4 stvari u kojima poduzetnice pretjeruju i time štete svom biznisu

Denise Duffield-Thomas, blogerica i autorica knjiga “Lucky Bitch” i “Get Rich, Lucky Bitch” koje govore o nevjerojatno uspješnom životu i biznisu, dotaknula se teme o pogreškama poduzetnica  kada se trude oko klijenata. I sama se našla u takvim situacijama te je o svemu progovorila iz osobnog iskustva.

Pretjeran trud može naštetiti biznisu

Pretjeran trud je prvenstveno ženski problem, a događa se zbog toga što su žene uvjerene da se klijentu neće sviđati ako ne daju svoj maksimum.

Žene se zapravo previše trude cijelo vrijeme u svom biznisu, a to rade zbog velikodušnosti, i misle da se na taj način mogu opravdati, a umjesto toga štete svom biznisu. Denise navodi sljedeće pogreške:

1. Opterećujete klijenta do točke zasićenja

Klijenta možete preopteretiti kada sastanak u trajanju od sat vremena produžite na dva, tri sata. Izgleda odlično ako možete u jednom sastanku riješiti više stvari, no, morate znati da klijenti ponekad dođu do točke zasićenja, i umjesto veće produktivnosti, radite veliku štetu tim što forsirate sve u jednom terminu.

2. Uvijek ste im na raspolaganju

Mnoge poduzetnice kažu svojim klijentima „Kontaktirajte me kad god želite.“ Dobro je što između 80 i 90 posto klijenata neće prekoračiti granicu i kontaktirati vas u svako doba dana, no uvijek postoji onih 5 do 10 posto koji će iskoristiti to što ste ponudili i pretvoriti vam život u pakao.

I sama Denise je prošla ovu situaciju kada je klijentima rekla da joj se mogu javiti u bilo koje doba dana, što su neki klijenti iskoristili i slali joj neprestano e-mailove. Ukoliko nije odgovorila u roku od 5 minuta, javili bi se i na Facebooku s porukom „Jeste li dobili moj e-mail?“. Zbog toga joj je posao postao prestresan, jer se nikako nije mogla isključiti.

Nakon toga, odgovorila bi im da će na idućem sastanku riješiti nastalu situaciju i tada bi je oni pokušali u međuvremenu riješiti sami, što je zapravo dobar način da dobiju veće samopouzdanje. Kada je jednom klijentu rekla da će odgovor na pitanje dobiti na sljedećem sastanku, rekao je da ne želi trošiti dragocjeno vrijeme na to, te je u međuvremenu sam našao odgovor na Googleu.

3. Ukoliko radite sve za klijente, kočite njihov uspjeh

Kada ljudi imaju nekog nekog na koga se uvijek mogu osloniti i pitati ga za savjet i mišljenje, koji im daje „zeleno svjetlo“ za svaki njihov korak, zapravo rade pogrešku koja ne pomaže nikome. Ni njima, jer koče svoj uspjeh, ali ni osobi koja je preopterećena jer radi sve umjesto njih.

4. “Mazati nekom oči” jer misliš da ono što nudiš nije dovoljno dobro

Drugim riječima, pretjerivati s darivanjem. Besplatno dati nekom neke pogodnosti i poklone i na to dodati još nešto i još nešto… još je jedna velika pogreška.  Umjesto toga, shvatite da ste vi dovoljni, da ste vi razlog zbog čega vaši klijenti rade s vama, i da ne trebate pretjerivati oko njih jer ne surađuju s vama zbog besplatnih darova.

Foto: Pexels

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -