Može li se nestašica dječje hrane u SAD-u preliti i na nas?

Cijeli svijet trese ekonomska kriza, koja nije zaobišla niti najmoćniju zemlju na svijetu – SAD. On bilježi najveću inflaciju u posljednjih 40 godina, cijena benzina obara sve rekorde u povijesti, a sve ovo prati i nestašica mnogih proizvoda. Međutim, nestašica adaptiranog mlijeka za dojenčad najveći je problem za Amerikance.

Kako je moguće da su u najmoćnijoj zemlji na svijetu djeca gladna? Hoće li se ovakvo što dogoditi i Hrvatskoj?

Nije došlo samo do nestašice standardne “formule”, kako se adaptirano mlijeko popularno zove, već i do specijaliziranih “formula”, poput onih za dojenčad s alergijama i metaboličkim poremećajima. Situacija je toliko kritična da je prerasla u nacionalnu krizu. O njoj se raspravlja u Kongresu, a o njoj ne pišu samo američki mediji, već i oni diljem svijeta. Američki roditelji su izvan sebe, baš kao i njihova djeca koja ne prestaju plakati.

Logično, postavlja se pitanje kako je moguće da su u najbogatijoj i najmoćnijoj zemlji na svijetu djeca gladna? Također se postavlja pitanje hoće li se isto dogoditi hrvatskoj djeci. Stoga smo Danielu Dandrić iz udruge RODA upitali za komentar. Ona je odmah imala kratak i jasan odgovor koji je glasio “Ne!”.

“Amerikanci imaju mali broj proizvođača mlijeka i to je njihov glavni problem”

“Ova situacija nema veze s Hrvatskom. To su njihovi međunarodni ugovori koji nisu povezani s Hrvatskom. Uostalom, Amerikanci imaju mali broj proizvođača mlijeka i to je njihov glavni problem, a k tome je jedna od tvornica kontaminirana”, izjavila je Dandrić.

Podsjetimo, u veljači je u Michiganu došlo do zatvaranja velike tvornice adaptiranog mlijeka u vlasništvu tvrtke Abbott. U proizvodnim pogonima otkrivena je bakterija Cronobacter sakazakii, a ova je situacija imala smrtni ishod. Dvoje preminule dojenčadi koje je prethodno koristilo Abbottovu formulu Similac bilo je pozitivno na ovu bakteriju. Problem je u tome što je Abbott glavni američki proizvođač adaptiranog mlijeka i nestašica je krenula čim su s tržišta povukli neke od svojih proizvoda.

S Dandrić se slažu svi svjetski mediji koji također tvrde da dio odgovora na pitanje kako je moguće da su u jednom SAD-u djeca gladna, leži upravo u zatvaranju Abbottove tvornice.


Pročitajte više: Ana Ražov: Od očajne samohrane majke koja nema djetetu za mlijeko do uspješne i zadovoljne poslovne žene


Ima li ekonomska kriza veze s ovim pitanjem?

Ipak, nepobitna je činjenica da je svijet zahvatila ekonomska kriza pa smo Dandrić pitali misli li da će ovakva nestašica zadesiti Hrvate zbog ekonomske krize.

“Teško je to reći, gotovo nemoguće. Ono što znamo je da je Irska najveći proizvođač adaptiranog mlijeka u Europi. 80 posto baze za mliječnu formulu nastaje upravo u Irskoj. Na sreću u covidu nismo imali problema s nabavljanjem formule, no pravo pitanje je zašto toliko ovisimo o adaptiranom mlijeku”, objasnila je Dandrić.

Ona naglašava da je dojenje ipak najbolji izbor, što uostalom naglašavaju i svi medicinski stručnjaci. Naravno, mnoge majke rano izgube mlijeko ili odustaju od dojenja iz raznih drugih razloga. No, i tome se može doskočiti, a odgovor leži u pružanju veće podrške majkama. Dandrić tako ističe da majke nemaju dovoljno podrške u dojenju i da ono malo podrške što dobiju nakon poroda i u prvim mjesecima dojenja nije dovoljno.

