“Tehnologija je nadopuna nastavi, ne može zamijeniti osobni kontakt”

Sporim približavanjem drugoj godini pandemije, sve više ima govora o utjecaju krize na domaća poslovanja. Postavlja se pitanje jesmo li se uspjeli izvući iz recesije ili ono najgore tek slijedi. Dok određene domaće i svjetske firme već godinu dana zbrajaju štete, drugi su zadovoljni što su uspjeli spojiti kraj s krajem i izbjeći zatvaranje.

Dvije škole, dvije vlasnice, jedna pandemija

O tome kakva je situacija sa školama stranih jezika progovorile su dvije Splićanke, koje u dalmatinskoj metropoli posluju već niz godina, a specifične mjere donijete su i u njihovoj djelatnosti. Dok je ugostiteljstvo pretrpjelo najveću štetu, zbog obaveznog zatvaranja i zabrane rada u zatvorenom, obrazovne su ustanove ipak prošle bolje – prilagodile su se prebacivanjem nastave u virtualnu učionicu.

Koliko je to korisno bilo i je li rezultiralo unaprjeđenjem poslovanja, otkrile su Branka Šegvić iz Jezičnog centra Sintagma i Ivana Akrap Antić, vlasnica škole stranih jezika Fun2Learn. Sintagma radi sa svim dobima i uzrastima, a polaznici su okupljeni u grupe za odrasle i one namijenjene djeci. Fun2Learn, s druge strane, škola je za rano učenje, namijenjena mališanima od 2 do 12 godina, koja se posebno posvećuje učenju kroz igru.


Pročitajte više: Ivana Akrap Antić ostavila posao u Zagrebu i vratila se u Split graditi školu stranih jezika Fun 2 Learn


Ne postoje magične metode, potrebno je sjesti i naučiti

Kad govori o svojem radu, Branka uvijek ističe kako se danas putem medija i internet oglašavanja potiče romantiziranje učenja jezika. To smatra krivim jer vjeruje da ne postoji ta metoda koja može zamijeniti rad i ustrajnost.

„Ja sam tu više tradicionalna i u principu idem sve tradicionalnije kad vidim sve te metode koje Vam magično ulijevaju jezik u glavu. Mi u školi, pogotovo u radu s klincima, zastupamo taj tradicionalni način jer sve su te kreativne metode super, ali na kraju dana ljudi dobiju krivu sliku. Sliku da je to neki jednostavan proces, a nije. Grijanje stolice je najbolja metoda učenja. Morate imati ekstrinzičnu i intrinzičnu motivaciju. Naravno da je profesor tu da vas potakne, ali rad ne smije izostati. U medijima se često ističu neke magične metode uz koje ćete preko noći naučiti strani jezik. Moje osobno stajalište je da to ne postoji i da za naučiti strani jezik treba učiti.“


Pročitajte više: Branka Šegvić hrabro ušla na zasićeno tržište škola stranih jezika i prevoditelja te je danas među najboljima u Dalmaciji


Pandemija je donijela mnoga pitanja i zahtijevala brze odgovore

Za učenje jezika, potreban je aktivan trud oko tog jezika, ističe Branka, upravo zbog toga je važno da se nastava odvija uživo. Iza nas je težak period nestabilnosti, neznanja, stalnih previranja i promjena. Pandemija je zaista donijela mnoga pitanja. Jedan od odgovora bio je prebaciti se online, što se u slučaju odraslih polaznika odlično odigralo uz malo problema i podršku svih uključenih. S druge strane, kad govorimo o malenim polaznicima škole Fun2Learn, stvari su bile kudikamo kompliciranije.

„Prva dva tjedna smo odvojili za pripremu. Okupili smo se, mi nastavnici, i međusobno si održavali nastavu. Trudili smo se vježbati i isprobavati različite tehnike, ne bismo li to doveli do visoko profesionalne razine. S vremenom su to zaista postali dobri satovi, ali ne mogu zamijeniti nastavu licem u lice,“ prisjeća se Ivana.


