3 razloga zašto ženski biznisi ne rastu

Žene mogu stvoriti milijune radnih mjesta ako bi tvrtke koje su one osnovane rasle istim tempom kao i one koje su osnovali muškarci. Tako bi ženski biznisi procvjetali jednako kao i muški, potaknuli bi 15 milijuna radnih mjesta u SAD-u, 74 milijuna radnih mjesta u Kini i 1,9 milijuna radnih mjesta u Francuskoj, piše France 24.

Iako su ženski biznisi važni za svjetsko gospodarstvo, žene imaju upola manje šanse od muškaraca da će njihovi biznisi rasti i da će otvarati nova radna mjesta. A zašto je to tako, pokušala je objasniti poduzetnica Kim Kiyosaki u emisiji HerBusiness u kojoj ju je ugostila Suzi Dafnis.

Kim Kiyosaki je poznati svjetski govornik, poduzetnica i autorica knjige o investiranju za žene „Bogata žena“ („Rich Woman“) kojom potiče žene da postanu financijski neovisne. Kiyosaki je inspiracija ženama diljem svijeta koja ih motivira da traže svoju financijsku slobodu.

Za uspjeh je potrebno samopouzdanje, sposobnost i kapital

U razgovoru s voditeljicom HerBusinessa Kiyosaki je objasnila kako postoje tri razloga zašto tvrtke u vlasništvu žena ne rastu, a radi se o samopouzdanju, sposobnosti i kapitalu.

Ženama nedostaje samopouzdanja. One često nastoje izbjeći strah, umjesto da se suoče s njim. Trebale bi ići u nepoznato, izaći iz zone ugode. U biznisu se svakodnevno susrećemo sa situacijama koje nismo očekivali, no s njima se treba suočiti. I upravo je to važno za naš osobni razvoj, rekla je Kiyosaki. Kada imate samopouzdanje, možete vidjeti svijet mogućnosti i sposobnosti za sudjelovanje u tim prilikama.

Drugi razlog je sposobnost, odnosno kako Kiyosaki kaže „morate imati mozak“.  Također je dio našeg osobnog razvoja, za što nam je potrebno kontinuirano učenje.  Morate biti u korak s tehnologijom i sa svime što se trenutno događa, osobito u ICT sektoru, gdje se stvari svakodnevno mijenjaju.

Treći razlog je kapital, a žene moraju privući sredstva koja su im potrebna kako bi izgradile svoj biznis i ostvarile svoje snove.

Uz to, dala je i neke savjete za vlasnike malih tvrtki i poduzetnike. Kiyosaki je puno vremena i novaca uložila u sebe kako bi postala ono što jest danas i to je važno za osobni razvoj. Također, važno je da budete uvijek spremni na nove izazove. Uvijek tražite prilike i istražujte, budite pripremljeni na najgore, uvijek imajte plan B i plan C.

Važno je i da ste okruženi sjajnim ljudima, osobito partnerima koji imaju istu misiju i viziju kao i vi. Ukoliko oni govore da su neke stvari važne, a sami ih ne prakticiraju, teško možete dobro surađivati s njima.

Možda i najvažnije od svega je da imate dobrog mentora, i to po jednog za svako područje, kao što i Kiyosaki ima – za osobni rast, za financije, za fitness… Ali jednako tako i vi omogućite ljudima da uče i da rastu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...