“Podržimo žene da doje i pružimo im podršku” poručuje ona.


Pročitajte više: Povratak na posao i dojenje – uz dobru organizaciju i puno odricanja


Kakva je trenutno situacija u SAD-u

Tvrtka Datasembly analizirala je više od 11.000 prodavača formule. Njihovi podaci su pokazali da je u prvom tjednu svibnja u trgovinama širom SAD-a u prosjeku bilo 43 posto manje formule od uobičajenih i nužnih količina. Da stvar bude gora, nestašica formule potaknula je nacionalne lance drogerija da ograniče količinu formule koju građani mogu kupiti. Tako Walgreens i CVS dopuštaju kupnju najviše tri pakiranja, dok lanac Target dopušta četiri pakiranja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Problem je i u tome što jako puno američkih roditelja uopće koriti formulu. Čak tri četvrtine američke dojenčadi je na adaptiranom mlijeku. Stoga je malo reći da su američki roditelji očajni. Mnogi mole za pomoć putem društvenih platformi, a neki voze kilometrima i putuju u susjedne države u nadi da će negdje pronaći hranu za svoju djecu.

Trump dijelom odgovoran za ovu situaciju

Analitičar Derek Thompson iz časopisa Atlantic ističe da osim zatvaranja tvornice u Michiganu, uzrok nestašice leži i u pogrešnoj regulatornoj i trgovinskoj politici SAD-a i Federalne agencije za hranu i lijekove. Ovo ide u prilog mišljenju Daniele Dandrić koja je rekla da se nestašica formule tiče američkih međunarodnih ugovora.

Thompson objašnjava da su propisi Federalne agencije za hranu i lijekove koji se tiču formule iznimno strogi. Isti zabranjuju prodaju formula proizvedenih u Europi zbog banalnih tehničkih detalja poput označavanja. Ovo je suludo jer mnoge europske formule premašuju nutritivne standarde Federalne agencije za hranu i lijekove. Primjerice Europska Unija zabranjuje određene šećere poput kukuruznog sirupa te zahtijeva da adaptirano mlijeko ima veći udio laktoze.

Da stvar bude gora, situaciju je “zakuhao” još bivši američki predsjednik Donald Trump. On je sve pogoršao sklapanjem sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma. Isti je naime otežao uvoz adaptiranog mlijeka iz Kanade.

Ipak ima nade za američku djecu

Samo četiri američke tvrtke, Abbott, Mead Johnson, Gerber i Reckitt, najveći su proizvođači formule. Proizvode 90 posto adaptiranog mlijeka, a Abbott je svakako predvodnik u ovome. Oni proizvode čak 40 posto adaptiranog mlijeka. Stoga nije ni čudo da je do nestašice došlo čim je Abbottova tvornica zatvorena.

U Sentatu mnogi tvrde da bi trebalo pojačati proizvodnju formule, no navedeni proizvođači nisu voljni to učiniti jer time imaju veće troškove. Ipak, situacija bi se mogla popraviti. Federalna agencija za hranu i lijekove i Abbott postigli su nagodbu. Prema istoj Abbott bi trebao otvoriti zatvoreni pogon u Michiganu, ali uz nadzor neovisnog stručnjaka. Čini se da će se ovo dogoditi već kroz par tjedana, a problemom s formulom odlučila se pozabaviti i Bijela kuća.

Aktualni predsjednik Joe Biden uvjerava svoje građane da njegova administracija intenzivno radi na rješenju problema. Između ostalog je natuknuo da postoji mogućnost uvoza inozemnog adaptiranog mlijeka, dok je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki poručila da Federalna agencija za hranu i lijekove radi na tome da formula bude dostupna potrošačima.

Foto: Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -