Kako na teške situacije na poslu reagirati smireno i odgovorno?

Međuljudski odnosi iznimno su složena pojava. Potrebno je uložiti mnogo truda, rada i strpljenja kako bi sve strane bile zadovoljne i s ispunjenim očekivanjima. Anksioznost, stres, nezadovoljstvo, sukob pa čak i izdaja, nisu rijetke pojave u odnosima između dvoje ili više osoba, posebno ako se radi o ljudima iz vašeg radnog okruženja.

Upravo je radno mjesto kritična točka na kojem može vrlo lako doći do zaoštravanja odnosa. Imate li na radnom mjestu kontakt s velikim brojem različitih ljudi, kolegama, partnerima, klijentima ili dobavljačima, mogućnost da će vam netko svojom reakcijom zagorčati dan, iznimno je velika. Kolegina pogrešna riječ, klijentovi suludi prohtjevi, dobavljačevo kašnjenje, vaš lošiji dan, samo su neki od razloga koji zdravu radnu atmosferu u djeliću sekunde mogu pretvoriti u sukob.

Uzvratiti ili postupiti zrelo i odgovorno?

Koji god razlog bio, na izbor vam stoje dvije mogućnosti rješavanja problema – možete reagirati, odnosno, uzvratiti istom mjerom ili pak odgovoriti, odnosno, postupiti zrelo i odgovorno.

Odlučite li se reagirati, što se zapravo nikako ne preporuča, u trenutku ćete se pretvoriti u impulzivnu, kratkovidnu i vrlo često osobu koja u tom trenutku i ne promišlja previše o onome što se upravo događa. Ne dobijemo uvijek ono što želimo, često ostanu neka otvorena pitanja koje bi jedna od strana pod svaku cijenu željela odmah riješiti ili smo prisiljeni raditi s ljudima koji nam ne dopuštaju da se u potpunosti izrazimo, iako zbog reputacije ili opisa radnog mjesta imamo na to svako pravo.

To su samo neke od situacija koje mogu dovesti do pretjerane i neprimjerene reakcije. Dovoljno je imate samo jednu osobu koja reagira bez prethodnog razmišljanja, okrećući svaki razgovor na žestoku svađu ili pak pasivno-agresivnim ponašanjem počinje širiti laži i tračeve pričajući drugima iza leđa.

Iako se čini da je netko, vi ili suprotna strana, izašao kao pobjednik iz cijele priče, pobjednika zapravo nema. Aktualni problem možda i jest riješen, ali ostaje mnogo gorčine, nezadovoljstva pa i bijesa, koji će već pri prvim sljedećim daleko manjim nesuglasicama, dovesti do nove mučne situacije te sve glasnijih i neugodnijih svađa.

Odgovor na problem

Druga mogućnost je naš odgovor na problem koji se pojavio. Na taj način stvaramo si prostor da razmotrimo situaciju i odlučimo o najboljem načinu rješavanja problema. Odgovor se u pravilu sastoji od tri elementa: strpljenja, poniznosti i samosvijesti.

“Strpljen – spašen” priča se u našem narodu i to ne bez razloga. Strpljenje je jedna od glavnih vrlina koje vam mogu pomoći u postizanju dogovora i izbjegavanju sukoba. Strpljenjem dobivate dragocjeno vrijeme, vremenski odmak od konflikta, u kojem možete sagledati puno širu perspektivu nastale situacije, saslušati sve strane bez osuđivanja i izbjeći naglu reakciju zbog koje biste već u sljedećem trenu mogli požaliti. Strpljenje vam nudi prostor da od nekoliko mogućnosti izaberete onu pravu koja će najviše doprinijeti rješavanju problema.

Povrijeđeni ego može zadati mnogo problema. Umjesto sarkastičnih komentara, verbalnih upadica na granici pristojnosti i ogromne želje za osvetom, okrenite se unutrašnjoj snazi. Biti ponizan ne znači povući se iz konflikta i prihvatiti za vas nepovoljnije rješenje. Poniznost otvara prostor traženju boljeg i kvalitetnijeg rješenja.

Treći neizostavni dio svakog dogovora vaša je samosvijest. Mogućnost sagledavanja puno šire slike, uzroke problema iz više perspektiva, što uključuje i interes druge strane, daje nam prostor da iskoristimo vlastite osjećaje, dobru volju i prijašnja iskustva što će rezultirati drugačijim konačnim ishodom.

Često ćemo se naći u situacijama kada je poželjno odgovoriti, a ne reagirati bijesom i srdžbom. Marcel Schwantes u tekstu objavljenom na portalu inc.com, navodi sedam koraka za kontrolu bijesa.

1. Zaustavite i postavite granice s onima koji vas ljute
2. Zapitajte se što će se dogoditi ukoliko izgubite kontrolu
3. Zapitajte se zašto ste zapravo ljuti
4. Naučite se nositi s bijesom druge strane, kako biste kontrolirali svoj
5. Kada vam se ukaže prilika recite drugoj strani kako se osjećate. Prepričajte neki nedavni stvarni događaj koji je doveo do takvih osjećaja
6. Razmislite zašto je određena situacija izazvala bijes u vama
7. Nagradite se

Sljedeći put kad vam netko natjera paru na uši, pokušajte je jednostavnim pitanjem smiriti: “Jesi li u redu? Što se događa?”. Ono što će uslijediti moglo bi vas ugodno iznenaditi. Druga strana vrlo vjerojatno će uvidjeti priliku da se u potpunosti otvori, odnosno da otkrije pravu prirodu nastalog problema ili konflikta. Vama to pak ostavlja novu mogućnost da stvarni problem riješite kroz otvoreni dijalog, a samim time izbjegnete i nepotrebni sukob koji bi proizašao iz njega.

Zapamtite, nepromišljenom i brzopletom reakcijom na jednako takvu akciju druge strane, u velikoj većini slučajeva samo ćete si dodatno zakomplicirati život. Zrelim i smirenim odgovorom puno prije ćete riješiti nesporazum, a drugoj strani dati primjer kojeg će se i ona u budućnosti možda pridržavati. Vlastitim pozitivnim ponašanjem možete graditi sretniju radnu okolinu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Silvija Dološić Groznica Ilok

„Jednog će dana moja Lota biti ponosna na svoju mamu“ –...

Silvija Dološić Groznica Voditeljica je odjela za komunalne poslove, poljoprivredu i zaštitu okoliša Grada Iloka. Svojim je angažmanom na poslu i...
- Advertisment -