Ljetna kuhinja preuređena u kućni ured industrijskog stila

Nikolina Jančić je krajem 2010. nakon drugog roditeljskog dopusta dala otkaz u grafičkom studiju i prihvatila posao u mjestu stanovanja, Dugoj Resi, kako bih izbjegla dugo putovanje na posao. Nažalost, taj je poslodavac prekršio dogovor i početkom 2011. ostala je bez posla.

Od otkaza do vlastitog biznisa

Povratak u prijašnji studio nije bio opcija jer je tvrtka propadala, a Nikolina se jednostavno nije mogla pomiriti s činjenicom da će se sa svojih 8 godina radnog iskustva i profesionalnog usavršavanja (u koje je uloženo i puno vlastitih sredstava) priključiti rastućoj vojsci nezaposlenih.

ljetna kuhinja

“Premda je floskula „8 od 10 poduzetnika propadne“ glasno odzvanjala u glavi, moja odluka je bila čvrsta i naravno luda: otvaram obrt i bavit ću se čime i do tada – korporativnim grafičkim dizajnom i dtp-om. Izradu web stranica sam također odmah uvrstila u ponudu, iako sam tu već bila podosta „out of date“. Bila sam svjesna želim li opstati na tržištu moram imati dovoljno široku i atraktivnu ponudu.” kaže ona.

Sa nešto početnog kapitala iznajmila je prekrasan (i prevelik) ured u centru grada, otvorila obrt, brzinski složila vizualni identitet i promo materijale. Prvi projekt (u prvom mjesecu poslovanja) koji je uspjela dogovoriti bilo je grafičko oblikovanje i priprema za tisak knjige u boji od 458 stranica.

ljetna kuhinja

Kućni ured za manje troškove i veću fleksibilnost

Nikolina se ozbiljno primila posla, desetak ili više sati dnevno, vrlo umorna, ali zadovoljna. Nakon pola godine shvatila je da je iznajmljeni ured prevelik, preskup za najam i održavanje, prehladan i da joj zapravo krade teško stečenu zaradu. Probala je s još jednim prostorom, ali se ponovila ista stvar.

“Pretpostavljam da bi svaki poduzetnik volio primati klijente u lijepom prostoru za sastanke lijepog ureda u gradu, no još je ljepše kad nešto novca koji ostane uložiš u vlastiti prostor/poslovanje/život. One mjesece kad ga nema neću niti spominjati…Drugi vrlo važan razlog za mene jest osjećaj sigurnosti i fleksibilnosti koje vlastiti prostor pruža. Toliko puta se dogodi da projekte zbog roka moram odrađivati i u kasnim večernjim satima. Tada se zaista najbolje osjećam kod kuće.” kaže Nikolina.

ljetna kuhinja

Nikolina se ne brine što ne može klijente impresionirati luksuznim uredom u centru grada, već kaže da se sigurno svatko od nas može odmah prisjetiti neke tvrtke sa desetak zaposlenih koje si mogu priuštiti novi prostor, a i dalje rade u prostoru u sklopu privatne kuće.

“Realno gledano i u praksi isprobano – moj maleni obrt odlično funcionira baš ovdje, u ovih 11 kvadrata, udaljen 5 km od strogog centra grada. Postane li pretijesno imam još kojih 60-tak kvadrata vlastitog prostora na raspolaganju za širenje, a u uređivanju bih svakako uživala.” kaže ona.

Od ljetne kuhinje do kućnog ureda u industrijskom stilu

ljetna kuhinja

Nikolina je ljetnu kuhinju koja se nije koristila odlučila pretvoriti u kućni ured, što je inicijalno bilo ad hoc rješenje, ali joj je ubrzo prirastao srcu. Nakon izbacivanja namještaja napravljena je  kompletna sanacija zidova, hidroizolacija i toplinska izolacija, ventilacija, nove elekroinstalacije prilagođene uredu. S obzirom da je jedan zid zapravo kompletno ispod zemlje i bio je sazidan ukoso, ispred njega je sazidan zid od opeke kao estetska komponenta.

Odlučila se za industrijski stil koji koriste mnoge kreativne agencije, ali i druge branše kako bi se odmakle od beživotnog i sterilnog uredskog ozračja. ” Industrijski stil mi osobno najviše odgovara. Otvara slobodu za stvaranje, unutar prostora i na samom prostoru.

Zato sam provela podosta vremena u traženju ideja za materijale koje bih koristila, planiranje rasporeda pojedinih elemenata i usklađivanje boja.  Jedino su stare pločice spletom okolnosti ostale umjesto betonskog poda jer mi se žurilo s useljenjem kako bih mogla raditi u miru. Imam još nekoliko dekoracija i novu stalažu u planu, no doći će vrijeme i za to.”

Udobnost rada od kuće donosi izazov samodiscipline

ljetna kuhinja

Nikolina kaže da joj rad od kuće pruža posebnu udobnost koja se ne može postići u korporativnom uredu. Na posao dolazi kad želi, što istovremeno predstavlja i izazov za samodisciplinu i motivaciju.

“Najveću prednost rada od kuće vidim u interakciji s djecom kroz dan, i u one dane kada ima više posla, nismo striktno odvojeni jedni od drugih. Raditi i istovremeno sudjelovati u odrastanju djece – zar to nije prekrasno?” kaže ona.

Sastanke s klijentima obavlja ovisno o potrebama projekta i/ili sklonostima klijenta. Jedni radije obavljaju sastanke u svom prostoru, drugi pak vole doći i vidjeti gdje se radi. Ponekad se sastanci odvijaju i u nekom kafiću/restoranu ili preko Skype-a, kaže ona.

Integracija privatnog i poslovnog života

S dvije djevojčice, od 8 i 4 i pol godine, Nikolinin privatni i poslovni život se isprepliću. ” S obzirom da imamo samo jedan automobil obično sam ja glavni prijevoznik u školu, vrtić,  na posao i ostale obaveze, kako bih bila fleksibilna za posao.

No u brizi oko djece svi sudjelujemo i bez potpore supruga i majke s kojom dijelimo kućanstvo jednostavno ne mogu zamisliti kako bih uspijevala.  Dobra strana samostalnog rada od kuće su brojne interakcije kroz dan, tako da nikad nismo potpuno odvojene.” kaže ona.

ljetna kuhinja

“Sastanke i telefonsku komunikaciju u pravilu odrađujem ujutro (nakon početka škole), isto kao i prvu provjeru mailova. Podne je rezervirano za nešto dužu pauzu za ručak s obitelji, a poslije podne najčešće odrađujem dogovorene poslove. Vrlo često do kasno navečer. Raspored nije isti svaki dan, ali najčešće je takav. Na računalu uvijek radim u uredu, zbog opreme, ergonomije radnog mjesta i koncentracije koja mi je potrebna.”

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -