Tanja Rukavina-prije pokretanja biznisa izgradite bazu kontakata

Tanja Rukavina je provela 12 godina na vodećim pozicijama u međunarodnim korporacijama. Karijeru u financijama gradila je u Plivi, Nestleu i Overseas Expressu gdje je napredovala i do pozicije CEO-a. Zadnje radno mjesto joj je bilo CFO u Cestama Varaždin, nakon čega je osnovala svoju tvrtku Abak usluge koja se bavi računovodstvom, financijskim savjetovanjem i edukacijama.

Tanja Rukavina – oduvijek sam željela pokrenuti vlastiti biznis

Njen iskorak u poduzetništvo nije toliko rezultat zasićanja korporativnim svijetom, već prije obiteljskim nasljeđem. “Oduvijek sam željela pokrenuti vlastiti biznis. Odrastala sam u poduzetničkoj obitelji, stoga sam od malih nogu naučila što znači živjeti poduzetništvo, praktički 24 sata bez vikenda. U svojoj karijeri sam izuzetno pažljivo birala kompanije u kojima ću raditi, stoga je nizanje iskustva u životopisu samo otvaralo nove mogućnosti na sljedećoj stepenici. Paralelna motivacija da konačno ostvarim želju za stvaranjem vlastitog biznisa je bio izazov krize na tržištu, što me potaknulo da istupim iz korporativnog svijeta i krenem u poduzetništvo.” kaže ona.

Paralelni rad na vlastitom biznisu je najbolja tranzicija

Tanja preporuča paralelan rad na poduzetničkom projektu, sve dok on ne počne iziskivati više vremena: “Poslovni plan, web, svoju ideju možete razvijati i testirati dok ste na postojećem radnom mjestu, pa čak i rad s manjim klijentima. Međutim, onog trenutka kad vaša poslovna ideja počne tražiti da ste stalno dostupni i ne trpi vaše trenutno radno mjesto, to je pravo vrijeme da krenete u poduzetništvo. Vaš poduzetnički projekt će tražiti sve više i više od vas, stoga mu se trebate u potpunosti posvetiti jer i klijenti znaju koliko ste u tome. To je upravo moj primjer i trajalo je par mjeseci dok nisam osvojila veće klijente.”

Njenom biznisu je trebalo nekoliko mjeseci dok prihodi ne počnu pokrivati troškove poslovanja, stoga je trebalo uložiti u početku za plaću, troškove poslovanja, ulaganje u software i server. Također je uložila i nešto ušteđevine za životne potrebe. “Sve ovisi o osobi koliko je spremna žrtvovati se na kraći rok.” kaže Tanja.

Kućni ured je dobro rješenje za početak

Tanja je u početku radila od kuće, a za potrebe sastanaka s klijentima koristila je ured prijatelja odvjetnika. ” Sjećam se anegdote s početka poslovanja kad je jedan od mojih prvih klijenata imao obveznu godišnju reviziju i naravno nisam mogla revizore pozvati u stan, stoga smo dio tog procesa obavili kod klijenta, a svima sam objasnila da smo u fazi preseljenja. To mi je bio znak da je vrijeme da se iz stana preselim u ured kako se ne bih igrala mačke i miša.” kaže ona.

Poslovi se dobivaju preko preporuke

Tanja je gotovo sve klijente dobila preko preporuka i poznanstava. “Ne znam za druge, no kao što rekoh, obzirom da sam odrastala u poduzetničkoj obitelji, osnovni principi poslovanja i razvijanja kontakata usađeni su mi od malih nogu.” kaže ona. Tijekom karijere često je mijenjala poslove što joj je omogućilo širenje i multipliciranje baze kontakata. ” Posao kojim se bavim zahtjeva višegodišnje iskustvo, znanja i stalno ulaganje u edukaciju, posebice u vremenima kada su brojne zakonske promjene, te odličnu reputaciju, stoga dobre klijente možete dobiti isključivo preko vlastite liste kontakata i preporuka.” kaže.

Prvi klijenti su joj bile novoosnovane tvrtke prijatelja i poznanika, te njihove preporuke. Vrlo brzo, nakon pola godine dobila je i neke veće klijente koji su bili baza za zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, tako da su danas osim nje u Abak uslugama i tri ekonomistice u stalnom radnom odnosu. Jelena je magistra ekonomije i s prethodnim stažem u drugoj struci (predavala je statistiku na Ekonomskom fakultetu) te je najdulje u timu, dok su se Josipa i Petra pridružile prije nešto više od godine dana, te su također završile Ekonomski fakultet i obje već imaju iskustva u računovodstvenoj struci – Josipa u računovodstvu i reviziji, a Petra u trogodišnjem rukovođenju jednom od najvećih zadruga.

tanja rukavina tim
Tim Abak usluga

 U vlastitom biznisu vaše ideje imaju plodno tlo

Smatra da u vlastitom biznisu lakše možete realizirati svoje ideje, jer ne ovisite o nikome. Poduzetništvo vam daje veliku fleksibilnost u smislu otvorenosti prema novim projektima. ” Ukoliko želite postići više, u poduzetništvu se angažirate i uspjeh neće izostati, što se rijetko događa u korporacijama, osim ako nemate menadžment koji vam je podrška i prepoznaje vaš izniman rezultat.” kaže Tanja Rukavina.

Kao još jednu prednost poduzetništva ističe motivaciju koju daje vlastiti biznis. “To je priča koju vi gradite i iza koje stojite, dok sam susretala ljude koji se uopće nisu saživjeli s korporacijom, a kamoli da razumiju njenu misiju i viziju.”

7 savjeta Tanje Rukavine za pokretanje vlastitog biznisa

  1. Svakako izdvojite određeno vrijeme i proanalizirajte sve prednosti i nedostatke sadašnje situacije i situacije u kojoj biste započeli vlastiti biznis. Koje su vaše snage, koje slabosti, te koje su prilike na tržištu. Primjerice, ukoliko ste specijalist u određenoj branši i smatrate da biste istu ili čak bolju uslugu ponudili kroz vlastito poduzeće, a uz konkurentniju ponudu, svakako razmišljajte u tom smjeru.
  2. Puno je lakše zaraditi za jednu plaću nego za tisuću plaća. Jedna od iluzija ‘sigurnosti’ koja većinu najčešće zadržava u korporacijama je da je za njih korporacija jedna jaka institucija, jedan poznati brand i slično, no to je samo prividno. Ne zaboravite da kada se ne ostvare očekivani rezultati tada je jedna od mjera upravo udar na plaće radnika, pa čak i na radna mjesta. Drugim riječima, kada izračunate koliki su vaši troškovi života i koliko vam klijenata treba da biste u privatnom biznisu pokrili vašu plaću i ostale troškove, vidjeti ćete koliko ste fleksibilniji i brži od korporacije i koliko će vam manje vremena trebati da dosegnete taj cilj nego korporaciji da sačuva 1 radno mjesto. Osobno sam se u to uvjerila na barem 30-tak primjera malih poduzetnika koji su krenuli sasvim ispočetka.
  3. Kako se odnosite prema osobnim financijama, takav ćete i poduzetnik biti. Ako ste privatno rasipni i ‘ne znate s novcima’, ne možete biti konzervativan, pažljiv i informiran poduzetnik. Naprosto ili radite na vlastitim navikama i mijenjajte ih, ili nemojte uopće probati poduzetništvo. Niste još spremni za poduzetništvo!
  4. Budite spremni da ćete biti ‘Katica za sve’. U početku ćete biti i IT služba i postavljati vlastitu web stranicu, server, čistačica, brinuti se za nabavku, popravljati printer i slično.
  5. Svaka ptica svome jatu leti, odnosno prvi šok koji ćete imati odlaskom iz korporacije je da će telefon naprosto prestati zvoniti. To je onaj trenutak kad vas okolina ne razumije jer zašto ste u ova današnja krizna vremena otišli iz tako dobre korporacije. Tada ćete se sve više okretati poduzetnicima koji su kao i vi započeli vlastiti biznis i u tome uspjeli, te ih naprosto uzmite kao dobar primjer. Krećite se na mjestima i u krugovima tih ljudi, pitajte ih za savjet i vrlo rado će vam pomoći. Naprosto ćete u kratkom roku promijeniti krug poslovnih kontakata. I svakako se fokusirajte na pozitivne primjere, a ne na one koji samo kukaju. Ne zaboravite da prema statistikama od svih novoosnovanih poduzeća njih 50% će uspjeti u prvoj godini, a od tih će nakon tri godine ostati svega 50% uspješnih, stoga učite od uspješnih.
  6. Ulažite u sebe. Živimo u vremenima eksponencijalnih promjena i pitajte se i sami kako vi možete biti konkurentni nakon 5, 10 ili 20 godina? Koja su to znanja koja trebate imati da biste i dalje ostali na tržištu? Zasigurno ne samo ova kojima danas raspolažete, stoga ulažite u sebe, educirajte se iz srodnih znanja (IT, financije, prodaja, pravo…) kako biste raspolagali sa čim više informacija. Odbacite stav ‘to me ne zanima’, ‘to je nečija druga struka’, slažem se, no kako ćete postaviti pravo pitanje ukoliko ne znate barem osnove.
  7. I za kraj – svakako se okružite odličnim savjetnicima (od pravnih savjeta, IT pomoćnika, savjetnika u prodaji, te naravno poreznih i računovodstvenih savjetnika). Naši klijenti svakako prihvaćaju porezni i računovodstveni savjet i svaki odgovor na pitanje i nedoumice koje imaju, te uredno posluju, plaćaju sve svoje obveze i porezna tijela su do sada potvrdila urednost njihovih poslovnih knjiga, što nam je u nekoliko nadzora bila odlična referenca.

Foto: privatna arhiva

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...