Pročitajte više: Edukatorica za odgoj otkrila kako spriječiti negativne posljedice online nastave


Po nevolji se znalac pozna

„Pandemijski uvjetovana nastava ipak je otvorila nove vidike, i uvidjeli smo i neke prednosti rada preko Zooma, pogotovo za jezike koji nisu toliko zastupljeni u svakodnevnom životu. Tako je nastao novi, kombinirani program nastave uživo i nastave na Zoomu za španjolski i njemački jezik. Riječ je o programu koji se sastoji od tri nastavna sata tjedno od kojih je jedan nastavni sat od 60 minuta u učionicama, a dva od 30 minuta preko Zooma. I djeca i roditelji odlično su reagirali na ovakav model nastave,“ ističe vlasnica škole za rano učenje.

Toj je veseloj školi pandemija donijela ideju za novi, kombinirani način učenja, koji ima za cilj objediniti najbolje iz obiju situacija – pretpandemijske i pandemijske. Za ovu najnoviju, postpandemijsku, pripremaju se uzimajući iz iskustva sve ono što su naučili u prethodnom periodu.


Pročitajte više: Koliko je uvođenje promjena u poslovanju zbog korona krize spasilo poduzetnice?


Što su sve izgubile u procesu

„Utjecala je najviše na naš vrtićki program Playschool koji se odvija svaki dan po dva sata s izvornom govornicom i kojeg, u pravilu, pohađaju djeca koja ne idu u dječji vrtić. Osim spontanog usvajanja jezika kroz interakciju s nastavnicom, Playschool služi i socijalizaciji s vršnjacima i jasno je da je takav program učenja bio neprovediv online,“ tvrdi Ivana Akrap Antić.

Učenje jezika i dalje je ‘in’

Obje škole, Brankina i Ivanina, nisu imale većih problema s prebacivanjem u virtualni svijet. Činjenica da se vrsta nastave u potpunosti promijenila nije u većoj mjeri utjecala na sezonu upisivanja. Iako, priznaje Ivana, bilo je odustajanja i povlačenja, a vjeruje i da je dio roditelja ostao više zbog solidarnosti prema njima, nego zbog vjere da će online nastava dati neki rezultat. Srećom, oni su sve strahove razriješili, uspijevajući imati online nastavu čak i s četverogodišnjacima.

Brankino iskustvo pak govori da su djeca ipak najgore prošla. Njima je samo susretanje s tehnologijom bio izazov. Bilo je, naravno, i uzbudljivo upoznavati čari digitalnog svijeta, no njima je zaista teže pratiti nastavu preko svojeg ekrana.


Pročitajte više: Mentalno zdravlje djece u doba pandemije ozbiljno je narušeno, kako ga poboljšati?


„Stariji polaznici su to odlično prihvatili jer kod njih motivacija igra ulogu. Djeci je bilo izazovno i zanimljivo, ali u razgovoru s kolegama došli smo do zaključa da je i njima ipak draže uživo. Sad je li to zbog druženja, prije i poslije, zbog škole i svega ostalog ili ipak zbog učenja, to sad ne mogu procijeniti.“

Online učenje je budućnost, ili?

Krije li se u virtualnoj učionici budućnost, teško je za reći, slažu se poduzetnice. Tehnologija je svakako dobro došla. Sa sobom je donijela inovaciju i modernizaciju, no može li ikada u potpunosti zamijeniti ljudski kontakt, u najmanju je ruku diskutabilno. “Online učenje će se svakako razvijati u budućnosti, ali sadašnji alati ipak ne mogu u potpunosti zamijeniti nastavu s nastavnikom u učionicama,”ističe Ivana, a Branka završava:

„Mislim da će tehnologija, kako se bude sve više razvijala, još jasnije ukazati na to da koliko je važan osobni kontakt. To će biti neki balans, koristit će se tehnologija, ali i neke tradicionalne metode i prednosti koje one donose trebale bi se zadržati.“

Foto: Unsplash/ Jr Korpa 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Postoji mogućnost da AI preuzme posao prevodjenja, nije to više Google translate, sada se radi o dosta moćnijoj alatki. Još uvek ima vremena, ali trend je jasno vidljiv. Ne znači da će prevodioci nestati, treba prevod proveriti, posebno kod sudskog prevoda, a možda će i njihov posao postati lakši

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija hvar

Poduzetništvo čini Hvar jedinstvenom destinacijom

U sunčanom Hvaru i to u - ni manje ni više - staroj Lođi impresivna pročelja, u petak se održala Konferencija...
- Advertisment -