Proizvodnja kozmetike: Kako uspjeti na hrvatskom tržištu i zašto je kopiranje najveći grijeh?

Ako ste i vi među onima koji su razmišljali o stvaranju linije kozmetičkih proizvoda, ali niste znali gdje krenuti, Mirela Ilenić ima odgovore na sva vaša pitanja. Suvlasnica kozmetičkog brenda Gesha održala je predavanje u sklopu projekta “Od ideje od police” i objasnila kako izgleda proizvodnja kozmetike te što je sve potrebno znati.


Pročitajte više: Ovo je Hrvatica koja je krizu iskoristila za stvaranje novog proizvoda, a za sve je kriva jedna kava


Proizvodnja kozmetike – ne pristupajte joj olako!

Mirela ističe da treba biti oprezan i inovativan ako želite pokrenuti brend na hrvatskom tržištu. “Ako želite napraviti još jednu hidratantnu kremu s eteričnim uljem smilja, ako želite napraviti još jedan balzam od smilja ili gospine trave, ili hijaluronski serum za njegu lica onda vam odmah mogu reći, nemojte krenuti.”

Drugim riječima, vaš će se proizvod izgubiti u moru takvih proizvoda koji već postoje. “Problem malih proizvođača su copy-pasteovi, većina izbacuje iste proizvode. Premalo koristimo resurse naše zemlje, previše kopiramo, a premalo pratimo svjetske trendove.”

Proizvodnja kozmetike, kao i sve druge industrije, traži stalno ulaganje i širenje asortimana. Isto tako, treba znati kad neki proizvod treba prestati gurati do potrošača ako nije zaživio. “Povlačite ga što prije s tržišta i zamijenite ga nečim novim i inovativnijim.”

Za uspjeh u svijetu kozmetike potrebna je stalna edukacija i praćenje svjetskih trendova. “Budite stalno fluidni jer baviti se kozmetikom može otići u krivom smjeru i uloženi novac vam može propasti, ali isto tako ako ste sve dobro napravili s malo novca, možete napraviti puno.”

Proizvodnja kozmetike

Razvoj proizvoda

Pri razvoju kozmetičkih proizvoda, vjerojatno nećete izmisliti proizvod koji već ne postoji, ali možete koristiti različite smjerove, izvore i temelje proizvoda.

Sama razvijam proizvod

  • Kakav proizvod želim razviti? – Što je to što želite proizvoditi i donijeti na tržište
  • Jesam li dovoljno kompetentna? – Tijekom rada na inovacijama, važno je biti svjestan svojih kompetencija. “Nisam prehrambeni tehnolog i ne znam kako se prehrambene namirnice u određenom segmentu ponašaju i tu sam si dala slobodu potražiti stručnjaka. To ne znači da ja to ne bih sama napravila do kraja, ali ću puno vremena izgubiti tijekom isprobavanja i tražeći neke stvari koje već netko bolje od mene zna.”
  • Jesam li napravila analizu tržišta i uočila da u nekom segmentu postoji deficitarni proizvod? Potrebno je analizirati tržište te vidjeti izbore i način na koji proizvod može biti drugačiji.
  • Koliko vremena mi treba? – “Ja unazad šest mjeseci radim na novoj inovaciji u dva smjera, ništa što je nepoznatno, ništa što nije blisko, samo ću ja tu sirovinu na malo drugačiji način iskoristiti. Dakle, to je bitna stavka u samom razvoju proizvoda.”

“Ako mi samoj za razvoj treba duže od 6 mjeseci, angažirat ću nekog drugog, a ja se baviti prodajom i promocijom postojećeg brenda, odnosno proizvoda.”

Uslužno razvijanje proizvoda

Korištenje usluga drugih proizvođača ili osoba u razvoju proizvoda:

  • Točno definirati svoje želje – Jasno definirane želje, izgled, oblik i ambalaža, odnosno cjelokupan proizvod.
  • Napraviti malu prezentaciju svoje ideje – Predstaviti ga, napraviti prezentaciju onoga što želite kako biste uštedjeli na vremenu razvoja.
  • Kraće razdoblje od ideje do realizacije – Uslužno razvijanje proizvoda znači kraće razdoblje od ideje do realizacije.

Kako se razvija proizvod?

Trebate znati koja je tržišna vrijednost vašeg proizvoda.

  • Postavite nabavne cijene proizvoda – Kako biste ju odredili trebate znati točno sve svoje troškove.
  • Znati točno sve troškove – Nije trošak samo sirovina i kutija, to je puno šira priča.

Ako odlučite da će vaša krema koštati 200 kuna, to je cijena s PDV-om, stoga već tu trebate odbiti prvi trošak. U jednom trenutku ste ušli u neke trgovine, morat ćete platiti distributivni rabat. Zatim dolaze kompletni troškovi proizvodnje: Skladištenje, rad, razvoj, dokumentacija, struja, prijevoz, kutije…

“Proizvod kad se stavi na tržište će tražiti određeno ulaganje, određeni kapital, ali ne smije proći puno vremena do trenutka kad on sam sebe financira jer on mora financirati vas i vratiti vam uloženo.”

  • Uzeti u obzir dostupnost sirovina – Treba dosta biti oprezan jer neki dobavljači nude minimalne narudžbe sirovina, a vama je to možda previše.
  • Odlučite koji tip kozmetike želite razvijati – Prirodna, komercijalna, dermokozmetika, za djecu, muškarce, žene… Ovo treba biti unaprijed određeno jer svaki certifikat sa sobom nosi i financijske izdatke, ali i način proizvodnje.
  • Gdje ću proizvod plasirati? – Razmislite o načinu prodaje, putem webshopa ili lanaca, koji poslovni model ćete imati, isplati li vam se iz paušalnog obrta prijeći u d.o.o.

“Ovo su doista naporne stavke, ali izuzetno bitno kako biste opstali na tržištu.”


Pročitajte više: Kako doći do polica trgovačkog lanca i u doba krize?


Izvor i dostupnost sirovina

U ovoj fazi potrebno je analizirati i izraditi plan prodaje o kojem će ovisiti potrebne sirovine. Nije isto raditi kalkulaciju proizvoda na 5 kilograma kreme i na 50 kilograma. “Premda se nalazimo u neizvjesnom razdoblju i ne možemo previše planirati, uvijek treba imati miminalni plan prodaje.”

Dobra strana kod izvora i sirovina je to što je 95% dobavljivo unutar EU.


Pročitajte više: Nataša Cikač zna kako smanjiti ulazne troškove sirovina i upravljati zalihama!


Odabir ambalaže

Proizvodnja kozmetike zahtijeva i odabir ambalaže, ali na to ne treba izgubiti previše vremena, ističe Mirela.

  • Odlučite hoćete li koristiti plastičnu ambalažu i staklenu ambalažu – Obje opcije su dobre i dozvoljene, a o filozofiji vašeg brenda ovisi koji tip ambalaže ćete odabrati. No, ne treba previše vremena izgubiti jer najjednostavnija ambalaža može biti lijepa.
  • Cijena ovisi o količini – U cilju što povoljnije cijene, ići što bliže izvoru i koristiti ambalažu koja je već dostupna na tržištu.
  • Sekundarna ambalaža (kutija) – Morate računati na nju, imajte umu da je bitnija od primarne jer će potrošač prvo vidjeti nju.
  • Tiskara – Kad ste kreirali ambalaže, pronađite osobu/tvrtku koja će vam to moći realizirati.

Ispitivanja

Kako bi vaš proizvod mogao cirkulirati na tržištu, točnije prodavati se u svim članicama EU, potrebna su ispitivanja.

Napraviti ispitivanja koja prethode izradi PIF-a (Product Information File) – ovo se smatra osobnom iskaznicom vašeg proizvoda, on je važan da bi proizvod mogao kasnije cirkulirati, odnosno prodavati se u svim članicama EU, i izvršiti prijavu na CPNP. Jednom kad to napravite vaš proizvod je slobodan za prodaju unutar EU. Tu spadaju Challenge test ili test djelotvornosti konzervansa, teških metala, mikrobiološki tekst, fizikalno-kemijske analize, zdravstvena ispravnost proizvoda…

Među ispitivanjima je Izvješće o sigurnosti kozmetičkih proizvoda (CPSR), a potrebna je Prijava na CPNP – prije stavljanja kozmetičkog proizvoda na tržište, odgovorna osoba obvezna je prijaviti/notificirati kozmetičke proizvode Europskoj komisiji.

Proizvodnja – sve ima svoje prednosti i mane

“Smatram da je u početku uslužna proizvodnja bolja opcija jer je vlastita proizvodnja jako velika investicija. Ako imate viška novaca ili ste potpisali super ugovor za izvoz kozmetike onda vam se naravno isplati vlastita proizvodnja. No, ako to sve nemate i krećete polako na tržište onda vam je uslužna proizvodnja definitivno rješenje koje vam preporučujem.”

Vlastita proizvodnja:

  • Kontrola nad proizvodnim postupkom
  • Kontrola nad recepturom
  • Zahtjevno početno ulaganje
  • Nema minimalnih količina

Uslužna proizvodnja

  • Trošak uslužne proizvodnje
  • Minimalne količine definirane
  • Nema ulaganja u proizvodnju
  • Iskustvo u tehnološkim postupcima

Ako vam je ovo dočaralo ljepotu koju donosi proizvodnja kozmetike i dalje se želite baviti time, vrijeme je da krenete.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vodič za europske izbore

Vodič za europske izbore: sve što trebate znati na jednom mjestu

Oko 373 milijuna Europljana od 6. do 9. lipnja ima pravo izaći na birališta i izabrati 720 članova novog saziva Europskog...
- Advertisment -