor građana

Prije nekoliko mjeseci Vesna Balenović javnosti je priznala da ozbiljno razmišlja o kandidaturi za predsjednicu države, potaknuta brojnim prijedlozima građana. „Građani koji bi željeli mene vidjeti na toj odgovornoj funkciji vjeruju da bih njihova prava štitila podjednako srčano kako štitim prava zviždača. Do sada sam takve prijedloge uz osmjeh shvaćala kao kompliment i pohvalu za svoj dosadašnji rad. Sada o kandidaturi ozbiljno i razmišljam”, tada je izjavila.

S obzirom da svi naši predsjednici dolaze iz političkih krugova, bilo bi zaista zanimljivo vidjeti kako bi se u ovoj ulozi snašla žena koja je svoju medijsku prisutnost izgradila na sasvim drugi način. Kroz sve nedaće „zviždačkog“ načina života, imala je podršku obitelji, ali još važnije i javnosti, tako da bi joj, ukoliko se zaista odluči kandidirati, ta ista javnost zaista i mogla dati svoju podršku. Postoje struje koje tvrde da se politikom moraju baviti isključivo političari, no postoje i oni koji tvrde da kada propadne sve logično, najbolje je posegnuti za nelogičnim rješenjem. Je li žena koja je dokazala svoje poštenje i ustrajnost zaista nelogičan odabir? U politici da, ali neki bi rekli da je sve bolje od „fikusa“, kako ga mediji nazivaju, koji trenutno zauzima tu fotelju.

Doduše, dio javnosti zamjera joj neke ljude kojima se, navodno, planira okružiti ukoliko krene u političke vode. Spominju se tu Stipe Petrina, Bruno Langer, Ivica Bačić, Darko Petričić, Paško Kačinari, Ivan Pernar, Slavko Kulić, Radovan Ortynski, Denis Latin te općenito mladi iz Živog zida. Sve su ovo zasad samo nagađanja, no kako je krenulo, čini se da će nam izbor predsjedničkih kandidata ovoga puta biti i više nego interesantan.

Foto: Facebook stranica Vesne Balenović

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...