4 načina kako riješiti sukob unutar tima

Povremeno rješavanje sukoba među članovima tima izazov je s kojim se  vjerojatno svaki rukovoditelj povremeno susreće. Kako pomiriti različite karaktere u timu? Kako učiniti da oni ne utječu na uspješnost rada tima? Sve su to pitanja koja si redovito postavljamo u cilju što boljeg rješenja problema.

S obzirom da su i prema definiciji timovi zajednice ljudi s različitim karakterima, vrijednosnim sustavima i općenito ciljevima u životu čini se da sukobi postaju neizbježni. Kada se ti sukobi zadrže na konstruktivnoj razini, u smislu da se unutar tima na neki način koriste za rješavanje određenih problemskih situacija to ne predstavlja problem. Ipak, ako se sukobi pretvore u međusobna podmetanja, izazivanje svađa i sl. takve situacije vrlo često se rješavaju samo raspadom timova.

Kako pomiriti različite karaktere u timu?

Postoji više vrsta sukoba unutar timova poput onog u  kojem su si članovi tima međusobno konkurencija, i u prethodnom djelovanju su bili naviknuti kako je njihova riječ glavna, vrlo teško se nose s tuđim mišljenjem, a koje se ujedno i značajno razlikuje od njihovog. Također, sukobi u timu mogu biti i sasvim konstruktivni i surađujući, ako svaka strana iznosi svoje stavove, pa makar i intenzivno i uz povišene tonove, ali se prije donošenja odluke razmotre sve opcije i donese ona koja je najbolja za sve. Vrlo čest oblik sukoba u timovima je i onaj kompromisni, kada se članovi međusobno ne mogu jednostavno dogovoriti za niti jedno rješenje pa onda pokušaju pronaći rješenje „na pola puta“, koje bi sve zadovoljilo.

Ako ste vi onaj koji vrlo često mora na neki način presuditi u timu i donijeti odluku postoji nekoliko načina kako si to možete olakšati.

1. Postavite timska pravila. Dogovorite stvari koje želite da se rade, i one koje svakako želite izbjeći. Na taj način pod kontrolom ćete moći imati one koji najčešće sabotiraju rad tima, pokušavajući navesti sve članove da rade  stvari onako kako samo jednom članu to odgovara.

2. Budite konkretni. Dogovorite se sa svim članovima da budu konstruktivni u predlaganju ideja i iznošenju svojih stavova.

3. Pregovarajte s članovima tima prije donošenja konkretne odluke. Dopustite svima da kažu što misle, saslušajte ih i onda donesite odluku koja je najbolja za vaš tim.

4. Odlučite kad je kraj. Ako vidite da su rasprave u timu krenule u neželjenom smjeru, baš vi morate biti onaj koji će reći-STOP i odlučiti što je najbolje za vaš posao.

Svakako je važno da znate kako sukobi u timu nisu nužno loši. Oni vas potiču na tolerantnost, na taj način lakše počinjete uvažavati drugačija mišljenja, no svakako je važno prepoznati i pravu granicu u kojoj ćete zaustaviti potencijalne sukobe, kako ne bi prešli u puno veće probleme.

Foto: 123rf

Autorica: Ana Meštrović, savjetnica za odnose s javnošću u Smart grupi s dugogodišnjim iskustvom u vođenju edukacija na području komunikacijskih vještina i HR – management (soft skills)

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

yoga mat

Yoga mat s kojim ćete poželjeti vježbati svaki dan

Pročišćen, minimalistički dizajn, off-white boja i vrhunska kvaliteta glavne su karakteristike ove divne prostirke za vježbanje. Kretanje je...
- Advertisment -