8 video igara koje će inspirirati vašu djevojčicu

Junakinje i junaci filmova i knjiga odavno su se već nametnuli kao uzori djeci i mladima. No, s razvojem tehnologije nove generacije uzore traže i u izmišljenim likovima u video igrama.

I dok u knjigama i filmovima bez problema možete pronaći junakinje koje će se nametnuti kao uzor djevojčicama, u video igrama još uvijek vladaju muški likovi dok su likovi koji bi mogli biti ženski uzori, rijetki i prepuni stereotipova.

Da su toga svjesni i u ‘gamerskoj’ industriji najbolje govori informacija da se o nedostatku glavnih ženskih likova u video igrama raspravljalo i na sajmu računalnih igara E3.

Postoje li ženski uzori u video igrama?

Iako žene i muškarci u otprilike jednakom broju uživaju u igranju video igara, u njihovom stvaranju još uvijek uglavnom sudjeluju muškarci. Tako muškarci dizajniraju i stvaraju igre za muškarce, a kako se radi o njihovim maštarijama žene su, ili nepostojeće (kao što je slučaj s novim inačicama Assassin’s Creed i Far Cry 4), ili su prikazane veoma stereotipno.

Najbolji primjer je igra Tomb Raider u kojem je glavni lik, Lara Croft, iz verzije u verziju dobivala sve naglašenije tjelesne atribute i sve veće oružje.

Pravilo je veoma jednostavno. Ako je igra fokusirana na borbu, pucnjavu, jurnjavu i slično, velika je vjerojatnost da će glavni lik biti muškarac. No, u igrama u kojima je potrebno razmišljanje, koja iziskuje istraživanje i strategiju, češće se mogu pronaći žene.

Upravo takvi likovi koji koriste ‘glavu’, a ne oružje kako bi riješili probleme i zadatke, koji od igrača zahtijevaju veći angažman od klikanja po mišu ili kontroleru, mogu biti zanimljivi ženski uzori djevojčicama i mladim ženama i potaknuti ih da se bave nečim što im inače nije zanimljivo.

Ovisno o uzrastu i osobnim interesima djevojčice, mlade žene, ali i one nešto starije mogle bi uživati u ‘virtualnom druženju’ s nekom od naših junakinja.

video igre Jade

Jade ‘Shauni’ (Beyond Good & Evil)

Lik neustrašive fotoreporterke koja otkriva veliku urotu izvanzemaljaca i pri tome pokušava spasiti svoju obitelj – siročad iz sirotišta u kojem živi, naišao je na brojne kritike, ali je isto tako i proglašen jednim od najvažnijih ženskih likova u igrama – ikad.

Zanimljivo je da su njeni kreatori u Ubisoftu željeli stvoriti lik koji se ne oslanja na svoj seksepil, već ju od ostalih razlikuju njeni izbori i činjenica da ona kao obična osoba može napraviti mnogo kako bi spasila svijet. A nije na odmet i to što se zna boriti protiv velikih ružnih izvanzemaljaca.

Liara T’Soni (Mass Effect)

Doktorica Liara T’Soni možda ne izgleda kao prosječna znanstvenica, no u igri ona je stručnjak u nekoliko područja (među ostalima otkrila je i kako je i zašto cijela jedna rasa nestala). No, to joj nije bilo dovoljno. Postala je vodeći ‘broker’ i odlučna u namjeri da zbaci s trona najboljeg, ozloglašenog ‘Shadow Brokera’.

Osim što je znanstvenica, Liara kroz igru pokazuje kako je bitno znati kome možeš vjerovati – prije svega svojim prijateljima.

video igre Alyxspeech01

Alyx Vance (Half-Life 2)

Iako nije glavna junakinja u igri, ona je vodeći lik u priči o pokretu otpora u gradu City 17. Alyx je uspjela biti lik s kojim se igrači (ili bolje reći igračice) mogu suosjećati, a istovremeno su joj glavne odlike samouvjerenost i probitačnost.

Pokazala je kako i ‘sporedni lik’ može igrati bitnu ulogu u priči, a da za to nije potrebno da podilazi stereotipima.

Madison Paige (Heavy Rain)

Vjerojatno jedna od najrealističnijih likova, Madison upoznajemo kao djevojku punu mana i nesigurnosti, no tijekom igre ona prerasta u sposobnu i inteligentnu mladu ženu, koja nije niti naivna niti bespomoćna, a koja se suočava sa svojim problemima i zahvaljujući čistoj ambiciji rješava slučaj Origami ubojice.

Fizički je Madison veoma realistično napravljena, a tijekom igre na naglašava svoju seksualnost već se čak u jednoj sceni osjeća veoma nelagodno jer u noćnom klubu mora izigravati djevojku spremnu za zabavu.

Nancy Drew (serija igara Nancy Drew)

Utemeljena na knjigama o amaterskoj detektivki Nancy Drew, ova junakinja ne koristi nasilje za rješavanje svojih slučajeva već kombinacijom rješavanja zagonetki, ispitivanja sumnjivaca i istraživanja rješava svoje slučajeve. Nancy je 18-godišnjakinja koja zahvaljujući svojoj snalažljivosti, oku za detalje i upornosti nije zanimljiva samo tinejdžericama, već i starijim igračicama (ali i igračima).

Chell (Portal 2)

Iako igrači ne znaju mnogo o prošlosti glavne junakinje Chell, tijekom cijele igre ona se za rješavanje zagonetki i problema koristi znanjem i snalažljivošću igrača. Točnije, umjesto oružja, Chell koristi pamet kako bi otvorila portale, došla od točke A do točke B i riješila druge zadatke.

Pinkalicious (Silverlicious)

Pinkalicious je lik koji će, prije svega, privući djevojčice predškolske i školske dobi te će im kroz različite zadatke pokazati koliko je bitno biti dobar prijatelj, pomoći nekome tko je u nevolji, ali i učiniti dobro djelo na svakom koraku.

Za starije će Pinkalicious vjerojatno biti previše ‘naivna’, ali za djevojčice koje vole vile, princeze i ružičastu boju, ovaj će lik biti pravi odabir.

video igre lara-lighting-the-way
© Square Enix

Lara Croft (Tomb Raider)

Lara je, ako zaboravimo naglašene atribute i stereotipni izgled, veoma kvalitetan lik koji može biti zanimljiv uzor djevojčicama i ženama. Osim što ju možemo nazvati ženskom verzijom Indiane Jonesa, Lara se tijekom igre koristi svojom snalažljivošću i pameću kako bi se izvukla iz neugodnih situacija, a nije joj strano ni potući se s nekim tko je to zaslužio.

Laru spominjemo jer je u posljednjoj verziji kojom se pokušava oživiti serijal, doživjela potpunu preobrazbu pa sad više podsjeća na prosječnu studenticu, a ne na seksualni objekt.

Vjerujemo da postoji još čitav niz zanimljivih ženskih likova u video igrama koje smo ovdje propustili spomenuti. Znate li za neki takav lik, javite nam u komentarima. U protivnom, potičite svoje djevojčice da igraju zanimljive video igre jer će jedino tako ‘gamerska’ industrija promijeniti svoj stav prema igračicama.

Foto: screenshots, Square Enix, Girl Tom raider wallpaper

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za poduzetnice Korčula

Poduzetnice, na Korčuli raspravljamo o gorućim izazovima u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako poboljšati zadovoljstvo svojih klijenata. Kako se istaknuti u moru konkurencije i kako uspostaviti kontakte...